Nahkiaiskausi on vasta alkamassa kunnolla – Nakkilasta niitä toimitetaan eri puolille Suomea - Satakunta - Satakunnan Kansa

Nahkiaiskausi on vasta toden teolla alkamassa – ympyräsuisia toimitetaan Nakkilasta eri puolille Suomea

Nakkilan Nahkiaispaistamolla valmistaudutaan jo ensi sunnuntain Nahkiaismarkkinoihin. Nahkiaiskausi ei kuitenkaan pääty siihen: Niitä on paistettu vielä vuodenvaihteen jälkeenkin.

Mika Vilponen asettelee uuniin menevät nahkiaiset ritilälle.­

24.9.2019 9:05

Pieni satakuntalainen nahkiainen vastaa isoa nahkiaista Pohjanmaalla, linjaa nakkilalainen yrittäjä Mikko Vilponen. Siksi lieneekin yllättävää, ettei Kokemäenjoella ole kuin kolme virallista nahkiaisten kalastajaa.

Vilponen pyydystää niitä Nakkilan Nahkiaispaistamolla paistettaviksi, minkä lisäksi joella liikkuu kaksi omiin tarpeisiinsa nahkiaisia pyytävää kalastajaa.

– Kokemäenjoessa on hyvä nahkiaiskanta, mutta se nousee nykyisin myöhemmin. Viime vuonna nahkiaisia pyydettiin vielä joulukuussa siihen asti, kunnes joelle tuli jää. Sen alle ei kukaan uskalla laittaa pyydyksiä.

Vaikka monet olettavat nahkiaiskauden päättyvän jo syksyllä, on todellisuus toisenlainen: Lain mukaan nahkiaisia saisi myydä huhtikuuhun saakka.

– Puhelimet alkavat soida elokuussa, ja nyt moni luulee, että kausi on jo loppu, Vilponen kuvailee.

– Paistamme nahkiaisia talvellakin joka toinen viikko. Olemme myyneet niitä silloin reko-ringissä Porissa. Alkuvuonnakin niitä paistettiin tammi-, helmikuussa vähäisiä määriä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Toisin kuin monet luulevat, voidaan nahkiaisia myydä huhtikuuhun saakka, Mikko Vilponen kertoo.­

Nahkiaiset paistuvat uunissa 40–50 minuutissa.­

Pääasiassa Mikko Vilponen pyydystää nahkiaisia Kokemäenjoesta, Ahlaisista ja Lapväärtistä. Mertoja on yhteensä 130.

– Iijoelta soitettiin juuri, että sieltä oli tullut jonkin verran nahkiaisia. Kysyttiin, tarvitaanko niitä tänne, kun nahkiaisista on ollut pulaa. Kerran sieltä on niitä tullutkin.

Vilponen arvelee, että nahkiaista alkaa nousta hyvin vasta nyt.

– Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sitä tuli hyvin, mutta Kokemäenjoesta ei saada niin paljon kuin tarvittaisiin. Isommat määrät tulevat Lapväärtistä. Parhaat nahkiaiset saadaan heti alkuun, kun ne ovat vielä rasvaisia. Kun nahkiainen lähtee vaeltamaan, se kuivuu kuivumistaan, ja jo joulukuussa ne ovat kuivempia kuin nyt.

Nakkilan Nahkiaismarkkinat

Järjestetään sunnuntaina 29. syyskuuta kello 10–14.

Teemana on tänä vuonna käsityöläisyys.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa Nahkiaisparonin tai -paronittaren valitseminen. Se tapahtuu kello 13.30.

Markkinoita järjestävät Nakkilan Yrittäjät, LC Nakkila, LC Emma ja Nakkilan kunta.

Nahkiaisperinne elää vahvana erityisesti Nakkilassa, vanhassa nahkiaispitäjässä.

– Tänään nahkiaispaistamolla kävi vanha mies, joka muisteli, miten hänen isänsä ja äitinsä olivat hakeneet nahkiaisia 1920-luvulla. Täällä on ennen ollut kylällä jokaisessa rintamamiestalossa uuni nahkiaisten paistamista varten. Nyt sellaista ei ole Nakkilassa kuin meillä.

Nahkiaisia lähtee Nakkilasta ympäri Suomea Matkahuollon kautta.

– Niitä lähetetään muun muassa kalakauppiaille ja ravintoloihin Turkuun ja Helsinkiin. Jos nahkiaisia lähetetään Rovaniemelle, on vastaanottaja joku sellainen, joka on asunut täällä. Paikalliset eivät ole Rovaniemellä kuulleetkaan nahkiaisista, Vilponen naurahtaa.

Erityisen kiireinen ajankohta Nakkilan Nahkiaispaistamolla on tämä viikko, kun paikkakunnalla valmistaudutaan viikonlopun Nahkiaismarkkinoihin.

– Tämä on vuoden kiireisimpiä aikoja. Sumputamme nahkiaisia alkuviikolla, koska joskus ne ovat loppuneet markkinoilla jo kello 11.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?