Pori pakkaa hammashoitolan matkalaukkuun – ”mahtuu henkilöauton tavaratilaan” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pori pakkaa hammashoitolan matkalaukkuun – ”mahtuu henkilöauton tavaratilaan”

Porin uuden liikkuvan hammashoitolan toivotaan sujuvoittavan hammastarkastuksia.

11.7.2016 8:39

Porin perusturvakeskus on hankkinut kaksi uutta siirrettävää hammashoitoyksikköä. Hammashoitoyksiköitä käytetään muun muassa tuomaan hammashoitola niille Porin, Ulvilan ja Merikarvian kouluille, joiden lähellä ei ole omaa hammashoitolaa.

Johtavan ylihammaslääkäri Paulina Hietasalon mukaan siirrettävän hammashoitolan voi kuitenkin pystyttää lähes minne tahansa.

– Matkalaukun kokoinen hammashoitokone ja kokoon taittuva potilastuoli mahtuvat hyvin henkilöauton tavaratilaan.

Porin kaupungin tiedotteen mukaan pop-up -hammashoitoloilla kuljetustarve ja oppilaan poissaoloaika opetuksesta vähenevät eikä tarkastuskaan jännitä, kun se tehdään lapselle ennestään tutussa ympäristössä. Myös tarkastusten tehokkuus lisääntyy, kun oppilaat tulevat tarkastukseen sujuvana virtana.

– Peruuttamattomia ja käyttämättömiä aikoja ei synny, koska uusi oppilas saadaan heti edellisen tarkastuksen valmistettua tilalle, Hietasalo sanoo.

Koulujen lisäksi pop-up -hammashoitoa saadaan hänen mukaansa nyt tarjolle ainakin päiväkoteihin, vanhuspalveluiden ja vammaispalveluiden yksiköihin, kauppakeskuksiin, tapahtumiin ja tarvittaessa vaikka kotiin.

Liikuteltavassa hammashoitoyksikössä onnistuvat tarkastusten lisäksi hammaskiven poisto ja ensiapuluonteiset toimenpiteet. Näitä vaativammat toimenpiteet hoidetaan edelleen kiinteissä hammashoitoloissa.

Perusturvajohtaja Terttu Nordman pitää pop-up -hammashoitolakonseptia erinomaisena esimerkkinä tulevaisuuden sote-lähipalvelusta.

– Asukkaat eivät enää jatkossa mene kuntien terveyskeskuksiin, vaan palvelut tuodaan oikeasti ihmistä lähelle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: