Verokorotuksia ja irtisanomisia - Satakunta - Satakunnan Kansa

Verokorotuksia ja jopa 750 työntekijän vähennys – Porin kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä synkän listan talouden sopeuttamistoimista

Porin kaupunginvaltuuston kokoontuu maanantaina 2. marraskuuta etänä koronaviruksen vuoksi. Arkistokuva viime vuoden joulukuulta, jolloin valtuusto piti kokousta omassa salissaan kaupungintalossa. ­

4.6.2020 16:13 | Päivitetty 4.6.2020 21:29

Pori

Porissa suunnitellaan kunnallisveroasteen nostoa 0,75 prosentilla. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen tuo maanantaina kaupunginhallitukseen poliitikoille listan toimista, joilla yritetään sopeuttaa alijäämäistä taloutta.

Veronkorotuksella tavoitellaan 9,4 miljoonan euron tuloa kaupungille. Porin veroaste on 20,25 ja edellisen kerran sitä korotettiin vuonna 2018.

Lisäksi suunnitteilla on kiinteistöveron nosto 0,1 prosenttiyksiköllä, mikä tuottaisi 1,4 miljoonaa vakituisilta asukkailta ja 2 miljoonaa euroa vapaa-ajan asukkailta.

Verokorotuksilla ei pystytä kattamaan koko alijäämää. Luukkosen esityksessä tavoitellaan myös kaupungin henkilöstön vähentämistä 750 työntekijällä.

Tavoitevauhti on 250 työntekijää vuodessa, mikä pyritään saavuttamaan luonnollisen poistuman eli pääasiassa eläköitymisten avulla.

– Mikäli tämä tavoite ei ole toteutunut 31.5.2021 mennessä, kaupunki käynnistää yhteistoimintamenettelyn, jonka tarkoituksena on vähentämistavoitteen toteuttaminen, Luukkonen kirjoittaa esityslistalla.

Henkilöstön vähentämisellä tavoitellaan 38 miljoonan euron säästöjä.

Toimialoja koskevista säästöesityksistä sivistystoimen palveluverkkoa koskeva suunnitelma on niin ikään kaupunginhallituksen käsittelyssä ensi maanantaina. Kaupunki tavoittelee noin 40 miljoonan euron säästöjä kouluinvestoinneista.

Porin kuluvan vuoden alijäämän on arveltu olevan 50 miljoonan euron luokkaa. Kun sen yhdistää edellisten vuosien tappioihin, taseeseen kertynyt puskuri on syöty kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?