Selvitys: Etelä-Euran koulut ja päiväkodit yhden katon alle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Selvitys: Etelä-Euran koulut ja päiväkodit yhden katon alle – Hinnerjoen koulullekin saattaisi silti löytyä käyttöä

Hinnerjoen koulun vanhempainyhdistys laati kattavan säästöselvityksen kunnalle.

18.2.2020 10:35 | Päivitetty 18.2.2020 18:21

Etelä-Euran koulu- ja varhaiskasvatuspalveluista tehty selvitys puoltaa Hinnerjoen ja Honkilahden koulujen ja päiväkotien keskittämistä yhden katon alle. Tällä hetkellä Hinnerjoen ja Honkilahden koulu, Honkilahden päiväkoti ja päiväkotiryhmä Joentiuku toimivat kaikki eri tiloissa.

Taloudellisesti järkevintä Etelä-Euran perusopetus ja varhaiskasvatus olisi selvityksen mukaan sijoittaa Honkilahden koulun yhteyteen.

–  Ajatus on, että Honkilahden koulun yhteyteen rakennettaisiin päiväkoti ja se palvelisi koko Etelä-Euraa, sanoo kunnanjohtaja Juha Majalahti.

Varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virran mukaan Honkilahden koulun yhteyteen tulevissa varhaiskasvatuksen tiloissa toimisi todennäköisesti esiopetus ja yksi tai kaksi varhaiskasvatusryhmää.

– Tarkoitus on etsiä ratkaisu, jossa tilat joustaisivat kulloisenkin tarpeen mukaan.

Kunnan aiemmissa suunnitelmissa sekä Hinnerjoelle että Honkilahdelle oli määrä rakentaa oppimiskeskukset, joissa olisi tarjottu sekä perusopetusta että varhaiskasvatusta.

–  Kunnan talous lähti syöksyyn loppuvuodesta 2018. Sen vuoksi näitä päätöksiä on jouduttu heivaamaan, Majalahti sanoo.

Koulu- ja päiväkotiverkon tiivistämistä puoltaa hänen mukaansa myös syntyvyyden romahtaminen. Takavuosina Eurassa syntyi hänen mukaansa noin 120–130 lasta vuodessa.

– Edellisvuonna lapsia syntyi noin 90 ja viime vuonna enää 82.

Euran varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virta, opetuspäällikkö Jaakko Laeslahti, kunnanjohtaja Juha Majalahti ja hallintojohtaja Kari Kankaanranta julkistivat Etelä-Euran koulu- ja päiväkotiverkon selvityksen tiistaina.

Hinnerjoen koulussa oli kuluvan lukuvuoden alussa 56 ja Honkilahden koulussa 45 oppilasta. Opetuspäällikkö Jaakko Laeslahti kertoo, että Hinnerjoen koulun oppilaiden määrän odotetaan laskevan tulevaisuudessa selvästi, kun taas Honkilahden oppilasmäärään on odotettavissa pientä kasvua.

Koulujen yhteenlasketun oppilasmäärän ennakoidaan laskevan Laeslahden mukaan vuoteen 2026 mennessä noin 80:een.

Sekä Hinnerjoen että Honkilahden koulussa on tällä hetkellä kolme yhdysluokkaa. Niissä opetusta annetaan 1–2-, 3–4- ja 5–6-luokkalaisten ryhmille.

Yhdysluokkia jäisi Laeslahden mukaan myös uuteen kouluun. Aluksi koulu olisi todennäköisesti viisiryhmäinen ja myöhemmin opetusryhmien määrä laskisi neljään. Hän näkee palvelujen keskittämisessä etua esimerkiksi erityisopetuksen resurssien tehokkaampana käyttönä ja kyvyssä reagoida sairauspoissaoloihin

– Pienet yksiköt ovat tällaisissa tilanteissa hyvin haavoittuvia.

Jatko Etelä-Euran nykyisellä koulu- ja varhaiskasvatusverkolla maksaisi selvityksen mukaan vuoteen 2035 mennessä 19,7 miljoonaa euroa. Hinnerjoelle keskitettyjen palvelujen kustannukset olisivat samalla ajanjaksolla yhteensä 16,7 miljoonaa euroa ja Honkilahdelle keskitettynä 15,3 miljoonaa euroa.

Kuljetuskustannuksia laskelmissa ei Laeslahden mukaan ole huomioitu, mutta niihin ei ole hänen mukaansa odotettavissa suuria muutoksia.

Nyt julkistettu selvitys on Majalahden mukaan puhtaasti taloudellinen, eikä siinä huomioida opetuksellista puolta, tai kunnan vetovoimatekijöitä. Seuraavaksi on tarkoitus aloittaa kouluverkkoselvitys, jossa asiaa tarkastellaan laajemmasta perspektiivistä.

Kunnanjohtaja Juha Majalahti katsoo, että Hinnerjoen koulu voitaisiin remontoida kirjaston, nuorisotilan ja neuvolan käyttöön, jolloin kunta voisi luopua joistakin kiinteistöistä.

Optimistisimman aikatauluarvion Honkilahden koululle keskitetty yksikkö voisi aloittaa jo vuonna 2022, mutta todennäköisemmin se venyisi myöhempään ajankohtaan.

Selvitys on esitelty Majalahden mukaan valtuustolle ja sivistyslautakunnalle. Kouluverkkosuunnitelman laatiminen on hänen mukaansa tarkoitus aloittaa kevään aikana. Kunnanhallitukseen asia menee todennäköisesti maaliskuussa.

Vuonna 1999 valmistunut Honkilahden koulu Majalahden mukaan neljästä kiinteistöstä ainoa, joka on varsin hyvässä kunnossa. Esimerkiksi Hinnerjoen koulu vaatisi hänen mukaansa noin miljoonan euron peruskorjauksen.

Vaikka Hinnerjoen koulu lakkautettaisiin, koulukiinteistö voisi jäädä kunnan käyttöön. Majalahti katsoo, että se voitaisiin remontoida kirjaston, nuorisotilan ja neuvolan käyttöön, jolloin kunta voisi luopua joistakin kiinteistöistä.

Korjattu 18.2. kello 14.50: Honkilahden koulu ja sen yhteyteen rakennettu päiväkoti palvelisivat koko Etelä-Euraa, ei koko Euraa.

Lue myös:Miten käy Hinnerjoen ja Honkilahden kouluille ja päiväkodeille? Eura julkistaa selvityksen tiistaina

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: