Vesa Koski (kok.) väläytti Euran talouskurimukseen jo uusia yt-neuvotteluja - Satakunta - Satakunnan Kansa

Vesa Koski (kok.) väläytti Euran talouskurimukseen jo uusia yt-neuvotteluja, vaikka edelliset päättyivät juuri – ”Niissä määritellyt toimet ovat tähän tilanteeseen selvästi alimitoitettuja”

Valtuustolle luettiin talouden madonlukuja, kun se hyväksyi massiiviset menoylitykset.

Kokoomuksen Vesa Koski (keskellä) katsoo, että Euran tulisi aloittaa uudet yt-neuvottelut, vaikka edelliset päättyivät vasta reilu kuukausi sitten.

23.9.2019 22:21

Eura

Valtuusto hyväksyi Euran lautakuntien esittämät massiiviset, yli 3,6 miljoonan euron käyttötalousmenojen ylitykset kuluvan vuoden talousarvioon. Ylityksistä 2,25 miljoonaa euroa kohdistuu perusturvaan, 1,12 miljoonaa euroa sivistyspalveluihin ja 270 000 euroa tekniseen toimeen.

Samalla valtuusto hilasi talousarvion verotulosaraketta alaspäin 2,6 miljoonalla eurolla 42,8 miljoonaan euroon. Lopputulema on, että kunnan arvioidaan tekevän tänä vuonna liki kuuden miljoonan euron alijäämän.

Synkkä taloustilanne sai monen valtuutetun naaman vakavaksi.

– Ettei oltaisi taas ensi vuonna tässä tilanteessa, niin kaikki ovat varmasti yhtä mieltä, että vakauttamistoimenpiteitä on jatkettava, ja talous täytyy saada tasapainoon, sanoi Esa Mäkitalo (kesk.).

Vesa Koski (kok.) väläytti jopa uusien yt-neuvottelujen aloittamista, vaikka edellisten päättymisestä on vasta reilu kuukausi.

– Niissä määritellyt toimet ovat tähän tilanteeseen selvästi alimitoitettuja ja aivan liian takapainoisia. Tämän takia meidän mielestä olisi aloitettava välittömästi uudet yt-neuvottelut, joissa säästötavoite on noin kaksi miljoonaa euroa, joka puuttuu tässä välissä.

Hänen mielestään keinovalikoimaan pitäisi ottaa myös lomautukset, jotta kulurakennetta saataisiin pienemmäksi mahdollisimman nopeasti.

– Verotusta ollaan nyt nostamassa sen puoli prosenttia. Missään tapauksessa ei enempää. Muuten kunnasta häviää entistä enemmän työpaikkoja ja veronmaksajia naapurikuntiin.

Hän esitti kritiikkiä koulujen suuntaan, missä kytee hänen mukaansa kapinahenki kunnan päättämiä uudistuksia kohtaan.

– Sitä toitotetaan todella kovaan ääneen. Että tämä uudistus on huono ja tämä uudistus on huono. Kunnan työntekijöiden ja varsinkin johtavien työntekijöiden pitäisi puhaltaa nyt yhteen hiileen ja saada jotain positiivista aikaiseksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) muistutti, että kunnan talouden vakauttamisohjelma alkaa näkyä kunnan taloudessa vasta ensi vuonna, ja vahvemmin vasta sitä seuraavana.

– Euran kunnassa on viimeksi veroja korotettu vuonna 2012, että ei se ihan jokavuotista ole ollut, hän muistutti.

Hänen mukaansa se, että nyt keskustellaan veronkorotuksesta, on vastuun kantamista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos