Cedercreutzin patsaat nousivat Noormarkkuun lähes sadan vuoden viiveellä

Emil Cedercreutzin Tukinuittaja ja Puun kaatoon seisovat nyt Ahlströmin ruukin mailla, kuten 96 vuotta sitten kaavailtiinkin.

5.6.2016 12:03

Ahlströmin ruukkimiljööseen Noormarkkuun on ilmestynyt kaksi Emil Cedercreutzin pronssipatsasta. Tukinuittaja ja Puun kaatoon kuvaavat kahta työmiestä lähes luonnollisessa koossa.

Cedercreutz valmisti patsaista kipsimallit vuonna 1920, ja niiden oli tarkoitus tulla Ahlströmin Pääkonttorin edustalle Noormarkkuun.

Niiden valmistuminen vain vei hiukan pidempään, 96 vuotta.

A. Ahlströmin pääjohtaja Walter Ahlström tilasi Cedercreutzilta patsaat Noormarkkuun rakennuttamansa pääkonttorin yhteyteen. Veistoshanke kuitenkin lykkääntyi vuosina, jolloin yrityksessä tapahtui paljon muutoksia. Cedercreutzin kipsimallit unohtuivat Pääkonttorin ullakolle.

Sittemmin kipsiset versiot veistoksista ovat olleet esillä Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa.

Asiakkuuspäällikkö Tiina Rajala vastaa muun muassa A. Ahlströmin taidekokoelmista ja kulttuurimatkailusta. Hän sai ajatuksen siitä, että suunnitellut veistokset toteutettaisiin Noormarkkuun tänä vuonna, vaikuttavan Pääkonttorin täyttäessä sata vuotta.

Patsaat valettiin pronssiin Lapinlahden Taidevalu -taidevalimossa, ja nyt ne seisovat paikoillaan Noormarkussa Ahlströmin ruukkimiljöössä, Makkarakosken sillan kupeessa.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut