Kauko Juhantalo on siltarummuttaja ja ylpeä siitä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kauko Juhantalo on siltarummuttaja ja ylpeä siitä – "Ei täällä saa muuten kannatusta"

Juhantalon mukaan politiikkaa tehdään nykyisin liian kovalla vauhdilla.

24.8.2017 8:16

Kankaanpää on kansanedustaja Kauko Juhantalon (kesk.), tuttavallisesti Kaken, valtakunta. Kylän suurmiehen residenssi sijaitsee itseoikeutetusti paraatipaikalla. Loivaan rinteeseen rakennetulta talolta on näköala sekä järvelle että kaupungille.

Hyväntuulinen Juhantalo ottaa toimittajan vastaan takapihan terassillaan. Ympärillä on lukematon määrä erilaisia taide-esineitä ja veistoksia.

–Siinähän se kesä on mennyt, säitä kiroillessa. Ei ole ollut mitään poikkeuksellista.

Joku voisi olla sitä mieltä, että politiikan kesä on ollut poikkeuksellisen dramaattinen hallituskriiseineen ja sote-vääntöineen.

–Se oli sellaista median hauskuutusta. Pitäähän kansalle jotain tarjota. Mitään kriisiä ei ollut.

Juhantalo valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1979. Hän on uransa aikana nähnyt monet kriisit ja kuohunnat. Draaman tuntu tulee hänen mukaansa nykyajan nopeasta temposta.

–Nyt sylkykuppina on ollut (liikenne- ja viestintäministeri) Anne Berner (kesk.), joka yrittää uudistaa voimakkaasti. Hän menee vähän varomattomasti toimimaan jähmeässä poliittisessa ilmapiirissä.

Kankaanpäässä perussuomalaisten hajaannus ei ole Juhantalon mukaan näkynyt, vaikka piirin puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti olikin alkukesästä paljon julkisuudessa. Juhantalo sanoo uskovansa, että nationalistinen liikehdintä on oikeastaan ohimenevä ilmiö.

–Näyttää siltä, että eri maissa jommallekummalle laidalle syntyy ryhmittymä, joka on Paavo Väyrystäkin enemmän aina oikeassa. He eivät välitä yhteistyöstä, vaan välttävät sellaista mielikuvaa, etteivät huorittele jonkun muun puolueen kanssa.

Kankaanpään kylänraitilla kaikki tuntevat Kaken. Hän on monen kaupunkilaisen luottomies. Vaikka etelän media on välillä heittänyt lunta tupaan, niin omat eivät ole pettäneet.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Juhantalo sai pelkästään kotikaupungistaan 1831 ääntä.

–Olin ollut kahdeksan vuotta pois ja ajattelin, että kaikki kannattajat ovat varmasti kuolleet. Jostain syystä täällä on aina ollut korkea luottamus minuun.

Juhantalo sanoo itse olevansa tekijämiehiä. Julistuspolitiikasta hän ei ole innostunut, vaan vaikuttaa asioihin mieluummin kulisseissa.

–Kyllä mä olen siltarummuttaja. Ei täällä saa muuten kannatusta, jos vain oleilee ja kirjoittelee viisaita. Pitää olla näyttöjä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Juhantalon ansioksi yleensä lasketaan se, että hän on järjestänyt kotikulmilleen yhtä sun toista. Muun muassa kuntoutuskeskuksen ja taidekoulun. 1970- ja 80-luvuilla hän juotti neuvostoliittolaisia politrukkeja järjestääkseen tilauksia paikalliselle teollisuudelle. Esimerkiksi muuan Viktor Vladimirov oli Juhantalon vieraana useampaan otteeseen.

–Pääsin soluttautumaan niihin piireihin. Vein Vladimirovin aina Reiman tehtaalle ja hänen autonsa pistettiin täyteen tuotteita. Hän oli fiksu ja hienostunut herrasmies, vaikka joutuikin tekemään kaikenlaista, mikä ei aina ollut niin lempeää.

Tuona aikana Kankaanpään talous kukoisti. Neuvostoliittoon matkanneet bulkki-saappaat takasivat monen kaupunkilaisen toimeentulon.

–Vaikka se oli matalapalkkaista työtä, niin se oli säännöllistä. Sen ajan olosuhteissa ihmiset pääsivät vaurastumaan ja kymmenittäin omakotitaloja nousi koko ajan.

Idänkaupan loppuminen iski Kankaanpäähän niin kovaa, että kaupunki ei ole tähän päivään mennessäkään päässyt täysin jaloilleen. Samoihin aikoihin katkesi myös Juhantalon oma ura.

Kauppa- ja teollisuusministerinä vuosina 1991-92 työskennellyt Juhantalo tuomittiin valtakunnanoikeudessa lahjusten vaatimisesta ja myöhemmin hänet erotettiin eduskunnasta. Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin pääjohtajan Christopher Wegeliuksen mukaan Juhantalo olisi halunnut vaikeuksiin ajautuneelle liiketoiminnalleen rahoitusta ja tarjosi vastineeksi valtion tukea pankille.

–Minulle ei ole vieläkään selvinnyt miksi pankkiiri, joka romuttaa oman pankkinsa, pistää minut tällaiseen liemeen. Käsittämätöntä.

Pohjoissatakuntalaisten luottamus ei siltikään horjunut. Juhantalo valittiin takaisin eduskuntaan vuoden 1995 vaaleissa.

–Ihmiset kokivat, että olen joutunut ajojahdin kohteeksi ja sain valtavan äänimäärän (6580).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: