Karviassa vai Karvialla? Näin satakuntalaisilta sujui paikannimien taivutus - Satakunta - Satakunnan Kansa

Karviassa vai Karvialla? Näin satakuntalaisilta sujui paikannimien taivutus

Lavian kunta yhdistettiin Poriin vuoden 2015 alussa. Paikannimen taivutus onnistui oikein vain 67 prosentilta vastaajista.

9.4.2016 19:56

Karvia osoittautui visaiseksi taivutettavaksi Satakunnan Kansan paikannimitestissä. Lähes puolet eli 48 prosenttia vastaajista taivutti paikannimen Karvialla. Se laskettiin testissä virheeksi.

Vastaajia saattoi sekoittaa Merikarvia, joka taipuu Merikarvialla, kuten 95 prosenttia vastaajista tiesi. Kotimaisten kielten keskuksen mukaan Karvia tosin voi taipua sekä muodossa Karviassa että Karvialla.

Odotetusti Satakunnan kunnat osattiin testissä taivuttaa paremmin kuin kaukaisemmat paikkakunnat. Tutut paikannimet taipuvat yleensä luonnostaan oikein.

Hankaluuksia tuotti testissä Karvian lisäksi Lavia, jonka 33 prosenttia taivutti väärin. Oikea taivutushan on: Lavia – Laviassa mutta Luvia – Luvialla. Luvian lähes kaikki osasivatkin taivuttaa oikein.

Jonkun verran vastaajat horjuivat myös Kullaan taivutusmuodossa, joka meni pieleen 11 prosentilla vastaajista. Oikea muoto on Kullaalla.

Parhaiten vastaajat osasivat taivuttaa Ulvilassa ja Sastamalassa, kummassakin erehtyi vain yksi prosentti vastaajista. Lähes yhtä tuttuja olivat Eura ja Rauma, vaikka kaksi prosenttia vastaajista taivuttikin virheellisesti Euralla ja Raumassa.

Kaukaisemmat paikkakunnat aiheuttivat enemmän päänvaivaa. Vaikeimmaksi osoittautui Laukaa, jonka suurin osa taivutti väärin. Vain 43 prosenttia tiesi tai arvasi, että Laukaa taipuu Laukaassa.

Hankala tapaus oli myös Isokyrö, joka taipuu Isossakyrössä, kuten vain 45 prosenttia vastaajista tiesi. Laihian ja Suomussalmen lähes kaikki osasivat taivuttaa oikein.

Taivutusmuodot oli poimittu Kotimaisten kielten keskuksen listalta. Testin teki lauantaihin mennessä 7 886 vastaajaa.

Tästä on kyse: Satakunnan Kansan paikannimitesti

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos