Lomautuskeskustelu kuohuu: ”Kotikoulu voi olla parempi vaihtoehto” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lomautuskeskustelu kuohuu: ”Kotikoulu voi olla parempi vaihtoehto”

Miksi kouluun pitää mennä, jos opetustakaan ei välttämättä pystytä järjestämään, kysytään verkkokeskustelussa.

29.9.2016 18:23

Porin sivistysjohtaja Jari Leinonen kielsi torstaiaamuna julkaistussa verkkouutisessa vanhempia pelottelemasta lapsia lomautuksilla.

– Koulusta voi anoa lomaa perustelluilla syillä. Tällainen syy ei ole opettajan lomautus, Leinonen sanoi.

Uutinen on saanut aikaan vilkkaan keskustelun Satakunnan Kansan verkkosivuilla.

– Leinonen ei määrää eikä päätä kenenkään perheen puolesta, miten he toimivat tuossa tilanteessa. Meillä ei ainakaan mennä kouluun opettajan lomautuksen aikana. Hieman vähemmän edustuskuluja, niin opettajat saavat olla työpaikoillaan oppilaiden kanssa, toteaa eräs keskustelija.

Eräs keskustelija muistuttaa, että lapsilla on oppivelvollisuus, mutta ei kouluvelvollisuutta.

– Jos kaupunki ei lainvastaisesti pysty järjestämään opetusta tiettyinä päivinä, on mielestäni kotikoulu silloin parempi vaihtoehto.

Vaikka osa keskustelijoista pitääkin lomautuksia todellisena riskinä, toiset uskovat pelon lähteeksi itse opettajia.

– Ei ne vanhemmat pelottele lapsiaan. Meillä on nyt molempien lasten kohdalla tullut opettajilta kirje Wilmaan. Siinä kerrotaan, että Joulujuhlat on peruttu säästösyistä, koulussa syödään vain keittoa loppuvuosi, lomautusten aikana koulu on turvaton paikka ja kiusaamista esiintyy varmasti. Lomautusten aikana saa tehdä mitä haluaa ja kukaan aikuinen ei valvo. Kouluun kehotetaan ottamaan mukaan tabletti, kännykkä, kirja tai muu väline, jolla ajan saa kulumaan. Ja viesteissä on lisää tällaisia kommentteja. Olen itse ollut lomautuksella nyt 1,5 vuotta ja ei oikein sympatiaa heru näille muutaman päivän lomautuksen kohteille. Järki on opettajilla hukassa.

Ihmetystä herättää myös se, miksi lomautuksia ei ole järjestetty koulujen loma-aikaan. Keskusteluun on osallistunut myös opettajiksi itsensä esitteleviä.

– Emme me opettajat lomautusaikataulujamme päättäneet – kyllä ne määrättiin ylemmältä taholta. Emmekä kiusallamme pois töistä ole. Lomautuspäivinä jokaisen opettajan huoli on suuri siitä, mitä koulussa tapahtuu poissaolon aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: