Harvinainen näköhavainto: Harmaahylje lekotteli kivellä Kallossa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Harvinainen näköhavainto: Harmaahylje lekotteli kivellä Kallossa

Kallon harmaahylje ikuistui Iina Suvelan kameraan Kallossa noin 12 aikaan sunnuntaina.

3.7.2016 16:23

Mäntyluodon meristä tunnelmaa sunnuntaina Kallon kiville katselemaan tullut Jan Wessman havaitsi rantakivikolla jotakin pyöreää, pötkyläistä ja kiinteää. Kyseessä ei ollut rantautunut poiju, vaan miehenkokoinen hylje viiksikarvoineen kaikkineen siellä köllötti. Todennäköisesti kyseessä oli harmaahylje eli halli.

– Hauskan näköinen veikko oli siellä kalliolla kellittelemässä. En ollut uskoa silmiäni. En ole koskaan ennen nähnyt Kallossa hylkeitä. Kun ihmiset menivät katsomaan, se pulahti veteen ja jäi katselemaan meitä ihmisiä siinä rannalla, Wessman kertoo havainnostaan.

Hän on asunut koko ikänsä Meri-Porin ympäristössä, mutta vasta nyt törmäsi siellä hylkeeseen. Rannalla oli kello yhdentoista aikaan aamulla Wessmanin ja hänen vaimonsa lisäksi kymmenisen muutakin ulkoilijaa todistamassa hylkeen polskuttelua.

Luontotietäjä ja eläinten tuntija Hannes Tiira kertoo, että hyljelaji ei ole Itämeressä eikä Kallonkaan edustalla varsinainen harvinaisuus, mutta ihmisten ilmoille se ilmestyy vain harvoin. Erittäin harvinaista on Tiiran mukaan se, että hallin onnistuu näkemään.

– Ei se useinkaan niin lähelle rantaa tule, että se ihmisten kanssa seurustelisi, Tiira sanoo.

Tiira epäilee, että Kallon rannalla saattoi olla juuri silloin esimerkiksi mehukas kalaparvi, mikä sai hylkeen mielenkiinnon heräämään.

– Keväisin olen kuullut harmaahylkeiden soidinlaulua Kallon liepeillä. Se kuulostaa ihan tuutulaululta, sellaista rauhallista ja korkeaa laulua se on, Tiira kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: