Kuntaveroon ei korotuspaineita ensi vuodelle Porissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kuntaveroon ei korotuspaineita ensi vuodelle Porissa

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen talousarvioehdotuksessa ei esitetä korotuksia kuntaveroon eikä kiinteistöveroon.

29.9.2016 10:42

Kunnallisveron korotus ei sisälly juuri julkistettuun Porin ensi vuoden talousarvioehdotukseen. Kiinteistöveroakaan ei vuonna 2017 korotettaisi. Suurimmat investoinnit kohdistuvat liikenneväylien rakentamiseen ja kunnossapitoon.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen talousarvioehdotus veisi Porin kaupungin koko kolmen vuoden taloussuunnitelman osalta ylijäämäiseen tulokseen.

Lainamäärää ei ole tarkoitus kasvattaa.

– Lainanoton osalta tavoite on nolla, mikä on sama kuin vuoden 2016 talousarviossa, ja samaa linjaa noudattaa myös vuosi 2018. Varsinaista lainamäärän lyhentämistä tavoitellaan vuoden 2019 osalta, Luukkonen kertoo.

Vuoden 2017 ennakoidaan olevan monelta osin poikkeuksellinen.

– Kilpailukykysopimuksen vaikutuksesta kaupungin henkilöstömenot vähenevät yli seitsemän miljoonaa euroa. Vastaavasti kunnallisverotuotot ja valtionosuudet vähentyvät samasta syystä kutakuinkin saman verran. Kaupungille syntyy myös kertaluontoisesti yli kahdeksan miljoonan euron myyntitulot vuokratonttien myynnistä. Tämä johtuu siitä, että suurin osa nyt tehtyjen ostotarjousten perusteella tehtävistä tonttikaupoista toteutetaan vasta vuoden 2017 puolella, Luukkonen kertoo.

Toimeentulotuen maksatus siirtyy ensi vuonna Kelalle, minkä vuoksi kaupungin menot ja valtionosuudet vähenevät molemmat yli 3,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2017 talousarviokin joudutaan rakentamaan teknisesti täysin uudelleen kevään aikana ensi vuoden kesäkuussa voimaan astuvasta organisaatiouudistuksesta johtuen.

Maakuntauudistus näkyy ensi kertaa

Vielä suurempia muutoksia on luvassa vuonna 2019 maakuntauudistuksen takia. Tämä on nyt huomioitu ensimmäisen kerran talousarvioehdotuksessa.

– Koko kaupungin tuloslaskelmassa ja rahoituslaskelmassa on tehty ensimmäiset arviot siitä, miltä kaupungin taloudellinen tilanne näyttää uudistuksen jälkeen, taloussuunnittelupäällikkö Tuomas Hatanpää sanoo.

Suunnitelmavuosien ainoat veronkorotukset koskisivat rakentamattomia rakennuspaikkoja ja voimalaitoksia, joiden taso nostettaisiin esityksen mukaan lain sallimiin ylärajoihin. Vaikutukset kaupungin tuloihin olisivat kuitenkin vähäiset, noin 0,1 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus aloittaa talousarvion käsittelyn tiistaina 4. lokakuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: