Pomarkussa voi tehdä hyvää käymällä jääkaapilla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Pomarkussa voi tehdä hyvää käymällä jääkaapilla

Kaikkien kuntalaisten yhteisellä jääkaapilla torjutaan ruokahävikkiä. Toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muualle Pohjois-Satakuntaan.

Hyllyt ovat tyhjentyneet Pomarkun terveysaseman tuulikaappiin tuodussa kaikkien yhteisessä jääkaapissa. PoSan sosiaalipalvelupäällikkö Anna Isoviita on iloinen siitä, että ylijäämäruoka on löytänyt käyttäjiä.

13.10.2020 17:10 | Päivitetty 13.10.2020 17:11

Pomarkku

”Kurkkaa kaappiin”, kehottaa viesti Pomarkun terveysaseman tuulikaapissa olevan jääkaapin ovessa. Viesti on osoitettu ihan jokaiselle kuntalaiselle. Jos kaapissa on omaan tarpeeseen sopivaa ruokaa, sitä sopii ottaa mukaan.

Toiminta alkoi viime viikolla, ja hyllyt täytetään tällä hetkellä paikallisen elintarvikeliikkeen ylijäämällä. Jatkossa yhteistyöhön liittyy kunnan ruokapalvelu niin, että koulujen ylijäämäruoka toimitetaan päivittäin samaiseen kaappiin.

Idea yhteisestä jääkaapista syntyi aikuissosiaalityön puolella, mutta ykköstavoitteena on ympäristön etu.

– Näemme aikuissosiaalityössäkin jatkuvasti sen ristiriidan, että toisaalta kaikilla ei ole riittävästi ruokaa, ja toisaalta käyttämätöntä ruokaa lyödään roskiin hurjia määriä, sanoo Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) sosiaalipalvelupäällikkö Anna Isoviita.

Jääkaapin kaverina on myös pieni pakastin, jonka sisältö on yhtä lailla kaikkien otettavissa.

Hänen mukaansa korona-aika lomautuksineen ja muine muutoksineen on lisännyt ihmisten tarvetta ruoka-avulle.

– Emme halunneet kuitenkaan luoda leipäjonoja, joissa on jakajia ja ruoan noutajia. Tälle jääkaapille ei kenenkään tarvitse tulla samalla tavoin omalla naamallaan.

Terveysaseman neuvolan puoleisessa tuulikaapissa voi halutessaan asioida melko huomaamattomasti, mutta Isoviidan tavoite on ennemminkin se, että ihmiset käyvät siellä näkyvästi ja ylpeydellä, ihan kuka tahansa.

–  Jokainen jääkaapilla asioiva tekee oikeasti ympäristölle hyvän teon. Se ruoka menee muuten roskiin, mikä on väärin ja ihan järjetöntä!

Jääkaappiin tuodaan elintarvikkeita, joita siellä on mahdollista turvallisesti kierrättää. Kylmäketjun katkeamattomuus on varmistettu.

Anna isoviita kertoo tyytyväisenä hyllyjen tyhjentyneen jo täyttökertojen välillä.

– Toivottavasti ihmiset nyt ottavat tämän toiminnan omakseen.

Pomarkun käyttökokemusten myötä yhteisiä jääkaappeja on tarkoitus perustaa muihinkin PoSan alueen kuntiin vielä loppuvuoden aikana. Paikallisia toimijoita aletaan kartoittaa.

Anna Isoviita painottaakin, ettei kyseessä ole erityinen sosiaalipalvelu, vaan tavoitteena on yleinen yhteisöllinen toiminta, jonka pyörittämiseen eri tahot voivat osallistua.

Hän toteaa myös, ettei tarkoitus ole missään nimessä tulla jo ennestään esimerkiksi seurakuntien kautta toimivien ruoanjakeluketjujen reviirille. Aiempien toimijoiden olemassa olosta huolimatta ruokaa menee vieläkin roskiin. Yhteisellä jääkaapilla halutaan vähentää sen määrää entisestään.

Aukioloajat

Kuntalaisten yhteinen jääkaappi sijaitsee Pomarkun terveysaseman (Pitkäkuja 9) neuvolan puoleisessa tuulikaapissa. Ovet sinne ovat avoinna ma–to 8–16 ja pe 8–15.

Muualla Satakunnassa ainakin Raumalla ja Nakkilassa on aiemmin otettu käyttöön vastaavan kaltainen toiminta. Ruoka on kiertänyt niissä hyvin.

Raumalla pääkirjaston (Alfredinkatu 1) aulassa on tätä varten kuivamuonakaappi, jääkaappi ja pakastin. Toisin kuin Pomarkussa nyt, sinne voivat myös yksityiset tuoda ylijäämäruokaa. Yhteisille kaapeille pääsee ma–to kello 9–19, pe kello 9–17, la kello 11–15 ja su kello 12–15.

Nakkilan yhteisen jääkaapin toiminta on tällä hetkellä tauolla, sillä se sijaitsee koronatilanteen vuoksi toistaiseksi ovensa sulkeneessa kierrätyskeskuksessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut