Rauma kokeilee yöpäivystyksestä luopumista jo kesällä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauma kokeilee yöpäivystyksestä luopumista jo kesällä

Rauma haluaa jatkaa päivystystä iltaisin aluesairaalassa hallituksen linjauksista huolimatta.

20.5.2016 10:22

Rauman aluesairaalassa päivystetään vuorokauden ympäri poikkeusluvalla ensi vuoden kesäkuun loppuun asti. Hallituksen esitys mahdollistaa poikkeusluvan hakemisen jatkossakin, joskin kriteereitä on tiukennettu.

Poikkeusluvan saa, mikäli erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit sitä perustellusti ja yksimielisesti esittävät. Rauman kaupunki ei ole tähän asti mitenkään aktiivisesti hankkinut sote-asioissa ystäviä kunnan rajojen ulkopuolelta.

Rauman vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Marja-Leena Alhon alustavan arvion mukaan kaupunki ei ole näillä näkymin hakemassa jatkoaikaa poikkeusluvalleen.

– Meillä on muita keinoja. Meillä on ovet auki aamusta myöhään iltaan, joten katkos ei ole montaa tuntia. Tutkimustemme mukaan päivystyksen palvelukäyttö on öiseen aikaan ollut muutenkin kohtalaisen vähäistä, Alho kuvailee.

Rauman sairaalassa kokeillaan jo kesällä, miten homma toimii ilman yöpäivystystä. Rauman kaupungin säästökuurin pakottamana aluesairaalassa ei ole päivystystä 4. heinäkuuta – 7. elokuuta.

– Keräämme kokemuksia siitä, onko se taloudellisesti järkevää. Jos esimerkiksi kuljetukset maksavat enemmän kuin päivystyksen auki pitäminen, silloin harkitsemme poikkeusluvan hakemista, pohtii Alho.

Yle Porin mukaan Rauma aikoo viedä sote-aluetta koskevissa neuvotteluissa läpi ratkaisun, jossa Raumalla saa päivystyspalveluja iltakymmeneen saakka.

– Tämä on tavoitteemme Satasotea koskevissa neuvotteluissa. Päivystys voisi jatkua iltakymmeneen. Yöpäivystys olisi Porissa. Yöpäivystyksen käyttö on nytkin vähäistä, kuukauden aikana kävijöitä on aluesairaalassa kymmenkunta. Luku on yllättävän pieni, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski sanoo radion haastattelussa.

Yle Porin uutinen

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: