Tätä videota ei saanut kuvata Käppärän kirjastossa: koululaiset ottivat kantaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kirjastosta ei annettu lupaa koululaisten kannanoton kuvaamiseen – Jyri Träskelin: ”Missään vaiheessa kukaan ei ole kieltänyt kuvaamista”

”Tässä asiassa ollaan nyt vähän varpaisillaan”, Träskelin kuvailee.

Arkistokuva Käppärän kirjastosta vuodelta 2015. Kuvassa esiintyvä vastaava kirjastonhoitaja Juha-Pekka Järvensivu otti yhteyttä toimitukseen ja halusi tehdä selväksi, että hän ei ole kieltänyt oppilaita kuvaamasta videota. Paikalla on ollut sijainen.­

24.9.2019 10:43 | Päivitetty 24.9.2019 18:23

Pori

Oppilaat eivät päässeet Käppärän kirjastoon kuvaamaan videotaan, jossa he esittävät kannanottoja lähikirjastonsa puolesta. Niinpä he lavastivat kirjaston koulun tiloihin.

Käppärän koulun rehtori Jouni Saarinen kertoo, että asiaa kysyttiin ensin kirjastonhoitajalta ja sitten vielä kirjastopalvelujohtaja Siina Vieriltä.

– Sitten sanottiin, että täytyy Jyri Träskeliniltä kysyä, mutta sanoin, että tätä on jo kahdesta paikasta kysytty, ei tätä enää lähdetä kolmannesta kysymään. Epäilen, että olisi ollut sama vastaus.

Hän siis kokee, että asiassa on pohjimmiltaan kyse samasta linjauksesta kuin Käppärän kirjaston puolesta kerätyssä adressissa. Sitä ei saanut jättää sisälle kirjaston tiloihin.

– Kaupunki ei voi tukea toimintaa, joka on sen omia linjauksia vastaan, kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin perusteli tuolloin.

Saarinen haluaa korostaa, että videon kannanotot on muodostettu oppilastyönä.

– Tämä on kokonaan meidän oppilaista lähtenyt ja oppilaskunnan tekemä juttu. Tätä eivät ole opettajat masinoineet, emmekä me oikein voisikaan. Me olemme vähän jäävejä puhumaan omaa toimialaa vastaan, Saarinen kertoo.

Koulu ei ole asettunut mitenkään videon tekemisen tielle, päinvastoin.

– Se on yhteiskunnallista vaikuttamista, mitä täällä koulussa opiskellaan nykyisin. Tämä on mitä herkullisin kohta toteuttaa sitä käytännössä.

Jyri Träskelin vastaa

Kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin otti yhteyttä toimitukseen. Hän kertoo, että hän kuuli oppilasvideosta vasta Satakunnan Kansan uutisesta eikä häneen ei ole otettu asiassa yhteyttä.

Träskelin painottaa, että koululaisten video on ihan eri asia kuin adressin kerääminen kirjaston tiloissa.

– Kuvaus on osa koulutyötä ja se on pedagogisesti perusteltua. Missään vaiheessa kukaan ei ole kieltänyt kuvaamista. Se on täysin sallittua ja jopa suotavaa.

Miksi asiaa olisi pitänyt kysyä sinulta?

– No ei sitä olisi kyllä tarvinnut kysyä, mutta tässä asiassa ollaan nyt vähän varpaisillaan, Träskelin sanoo.

Porin kaupunki järjestää keskustelutilaisuuden Käppärän kirjaston lakkautussuunnitelman vuoksi. Käppärän kirjastolla 3. lokakuuta kello 18 järjestettävässä kaikille avoimessa tilaisuudessa avataan valmistelutilannetta ja kerrotaan eri vaihtoehdoista.

Träskelin toivoo kirjaston käyttäjiä ja tukijoukkoja mahdollisimman monilukuisina paikalle.

Uutista on päivitetty 24.9. kello 12: Lisätty kuvatekstiin vastaavan kirjastonhoitajan kommentti.

Kello 13.14: Lisätty Jyri Träskelinin kommentit ja tieto keskustelutilaisuudesta.

Kello 13.20: Otsikkoa muutettu.

Katso tästä Käppärän oppilasparlamentin video:

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?