Kokemäenjoen vesi noussut Krootilantien padon joen puoleisten vapaa-ajan asuntojen pihoihin ja sokkeleita vasten – joki tulvii myös Huittisissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kokemäenjoen vesi noussut Krootilantien padon joen puoleisten vapaa-ajan asuntojen pihoihin ja sokkeleita vasten – joki tulvii myös Huittisissa

Kokemäenjoen vedenpinta on korkealla myös Porinsillan kupeessa.

18.2.2020 8:40 | Päivitetty 18.2.2020 15:20

Pori

Yöllä 0,80 metrin tulvarajan yli kivunnut vedenkorkeus Porin Launaisten ja Kivinin mittauspisteellä on pysytellyt päivän ajan samassa lukemassa. Yöllä kello 2.45 rajan ylittänyt vesi oli noin 0,90 metriä kello 15 tiistaina iltapäivälläkin.

Jokivesi nousee Launaisten mittauspisteellä näin korkealle keskimäärin harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Mittauspiste sijaitsee lähellä Pihlavanlahtea jokisuistossa.

Porin kaupungin infrayksikön päällikön Markku Koppelomäen mukaan tulvavettä on tällä hetkellä Krootilantien padon joen puoleisten vapaa-ajan asuntojen pihoilla asti ja rakennuksien sokkelien ympärillä.

Lisäksi jokivesi on Koppelomäen mukaan patoa vasten alavirran padoilla, Luotsinmäen padolla ja Länsitien vieressä sijaitsevalla Järviojan reunapadolla. Tämä aiheuttaa tulvavaaraa Länsitien länsipuolisille patoalueille sekä Länsitien itäpuolella Hyvelänviikin ja Pormestarinluodon alueille.

Suunnitteluinsinööri Taina Koivisto Porin kaupungilta kertoo, että kaupungin patoturvallisuusorganisaatio jatkaa varautumista tasolla 1.

Siihen sisältyy vesistöennusteiden sekä sää- ja merivesiennusteiden tehostettua tarkkailua. Lisäksi tulvavaaran alaisia patoalueita tarkkaillaan, ja varaudutaan mahdollisiin korjaustoimenpiteisiin.

Koppelomäki kertoo, että jo viikonloppuna vesi oli huomattavan korkealla jokisuistossa Kahaluodon alueella. Rannoilla joidenkin vapaa-ajan asuntojen pihoilla oli jo silloin vettä.

Kaupunki käy tarkastamassa tilannetta maastossa ja Kahaluodon padon kestävyyttä päivän aikana.

Tältä näytti Kahaluodossa maanantaina 10. helmikuuta. Vettä riittää nytkin.

Porin keskustan jokirannassa on havaittavissa, että jokivesi on huomattavan korkealla. Tosin tulvarajaan on vielä matkaa.

Meriveden korkeus on lähtenyt laskuun. Nyt kun sateet ovat lakanneet, myös Kokemäenjoen virtaaman odotetaan pienenevän vähän.

Kokemäenjoen vedenpinta pysyy todennäköisesti jonkin aikaa keskimääräistä korkeammalla. Loppuviikoksi ennustetut sateet yhdessä mahdollisen merivedenkorkeuden vaihtelun kanssa voi vaikuttaa tilanteeseen.

Jokivesi on ylittänyt tulvarajan Huittisissa Syyrensuun mittauspisteellä. Myös Loimijoella on paljon vettä.

Euran keskustassa jokivesi on tullut alaspäin maanantain tulvahuipustaan. Pyhäjärven vedenkorkeus on edelleen sääntelyn yläpuolella 45,20 metrissä.

Jokien virtaamien ennustetaan kääntyvän laskuun loppuviikkoa kohti, mutta sitten on vastassa seuraava matalapaine ja uudet sateet, jotka voivat jälleen nopeasti pahentaa tilannetta.

Uutista on päivitetty 18.2. kello 9.18: Korjattu Launaisten mittaustulosta. Alun perin tekstissä oli sotkettu kahden eri mittausjärjestelmän luvut keskenään.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 18.2. kello 15.15: Lisätty tiedot tulvaveden etenemisestä suistoalueella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: