BASF lupaa Harjavaltaan yli sata uutta työpaikkaa. - Satakunta - Satakunnan Kansa

BASF lupaa Harjavaltaan yli sata uutta työpaikkaa ja 100 miljoonan euron investoinnin

Akkumateriaalitehtaan suunnitelmia, ympäristövaikutusten arviointia ja asemakaavoitusta esiteltiin yleisölle torstaina Harjavallassa. Miia ja Ari Taipalmaa ovat tontin rajanaapureita. He kertovat olevansa huolissaan suunnitelluista lauhdevesialtaista sekä mahdollisesti aiheutuvasta melusta ja päästöistä.

2.8.2018 21:44

Jos kemian alan yritys BASF:n Harjavaltaan suunnittelema akkumateriaalitehdas toteutuu, se tuo kaupunkiin yli sata uutta työpaikkaa.

Tehdas olisi osa yrityksen 400 miljoonan euron investointisuunnitelmaa, jolla se vastaa Euroopan autoteollisuusmarkkinoiden kasvavaan katodimateriaalien kysyntään.

Harjavallan tehtaaseen yritys on valmis sijoittamaan noin 100 miljoonaa euroa.

–Euroopasta ei toista tällaista tehdasta vielä löydy, BASF Oy:n toimitusjohtaja Tor Stendahl toteaa.

BASF Oy

BASF Oy suunnittelee Harjavaltaan tehdasta, jossa valmistettaisiin sähköautoissa tarvittavia akkumateriaaleja.

Tehdasta suunnitellaan Suurteollisuuspuiston naapuriin Pajakadulle.

Harjavallan kaupunki on jo tehnyt aiesopimuksen 14,3 hehtaarin tontin kaavoittamisesta ja luovuttamisesta BASF Oy:lle. Kaavaehdotus tulee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi todennäköisesti helmikuussa.

Ennen hankkeen toteutumista yritys tarvitsee muun muassa ympäristövaikutusten arviointi -päätöksen, rakennus-, ympäristö- ja vesiluvan sekä kemikaaliluvan.

BASF Oy:llä on Suomessa jo kaksi tuotantolaitosta. Haminassa se valmistaa paperin päällystyskemikaaleja ja Riihimäellä rakennuskemikaaleja. Työntekijöitä Suomessa on 110.

Miksi Suomeen ja miksi juuri Harjavaltaan?

Stendahlin mukaan tehdas saisi tarvitsemansa raaka-aineet kuten nikkelin ja koboltin naapurissa olevasta Suurteollisuuspuistosta. Lisäksi Harjavalta houkuttelee vankalla osaamisellaan ja mahdollisuudella hyviin yhteistyökumppaneihin.

–Suomeen on myös hyvä investoida. Suomi on kilpailukykyinen maa, Stendahl vakuuttaa.

Yritys saa paikallisilta asukkailta kehuja siitä, että heitä kuunnellaan ja kysymyksiin annetaan myös vastauksia. Lähinaapurit on pidetty hyvin ajan tasalla.

–Yllätyin siitä, että kaupungilta soitettiin vielä perään, että oletteko tulossa, vaikka tilaisuuteen oli jo tullut kirjekin, Ari Taipalmaa kertoo.

Taipalmaa sanoo olevansa huolissaan tehdasalueelta mahdollisesti kantautuvasta melusta, päästöistä ja lauhdevesialtaiden sijoittelusta.

–Lauhdevesialtaat rakennetaan kaikkein lähimmäksi asutusta. Kun lauhdevesi höyryää talvella, se vesihöyry tiivistyy rakennuksiin. Jokainen osaa kuvitella, millainen lämmin höyry niistä pakkasella nousee, Taipalmaa sanoo.

Yrityksen edustajat vakuuttivat kuitenkin, että lauhdevesialtaita käytetään ainoastaan ongelmatilanteissa, muulloin vedet kulkevat putkia pitkin. Taipalmaan penäämiin meluvalleihin yritys ei usko olevan tarvetta.

Tuotantolaitokset sijoitetaan tontin pohjoisosaan, mahdollisimman kauas asutuksesta. Linnuntietä matkaa lähimpään naapuriin on noin 300 metriä.

HarjavaltalainenJukka Rimmistö totesi pitävänsä hanketta kannatettavana, mutta muistutti vuosien kokemuksen osoittaneen, että herra Murphy kyttää koko ajan ja iskee heti, jos siihen suinkin on mahdollisuus. Siksi Rimmistö vaati yritykseltä riskisuunnitelmia muun muassa täydellisten sähkökatkojen ja päästöjen varalle.

Teuvo Aalto puolestaan toivoi, ettei tehtaalle kuljettaisi Pajakatua pitkin vaan Sepänkadun kautta. Harjavallan tekninen johtaja Juhani Ramberg vakuutti, että vaihtoehtoja mietitään vielä. Torstaina kävi myös ilmi, että pelastuslaitos vaatii tontille toisen pelastustien.

Jos joku paikallisista asukkaista ei vielä ole saanut sanaansa kuuluviin, suunnitelmista voi jättää mielipiteensä Varsinais-Suomen ely-keskukseen 7. elokuuta mennessä.

Ylitarkastaja Seija Savo toivoo ihmisten ottavan rohkeasti yhteyttä, jotta viranomaiset saisivat mahdollisimman kattavan tiedon siitä, mikä alueen asukkaita suunnitelmissa askarruttaa.

–Älkää pitäkö kovin korkeaa kynnystä. Tuokaa kaikki esiin, mitä hampaankolossa on, Savo totesi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos