Pohjois-Porin koulusta monitoimitalo, Pohjoisväylä rakennetaan loppuun, uudet päiväkodit Meri-Poriin, lukiot säilyisivät ennallaan –Tällainen on uusi kouluverkkoesitys - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pohjois-Porin koulusta monitoimitalo, Pohjoisväylä rakennetaan loppuun, uudet päiväkodit Meri-Poriin, lukiot säilyisivät ennallaan –Tällainen on uusi kouluverkkoesitys

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli tänään torstaina uuden palveluverkkoesityksen. Sen mukaan muun muassa Reposaaren kivikoulu suljettaisiin ja toiminnot siirrettäisiin puukorttelin kouluun peruskorjauksen jälkeen.

9.5.2019 8:33 | Päivitetty 9.5.2019 12:33

Porin laaja palveluverkkouudistus on menossa päätöksentekoon ja vieläpä aikataulussa, vaikka alkuperäinen helmikuinen sivistysjohtaja Esa Kohtamäen virkamiesesitys kohahdutti radikaaliudellaan laajalti porilaisia.

Uudessa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen esittämässä ehdotuksessa Poriin on tulossa muun muassa monitoimitalot Pohjois-Poriin ja Ahlaisiin sekä uudet ja harvalukuisemmat päiväkodit Meri-Poriin.

Porin lukiot säilyisivät esityksessä ennallaan. Ehdotuksen esittelyssä sivistyksen toimialajohtaja Esa Kohtamäki ja kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen totesivat, että fyysisesti lukiot ovat niin lähellä toisiaan ja lisäksi Samkia ja yliopistokeskusta, että Porin lukiot kykenevät jo nykyisellään hyvin yhteistyöhön

Pohjois-Poriin ehjä Pohjoisväylä

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kiittelee monisanaisesti ennen näkemätöntä yhteistyötä, jota kuluverkkouudistusta tehtäessä on tehty eri virkamiesten ja kaupunkilaisten kanssa.

– Melkoista iterointia tämä on vaatinut, hän komppaa pian jo mennyttä pääministeri Juha Sipilää.

Marraskuusta lähtien on kokoonnuttu kaupunginhallituksen asettaman kouluverkkotoimikunnan kokouksiin kymmenen kertaa ja kansalaistapaamisia eri puolilla kaupunkia on toteutettu paljon.

Yhteistyö kaupunkisuunnittelun kanssa poikinee nyt myös Pohjoisväylän rakentamisen loppuun saakka. Pohjoisväylä tulisi olemaan myös Pohjois-Porin monitoimitalon uusi osoite.

Taloon tulee noin 1000 oppilaan yhtenäiskoulu, kun Ruosniemen ja Toejoen koulut yhdistetään, ja alueen lapset on tarkoitus kouluttaa samalla tontilla kaikki yhdeksän vuotta, Rakennus toimisi myös mahdollisesti peruspalvelujen keskuksena.

Tieverkon laajentaminen merkitsee myös noin 200 omakotitontin kaavoittamista monitoimitalon välittömään läheisyyteen.

Kohtamäki korostaa, että paikka on tarkkaan kartalle sijoitettu..

– Noin 97-98 prosenttia alueen lapsista asuisi tällöin alle kolmen kilometrin säteellä koulusta.

Reposaaren koulu säilyy

Meri-Porissa Kyläsaaren koulun ja Meri-Porin yhtenäiskoulun yhteyteen rakennetaan uudet päiväkodit, jonka jälkeen Enäjärven, Onnenkiven, Pihlajamarjan ja Uudenniityn päiväkodit lopetetaan. Muilta osin Pihlavan, Enäjärven ja Kyläsaaren palvelurakenne säilyy.

Reposaaren koulun luokat 1-6 siirtyvät puukorttelin kouluun peruskorjauksen valmistuttua. Kivikoulu suljetaan.

Puukorttelin korjaus aloitetaan heti. Kohtamäki on optimistinen ja uskoo työn olevan valmis mahdollisesti jo vuonna 2021, vaikka aikaa työlle on suunnitelmissa annettu vuoteen 2022.

Ahlainen ja Lavia keräävät toimijat yhteen

Ahlaisiin nykyisen liikuntasalin yhteyteen rakennetaan ehdotuksen mukaan uusi monitoimitalo, jossa toimii varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetuksen luokat 1-6, kirjasto ja vapaan sivistystyön sekä perusturvan palvelut.

Noormarkussa nykyisen palvelurakenteen ehdotetaan säilyvän ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan tarpeen mukaan.

Ensivaiheessa Lavissa varhaiskasvatus siirretään väliaikaisesti vuoden 2019 aikana Keskuskoulun tiloihin.

Sivistystoimialan ja tarvittaessa perusturvan palvelujen keskittämistä Lavian yhtenäiskoulun tiloihin ryhdytään valmistelemaan.

Päiväkoti Huvikumpu myydään ja muiden kiinteistöjen osalta peruskorjaukset arvioidaan ja toteutetaan vuosittain suunnitelmien mukaisesti.

Purkamiseen on varuduttu siten, että ainakin Vähärauman nykyinen koulu hävitetään mahdollisimman pian. Myös Ruosniemen että Toejoen koulujen nykyisten rakennusten purkamiseen budjetoidaan varoja myöhemmin.

Vähärauman koulun vanha osa säilytetään.

Tuorsniemi ja Kalaholma säilyvät

Vähäraumalle rakennetaan uusi noin 600 oppilaan alakoulu ja Leppäkorven sivutoimipiste lopetetaan. Tuorsniemen koulu jatkaa alakouluna.

Muilta osin palvelurakenne säilyy, ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan tarpeen mukaan.

Itä-Porissa nykyinen palvelurakenne säilyy. Päiväkodit Taikurinhattu, Väinölä ja Piparminttu peruskorjataan. Kalaholman koulurakennukset peruskorjataan.

Keski-Porissa ehdotetaan aiemmin esillä ollutta vaihtoehtoa, jossa nykyinen palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.

Eniten investointeja vaatii Cygnaeuksen koulu. Yli 9 miljoonan euron korjaustarpeet kohdistuvat paitsi lisäeristykseen ja putkistoon, myös historiallisen rakennuksen restaurointiin.

Kallelan ja Herttuan koulut yhdistetään Lyseokorttelin tiloihin. Päiväkodeista Kiertokatu, Uusikoivisto ja Viikkari peruskorjataan.

”Tiedolla johdettua valmistelua”

Kouluverkkotoimikunnan puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) korostaa, että nyt on tehty rohkea elinkeinopoliittinen investointi tulevaisuuteen. Investointien suuruudet ja rakennusten käyttökustannusten muutokset on laskettu huolella. Hänen mukaansa talousarviokehykselle on todella tarkat tiedot siitä, miten euroja tulevaisuudessa tällä sektorilla tarvitaan.

Hän kiittelee myös sitä, että nyt on toimittu uuden kuntalain mukaisesti eli päätöksentekoon ovat osallistuneet eri toimialat ja kuntalaisetkin tosi laajalti.

– Tämä on ollut tiedolla johdettu valmistelu.

Toimikunnan varapuheenjohtaja Anttivesa Knuuttila (kok.) muistuttaa, että kouluverkkouudistus ei ollut mikään alkuperäisen suunnitelman tussahdus, vaan varsin iso ja erinomainen prosessi. jolla saatiin muun muassa monitoimitiloja ja toimintojen keskittämistä laita-alueille.

Knuuttila ennakoi kuitenkin pieniä poliittisia erimielisyyksiä.

– Kokoomus tulee kyseenalaistamaan ääripäiden mielekkyyden eli pienen Reposaaren koulun tarpeellisuutta ja Pohjois-Porin koulun rakentamista 1000 oppilaan yhtenäiskouluksi, hän sanoo.

Näin homma etenee

Torstaina annettu kaupunginjohtajan esitys kouluverkkosuunnitelmaksi käsitellään 13.5. kaupunginhallituksessa.

Kaupunginvaltuusto saa asian päätettäväkseen 27.5.

Suunnitelman mukaan koulujen ja monitoimitilojen käyttökustannukset vähenevät vuositasolla noin miljoona euroa.

Kaikkiaan suunnitellut investoinnit maksaisivat vuoteen 2028 mennessä 83,1 miljoonaa euroa.

Suurin tarve rahalle olisi vuosina 2021 ja 2022, noin 40 miljoonaa euroa.

Lainaa tarvitsee ottaa.

Raha-asioita käsitellään kesäkuun kaupunginhallituksen kokouksessa, jossa laaditaan talousarviokehykset vuosille 2020 ja 2022.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: