Porin Vesi laski ”kemikaalikuraa” Tyvijärveen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Mies vastaan vesilaitos

Noormarkkulaiseen Tyvijärveen kulki vuosikymmenten ajan jätevesiputki, jolle ei ollut minkäänlaista ympäristölupaa. Järvi on porilaisten raakavesivaranto.


19.4.2020 11:24

Pori, Noormarkku

Tästä on kyse

Porin Vesi on vuodesta 1976 päästänyt Harjakankaan vesilaitoksen pesujätteen Noormarkun Tyvijärveen.

Tyvijärvi on pieni ja humuspitoinen. Se on raakavesireservi viereiselle Tuurunjärvelle, jonka vettä porilaiset pääasiassa juovat.

Jukka Lehtikangas teetti omaan laskuunsa tutkimuksen järveen lasketusta aineksesta ja sen perusteella aluehallintovirasto määräsi vuonna 2017 Porin Veden siivoamaan jälkensä.

Lehtikangas joutuu odottamaan puhdistusurakkaa ainakin vuoteen 2021. Lietettä on arviolta 10 000 kuutiota noin 70 x 100 metrin alueella.

Erityisasiantuntijan mukaan lietteestä löytyneet kohonneet alumiini,- rauta,- ja kloridipitoisuudet eivät aiheuta välitöntä vaaraa vesistölle.

Kesämökkiläinen Jukka Lehtikangas on tuskainen. Hän on käynyt vuosia taistelua Tyvijärveen lasketun kurapatin puhdistamisen puolesta, mutta on saanut huomata byrokratian olevan hidas laji.

Syksyllä 2017 Aluehallintovirasto määräsi, että Porin Veden on lopetettava Harjakankaan vesilaitoksen likavesien ohjaaminen järveen ja siivottava jälkensä. Aikaa toimenpiteiden aloittamiselle annettiin kolme kuukautta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut