Lähes 2 500 tuottaa sote-palveluja Satakunnassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lähes 2 500 tuottaa sote-palveluja Satakunnassa

Ennusteiden mukaan Satakunnassa on vuonna 2025 vähemmän väkeä ja työikäisiä, mutta huomattavasti enemmän yli 75-vuotiaita kuin nyt. Satasoten johtoryhmän puheenjohtaja Juha Vasama toteaa, että näin iso muutos haastaa koko maakunnan.

5.4.2016 20:45

Satakunnassa on yhteensä 2 497 sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajaa. Maakunnan palveluverkko koostuu 840 terveyspalveluiden ja 521 sosiaalipalveluiden toimipisteestä. Lisäksi palveluita ostetaan 1 136 yksityiseltä palvelutuottajalta.

Satakunnan 224 000 asukkaasta 100 000 asuu 20 kilometrin ajomatkan etäisyydellä Satakunnan keskussairaalasta. Keskimääräinen ajoetäisyys on 31 kilometriä.

Valmisteilla olevaa Satakunnan nykytila-analyysia ja tulevaisuuden alueprofiilia esiteltiin ensimmäisen kerran Satasoten johtoryhmälle tänään tiistaina. Kokouksen mukaan johtopäätös on selkeä: Nykyinen palveluverkko on pirstaleinen ja sitä on välttämätöntä perata. Osana uudistusta tarvitaan taitavaa johtamista ja innovatiivisia tapoja tuottaa palveluita.

Satakunnan väkiluvun ja työikäisen määrän ennustetaan vähenevän vuoteen 2025 mennessä. Samanaikaisesti yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa kolmanneksella. Satasoten johtoryhmän puheenjohtaja Juha Vasama toteaa, että muutos on iso ja haastava.

– Joudumme väistämättä miettimään maakunnan kantokykyä ja resursseja.

Nykytilakartoitus, alueprofiili 2025 ja työryhmän nimeämiset tulevat johtoryhmän käsittelyyn 3. toukokuuta. Johtoryhmä evästi palvelurakennetyöryhmää, että se odottavansa ehdotusta palvelurakenteesta, joka on mahdollista toteuttaa olemassa olevilla resursseilla.

– Avuksi tarvitaan alueen eri palvelutuottajia, niin yrityksiä kuin yhdistyskenttääkin.

Satasoten valmistelussa ovat mukana kaikki Satakunnan kunnat sekä Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakuntaliitto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: