Satakunnassa epäillään toista tuhkarokkotartuntaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnassa epäillään toista tuhkarokkotartuntaa – Ylilääkäri: ”Tämä oli odotettavissa”

Monia tauteja on saatu hävitettyä tai vähennettyä rokotuksella, mutta malariaan ei ole löytynyt tehokasta rokotett

20.1.2020 14:03

Pori

Tuhkarokkoon tammikuun alkupuolella sairastuneen lapsen nuorempi sisarus on odotetusti sairastunut todennäköisesti tuhkarokkoon lauantaina, kertoo Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

– Diagnoosia ei ole vielä vahvistettu, koska näytteet päästään ottamaan tänään, mutta 4-vuotiaalle pikkusisarukselle nousi kuume lauantain aikana, kuten aiemmin oli ennakoitu.

Uusitalo-Seppälä painottaa, että 4-vuotias ei ole voinut tartuttaa tautia ulkopuolisiin, koska hän on ollut jo tammikuun 14. päivästä asti kotikaranteenissa, eikä ole ollut tekemisissä ulkomaailman kanssa.

Tuhkarokon itämisaika voidaan laskea ihottumaoireiden ilmenemisestä neljä päivää taaksepäin alkaneeksi. Lauantaina sairastuneella lapsella ei ole toistaiseksi ihottumaoireita. Tämä tarkoittaa, että tartunnan leviämisen mahdollisuus on poissuljettu, koska lapsi on ollut eristyksissä.

– Kyseessä on muutoin perusterve lapsi, ja hän on varsin hyväkuntoinen. Hän on terveydenhuollon seurannassa.

Kaikkiaan tuhkarokkotilanne on ylilääkärin mukaan rauhallinen ja hallinnassa. Uusitalo-Seppälän mukaan tavoitettujen altistuneiden rokotesuoja on nyt kunnossa. Uusia tartuntoja ei ole lauantaina sairastuneen 4-vuotiaan lisäksi ilmennyt.

– Tilannetta seurataan 7. tammikuuta ilmenneestä ensimmäisestä taudin puhkeamisesta kolmisen viikkoa. Toisin sanoen tammikuun lopussa voidaan varmasti sanoa tilanteen olevan ohi.

Satasairaalassa todettiin 13. tammikuuta tuhkarokkoa rokottamattomalla lapsella. Taudin ensioireet olivat ilmenneet 7. tammikuuta. Sairastunut on Huittisista kotoisin oleva rokottamaton lapsi.

Satasairaalan mukaan tartunta oli saatu todennäköisesti vuodenvaihteessa lomamatkalla Rovaniemellä, jossa oli ollut koolla kansainvälisiä turisteja.

Sairaalan lastenpäivystyksen odotustiloissa 13. tammikuuta kello 12–16 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle, minkä vuoksi tiloissa asioineet on pyritty tavoittamaan rokotesuojan varmistamiseksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: