Porin Uutta Panimoa ei puretakaan –  Suojellun rakennuksen uudelleenrakentaminen ehtojen mukaisesti liian kova pala - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin Uutta Panimoa ei puretakaan –  Suojellun rakennuksen uudelleenrakentaminen ehtojen mukaisesti liian kova pala

Kirjoittajat pitävät tärkeänä, että ainoana jäljelle jäänyt oluttehtaan rakennus muistuttaa oluenvalmistuksen pitkästä historiasta.

10.2.2020 9:03

Suunnitelmat purkaa suojeltu Porin Uusi Panimo ja rakentaa tilalle näköisrakennus, jossa olisi ollut asuntoja, toimistoja ja liiketilaa, ovat peruuntuneet.

Purku- ja rakennusluvan saanut MVR-Yhtymä kertoo, että rakennuksen toteuttaminen rakennuslupaehtojen mukaisesti muodostui mahdottomaksi yhtälöksi.

–  Yritimme pitkään löytää sellaista ratkaisua, jossa Satakunnan Museon ja Varsinais-Suomen Ely-keskuksen asettamat vaatimukset täyttyisivät. Meillä oli kova halu rakentaa panimorakennus uudelleen, mutta aikataulu venyi liian pitkäksi. Toteutus hankaloitui ja yhtiömme taloudellinen tappio olisi kasvanut liian kohtuuttomaksi, kertoo MVR-Yhtymän toimitusjohtaja Rami Viitasaari.

Funkkistyylisen uudisrakennuksen kerrosala olisi ollut 977 neliömetriä. Tilaan oli suunniteltu neljä asuntoa.

Vielä lokakuun puolivälissä Viitasaari uskoi, että purkutöihin päästäisiin 2019 vuoden puolella.

–  Luvassa on mukana ehdollisia lausuntoja, joita käymme vielä läpi. Yhdessä Satakunnan Museon kanssa pidetään palaveri, jossa käydään läpi tarkennuksia hankkeessa. On myös tärkeää, että yhdessä rakennusvalvonnan kanssa saadaan yhteinen näkemys, sanoi Viitasaari lokakuussa.

Uusi Panimo valmistui vuonna 1938, ja se on merkitty Porin asemakaavassa suojeltavaksi rakennukseksi.

MVR-Yhtymän mukaan rakennukseen tehdystä mikrobianalyysistä selvisi, että betonirakenteissa on merkittäviä mikrobivaurioita. Tämä juontaa juurensa oluen valmistukseen, jossa käytetystä hiivasta ne ovat päässeet rakenteeseen.

–  Rakennusta ei voi käyttää pyörävarastona tai yhteistoimintatiloina, eikä siellä tietenkään voi asua. Se jää nyt tyhjilleen Karhukorttelin muiden asuinkerrostalojen viereen. Harmittaa erityisesti alueen asukkaiden puolesta sekä muuten hienon kokonaisuuden kannalta, Viitasaari sanoo.

Yhtymän mukaan rakenusta ei voi jättää nykyiselleenkään. Huonokuntoiset ulkopinnat pitää kunnosta, jotta turvallisuus voidaan taata.

– Rakennuksen rappaus irtoilee ja sitä putoaa maahan, Viitasaari toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut