Kokoomus haukkui: Korotus on pikavippi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kokoomus haukkui Pori-sopimusryhmät: Korotus on pikavippi

Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen piti veronkorotusta oikeudenmukaisena tapana tasapainottaa lähes 10 miljoonalla eurolla alijäämäistä alkuperäistä budjettiesitystä.

12.11.2018 22:03 | Päivitetty 12.11.2018 22:03

Porilaiset maksavat ensi vuonna kunnallisveroa 20,25 prosenttia.

Verojen korottamisesta puolella prosenttiyksiköllä sovittiin Pori-sopimusryhmien eli sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton, vihreiden, kristillisdemokraattien ja sinisten välillä. Ne muodostavat valtuuston enemmistön. Vähemmistöön jääneet kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset eivät olisi halunneet veronkorotusta, vaan hakea säästöjä.

Arja Laulainen (sd.) puolusti tarmokkaasti korotusta.

–Tuloveronkorotus on oikeudenmukainen tapa palveluiden turvaamiseksi, totesi Laulainen ja piti aivan oikeana, että hyvätuloiset kantavat kortensa kekoon palveluiden rahoittamisessa.

–Kyseessä on arvovalinta.

Raisa Rannan (vas.) mukaan pienituloiset olisivat joutuneet kärsimään, jos palveluita olisi karsittu tai palvelumaksuja korotettu. Sen sijaan veronkorotus oli oikeudenmukainen. Tommi Salokangas (ps.) muistutti, että korotuksesta huolimatta budjetti jää alijäämäiseksi.

Kokoomuksen Jaana Laitinen-Pesola ja Anttivesa Knuuttila muistuttivat, että jo nyt kuluvankin vuoden alijäämä on nousemassa 16,5 miljoonaan euroon.

–Veronkorotus on käytetty jo etukäteen ja lämmittää kuin pikavippi, summasi Knuuttila.

Kokoomus esitti veroprosenttipäätöksen palauttamista. Knuuttilan ensin hieman epäselvästi tekemä esitys sai valtuustosalin hämmennyksiin, ja puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) joutui kovasanaisesti torumaan "hollitupamaisesti" hälinöiviä valtuutettuja.

Äänestystulos palautusta vastaan oli rintamalinjojen mukainen 34-25. Perussuomalaiset yrittivät kompromissia 0,25 prosenttiyksikön korotuksella, mutta ei saanut muita puolueita innostumaan tästä. Kokoomus hävisi senkin, että verokorotusta ei olisi tehty ollenkaan.

Kiinteistöverot jätettiin Porissa ennalleen yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) muistutti, että moni muukin kaupunki on tekemässä alijäämäisen budjetin. Pitkäaikainen ratkaisu se ei kuitenkaan saa olla.

Puolueiden ryhmäpuheenvuoroissa oli kuultavissa huoli kuntien joutumisesta taloudellisesti yhä ahtaammalle.

Sosiaalidemokraatit muistuttivat, että integraatiokehitystä erikoissairaanhoidon kanssa on edistettävä, kävi sote-ratkaisussa sitten miten tahansa. Demarit tyrmäsivät sen, että teknisen toimialan toimintojen ulkoistuksella olisi kaupungin taloutta tilkitty.

Kokoomus muistutti, että tekninen toimiala on vain yksi esimerkki säästökohteista. Ryhmä esitti keskustan kannattamana, että talousarvio olisi palautettu uudelleen valmistelua varten. Tämänkin äänestyksen kokoomus hävisi 41-18.

Vasemmistoliitto oli iloinen "lasten ja nuorten talousarviosta", jota "kokoomus ja sen hännystelijät vastustivat".

Perussuomalaiset haastoivat vasemmistopuolueita saamaan kaupungille lisätuloja muillakin tavoilla kuin veronkorotuksilla. Elinkeinopolitiikkaa vaadittiin aktiivisemmaksi

Vihreät vannoivat koulutuksen, köyhyyden torjunnan ja ympäristösuojelun nimeen. Lisämääräraha varhaiskasvatukseen ja lastensuojeluun oli heidän mielestään hyvin tärkeä.

Keskusta toivoi, että urheilutalon laajennushanke voitaisiin toteuttaa hallitussa aikataulussa.

Kristillisdemokraatit katsoivat, että Pori-sopimusryhmän linjaukset olivat ainoa järkevä tapa reagoida Porin nykytilanteeseen. Tekniseltä puolelta tehtävät säästöt ovat tavoiteltavia, mutta niillä ei yhtäkkiä saada miljoonien säästöjä aikaan.

Sininen valtuustoryhmä muistutti, että kaupungin tarjoaman palvelukokonaisuuden ja verotusasteen pitää olla houkutteleva. Ryhmä kiinnitti huomiota joukkoliikenteen kehittämiseen.

Talousarvion käsittely jatkui pimenevään yöhön Pori-sopimusryhmien tahtipuikon mukaisesti.

Yhtä mieltä valtuusto tuntuisi ainakin käytäväkeskustelujen perusteella olevan kahden uuden koulun rakentamistarpeesta Länsi-Poriin ja Pohjois-Poriin, vaikka varsinainen päätös tehdäänkin vasta sen jälkeen, kun kaupungin kouluverkkoratkaisusta saadaan sivistystoimialan kokonaissuunnitelma tammikuun loppuun mennessä. Koulurakentamisen rahoitusmallit ovat pohdinnassa. Esa J. Wahlmanin (sd.) mukaan vielä on auki sekin, että rakennettaisiinko kaksi vai peräti kolme uutta koulua. Juha Kantola (kesk.) vieroksui koulujen keskittämistä jättikouluiksi.

Muutoksia

Alkuperäinen kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen budjettiesitys oli 9,6 miljoonaa alijäämäinen. Kaupunginhallitus päätti äänin 6-5 kuroa alijäämää umpeen 0,5 prosenttiyksikön veronkorotuksella, valtuusto siunasi asian äänestysten jälkeen.

Lisävaroja saivat muun muassa lastensuojelu, päivähoito, perusopetus ja lukiot sekä joukkoliikenne.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: