Talkoovapaat eivät riittäneet Raumalla, kh:lle esitys 8 päivän lomautuksista - Satakunta - Satakunnan Kansa

Talkoovapaat eivät riittäneet Raumalla, kh:lle esitys 8 päivän lomautuksista

5.4.2016 17:05

Rauman kaupunki esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle kahdeksan päivän lomautuksia 176 työntekijälle. Kaupungin noin 2 300 vakituisesta työntekijästä loput sitoutuivat talkoovapaisiin.

– Työnantaja haluaa kiittää henkilöstöä ja henkilöstöjärjestöjä ainutlaatuisen korkeasta sitoutumisasteesta. Se kertoo, että henkilöstö on ollut aidosti mukana tasapainottamassa taloutta. Kaupungin johto tietää, että kaupunginvaltuuston asettama henkilöstömenojen säästövelvoite ja sen toteuttamiseksi toteutettavat talkoovapaat merkitsevät monessa työpaikassa joustamista ja venymistä ja saattavat myös vaikuttaa ajoittain yksiköiden toimintaan ja palveluihin, kaupunginjohtaja Kari Koski arvioi.

Lomautusten syynä ovat tuotannolliset ja taloudelliset seikat, joiden vuoksi kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon on sisältynyt 2,5 miljoonan euron vuosisäästövelvoite. Talkoovapailla toteutettavaa säästöä siitä on 2,0 miljoonaa euroa.

Tavoitteen saavuttaminen olisi edellyttänyt koko henkilöstön täyttä sitoutumista. Sitoutumisen ilmoittautumisajan jatkamisesta huolimatta talkoiden ulkopuolelle jättäytyi lopulta 176 työntekijää.

Lomautuksista tiedotettiin kaupungin henkilöstölle tänään iltapäivällä.

Haittavaikutusten minimoimiseksi lomautukset pyritään pitämään kahden kuukauden aikavälillä. Ajankohdaksi on suunniteltu elokuuta, syyskuuta ja lokakuun alkua. Kaupunginhallitukselle esitetään myös, ettei hälytysrahaan ja varallaolokorvaukseen tehtäisi muutoksia.

Rauman kaupungin henkilöstö sitoutui maaliskuun loppuun mennessä pitämään yhteensä 13 018 talkoovapaapäivää. Talkoovapaapäivillä ja lomautuksilla saavutetaan yhteensä noin 1,5 miljoonan euron säästö.

Kaupungin arvion mukaan talkoovapailla tavoiteltavaan 2 miljoonan euron säästöön voidaan edelleen päästä, jos henkilöstö pitää aiempien vuosien tapaan muita palkattomia lomia ja kuutta päivää pidempiä talkoovapaita tämän vuoden aikana.

Myös ne määräaikaiset, joilta ei ole edellytetty ilmoituksia sitoutumisesta, ovat viestittäneet halukkuudesta talkoovapaisiin. Säästövelvoite on saavutettavissa, jos kaikki edellä mainitut toimet toteutuvat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: