Nyt tämäkin on tutkittu: Porin keskusta on keskitasoa huonompi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Nyt tämäkin on tutkittu: Porin keskusta on keskitasoa huonompi

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus, Porin yrittäjien puheenjohtaja Jari Taimi ja Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki esittelivät Porin kaupunkikeskustan elinvoimalaskennan tuloksia asiaan sopivasti kauppatorin Satakieli-lavalla.

20.5.2016 15:13

Tuoreen tutkimuksen mukaan Porin kaupunkikeskusta on keskitasoa huonompi suorittaja, joka hakee vielä tasapainoaan. Kehittämishaastetta löytyy erityisesti kauppatorin ympäristöstä.

Huhtikuun puolivälissä tehty elinvoimalaskenta toteutettiin Porissa nyt ensimmäistä kertaa. Mukana oli kaikkiaan 17 kaupunkia.

Mittaamiseen käytettiin Elävät Kaupunkikeskusta ry:n kehittämää valtakunnallista menetelmää, jossa lasketaan keskustan kivijalan ja kauppakeskusten liiketilat: lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät liiketilat.

Kokonaisuutena Porin elinvoimaluku on 2.518, mikä jää vähän vertailukaupunkien keskitason alapuolelle.

Apulaiskaupunginjohtaj a Kari Hannus pitää lukua kuitenkin yllättävän hyvänä, koska Puuvillan kauppakeskuksen liikkeitä ole laskettu lukuun mukaan.

– Kävelykatukeskusta ja Puuvilla muodostavat yhdessä Porin kaupallisen magneetin, joka vetää ostovoimaa Poriin ja hillitsee maakunnasta ulos suuntautuvaa kulutusta. Toivon, että kaupungilla on lähivuosina varaa toteuttaa Jokikeskus-hanke, joka nivoisi Puuvillan ja kävelykatualueen vielä nykyistä paremmin yhteen, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus toteaa.

Hannuksen mukaan keskustan kehittäminen onkin yksi Porin kaupungin ykköstavoitteista.

Porin yrittäjien puheenjohtaja Jari Taimi kokee, että Satakunnan pääkaupungin tehtävänä on pitää palvelut alueella kunnossa. Yhdeksi Porin keskustan piristysruiskeeksi hän esittää maksullisesta lauantaipysäköinnistä luopumista.

– Yritykset hyötyisivät huomattavasti, siitä, että keskustassa olisi lauantaisin käytössä maksujen sijaan parkkikiekko. Tämä toisi koko maakunnan alueelta ihmisiä viihtymään keskustassa ja toisi verotuloja ja työllisyyttä Poriin.

Lisäksi Taimi esittää, että vuokranantajat tarkistaisivat sijoituksensa tason, ja muistuttaa yritysten tarvitsevan aina kiitorataa toimitilaa vuokratessaan.

– Kannattaa katsoa missä kunnossa vuokrattava tila on ja tulla, ainakin aluksi, vuokrassa hieman vastaan.

Porin keskusta-alueella on yhteensä 631 liiketilaa, joista lauantaiyrityksiä on 291 ja arkiyrityksiä 247. Tyhjiä liiketiloja on 76 ja remontissa tai kausiluontoisesti suljettuina 17.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: