Posiva Oy etenemässä ydinpolttoaineen loppusijoituksessa Olkiluodossa järjestelmätestiin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Video: Ydinjätteiden loppusijoitusjärjestelmä koeponnistukseen Olkiluodossa – Kapselointilaitos ja aloitustunnelit 500 miljoonan euron investointi

Ydinjätekapselien asennusreikien täytteeksi tulevien bentoniittisavilohkojen asennuskone on yksi loppusijoituksen erikoislaitteista. Lajissaan uniikkia laitetta esittelee Posiva Oy:n kehitysjohtaja Tiina Jalonen.

14.6.2018 16:35 | Päivitetty 15.6.2018 9:57

Teollisuuden Voima Oyj:n ja Fortumin voimaloiden ydinjätehuollosta vastaava Posiva Oy on etenemässä Eurajoen Olkiluodossa koko loppusijoitusjärjestelmän ja -tekniikan käyttötestivaiheeseen.

Järjestelmän eri osien ja tekniikan toimivuutta koeponnistetaan 2020-luvun alkuvuosina alkavaan korkea-aktiivisen polttoaineen loppusijoitukseen. Käytetty ydinpolttoaine haudataan kapseleissa kallioperään sellaisenaan.

Posiva Oy:n toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo tähtäimessä olevan teollisen mittakaavan järjestelmä, joka täyttää ydinlaitoksen ja pitkäaikaisturvallisuuden vaatimukset.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentaminen käynnistysvaiheeseen tietää Olkiluodon suurten investointien jatkumista.

Janne Mokka arvioi, että kapselointilaitoksen rakentaminen sekä kahden loppusijoitustunnelin louhinta sekä varustaminen ovat yhteensä noin 500 miljoonan euron investointi.

Tähän mennessä loppusijoituspaikan tutkimuksiin ja laitekehitykseen on käytetty noin miljardi euroa, Janne Mokka arvioi.

Loppusijoitustestin tunneli.

Onkalo-tutkimusluolassa on käynnistymässä täyden mittakaavan järjestelmäkoe (Full Scale In Situ System Test FISST), jossa varmistetaan kupari-teräskapseleihin pakattujen polttoaine-elementtien asennuksen toimivuus kalliotunneleihin porattuihin reikiin sekä tunnelien täyttö ja sulkeminen.

Kaksi koekapselia varustetaan lämmityselementeillä, jotka simuloivat käytetyn ydinpolttoaineen kehittämää jälkilämpöä.

Kehitysjohtaja Tiina Jalonen Posiva Oy:stä kertoo kapselien, sijoitusreikien ja ympäröivän kallion lämpötilamuutoksia, painetta ja tunnelitäyttöjen käyttäytymistä seurattavan noin 500 anturilla. Täyden mittakaavan testi kestää useita vuosia.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

<div data-qbrick-mcid="9F46E584fd4458af" data-qbrick-width="640" data-qbrick-height="360">&nbsp;</div><script type="text/javascript" src="https://publisher.qbrick.com/Qbrick.Publisher.js"></script>

Testi on lajissaan ensikertaisia maailmassa ja myös Posivan kehittämä loppusijoitustekniikka sekä laitteet ovat prototyyppejä.

Täyden mittakaavan järjestelmätestillä koetellaan ensisijassa loppusijoituksen teknistä toimivuutta, mutta se tuottaa myös tutkimustietoa ydinjätteen kallioloppusijoituksen alkuvaiheen vaikutuksista.

Posiva Oy:llä on ydinjätteen loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa. Loppusijoituksen aloitus edellyttää vielä erikseen hyväksyttävää laitoksen käyttölupaa.

Loppusijoitustunnelit louhitaan tutkimusluolasto Onkalon jatkeeksi. Kahden ensimmäisen keskustunnelin louhinta on aloitusvaiheessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: