Porin perusturva myönsi palveluseteleitä yli puolella miljoonalla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin perusturva myönsi palveluseteleitä yli puolella miljoonalla

5.4.2016 14:13

Porin perusturvakeskus myönsi palveluseteleitä vuonna 2015 yhteensä 546 668 eurolla. Palvelusetelillä hankitaan yksityisiltä palveluntuottajilta sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen.

Eniten palveluseteleitä annetaan fysioterapiaan, johon myönnettiin Porissa viime vuonna 3022 käyntikertaa.

– Palveluseteleitä on viime vuoden puolella myönnetty muutama sata. Yksi myönnetty palveluseteli fysioterapiaan saattaa sisältää 20 käyntiä. Perusturvalla on omia fysioterapeutteja, mutta tämä on oman toiminnan täydentämiseksi, kertoo fysioterapeutti Maarit Metsänen. Palveluseteleitä myönnetään fysio-, lymfa-, ja puheterapiaan, diagnostisiin tutkimuksiin, kuten kolonos- ja gastrokopiaan, ENMG-tutkimukseen sekä pään magneettikuvaukseen. Erikoislääkärin vastaanotolle palveluseteleitä myönnetään diabeteslääkärille, endokrinologin, reumalogian ja neurologian vastaanotoille.

Myös yleislääkärin vastaanotolle palveluseteleitä on myönnetty jonojen purkamiseksi.

– Palvelusetelin turvin porilaiset, ulvilalaiset ja merikarvialaiset pääsivät tarvitsemaansa lääkärihoitoon yksityiselle silloin, kun perusturvan omien terveysasemien lääkärien vastaanottoaikoja ei ollut saatavissa kiireellisyysarvion edellyttämissä ajoin. Tällaisia tilanteita voi synnyttää esimerkiksi lääkärivajaus omassa toiminnassa tai erityiset palvelutarpeen huippujaksot, kuten flunssakaudet ja epidemiat, kertoo kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto. Lisäksi palveluseteliä myönnetään neuropsykologin vastaanottoon ja palveluihin sekä lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun. Vanhuspalveluissa palveluseteliä voi käyttää rintamaveteraanin kotihoitoon, vanhuspalveluiden päivätoimintaan, kotihoidon tukipalveluihin, tilapäiseen kotihoitoon sekä tehostettuun palveluasumiseen.

Lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun palveluseteli myönnettiin reilulle sadalle perheelle viime vuonna. Tänä vuonna määrän arvioidaan olevan vähintään kaksinkertainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: