Keskustelukooste, miksi hoitajista on pulaa, jos heille ei löydy töitä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Hoitajapula vai ei? – "Sinun kaltaisiasi nöyriä sijaisia tarvitaan, siksi ei anneta vakipaikkaa"

Kuvituskuva.

25.2.2019 13:22

Porilainen Susanna Vehmanen ihmetteli mielipidekirjoituksessaan, miksi puhutaan hoitajapulasta niin vanhusten kuin vammaisten palveluissa, kun alan töitä ei kuitenkaan saa. Hän kertoo valmistuneensa noin 9 vuotta sitten lähihoitajaksi Porin Winnovasta ja hakeneensa sen jälkeen lähes 300:aa eri vakituista työpaikkaa, jotka ovat olleet julkisessa haussa.

Kirjoitus herätti vilkasta keskustelua verkossa.

–Ei Suomessa hoitajapulaa ole, vaan työnantajat eivät ota töihin hoitajia, koska pienillä määrärahoilla pitää mennä, kirjoitti yksi nimettömänä kommentoinut.

–Yleinen tapa käyttää ihmisiä hyväksi on pätkätyöt, yksi aikamme sairauksia, arvioi toinen.

–Onpa käsittämätön tilanne, missähän lienee totuus vai onko sellaista ollenkaan. Kaikki ovat oikeassa ja väärässä ja yhtä aikaa. Sellaiseksi on yhteiskunta mennyt. Kyllä on ammattia hakevalle nuorisolle mahdoton tilanne, ihmetteli kolmas.

Kohtalotovereita löytyy.

–Samassa jamassa olen minäkin! Töitä vakituisena hoitajana tai Porin kaupungin toimiin on ihan turha hakea, koska todellakin hakemukset häipyvät jonnekin "bittiavaruuteen", pomojen paperisilppuriin katoavat, kertoi yksi nimettömänä kirjoittanut.

–Olen itsekin lähihoitaja ja määräaikaisia sijaisuuksia tehnyt. Hakenut moneen avoimeen paikkaan ja silti teen edelleen sijaisuuksia. Aina löytyy minua parempi. Olkoon siis näin, pohti toinen.

Keskustelussa veikataan erilaisia syitä siihen, ettei vakituista paikkaa ole löytynyt

–Jos ole hoitanut vanhuksia liian hyvin. Kuluttanut heihin liikaa aikaa, arveli yksi nimettömänä kirjoittanut.

–Sinun kaltaisiasi nöyriä sijaisia tarvitaan, siksi ei anneta vakipaikkaa, mietti toinen.

–Olen vakituinen, sijaisena aloittanut joskus. Vierellä sijaisia tulee ja menee. Mutta sen olen huomannut, että hyvät sijaiset pääsevät vakituiseksi ennemmin tai myöhemmin, uskoi kolmas.

–Julkinen ala, kunnallinen sairaanhoitoala ja aivan varmasti yksityinenkin sektori tarvitsevat naistyövoimaa, mutta eivät halua maksaa äitiyteen liittyviä kuluja. Mikä on se poliittinen taho, joka uskaltaa ja pystyy ottamaan tämän ongelman ratkaisun asiakseen? Tämä maa rullaisi aivan toisella innolla, jos tuokin asia olisi hoidettu, arvioi neljäs.

Käy lukemassa kaikki kommentit ja kirjoittamassa omasi:

Mikä ihmeen hoitajapula? – Yhdeksän vuotta lähihoitajana ilman vakituista työtä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos