Selvitys: Myös Samk osaksi Tampereen korkeakoulukonsernia - Satakunta - Satakunnan Kansa

Opiskelija selvityksestä, joka veisi Samkin osaksi Tampereen korkeakouluja: "Toivottavasti laatu ei kärsi, jos mennään osaksi isoa kokonaisuutta"

Selvitys Samkin yhteistyönäkymistä muiden korkeakoulujen kanssa on uusi asia Porissa sairaanhoitajaksi opiskeleville Essi Vähäsantaselle, Hille Sihvo-Mäkelälle ja Aino Palomäelle.

18.9.2018 17:08 | Päivitetty 18.9.2018 18:23

Satakunnan, Seinäjoen ja Tampereen ammattikorkeakoulujen yhteistyön kasvattamista pohtinut ryhmä suosittaa neuvotteluja Samkin ja liittämiseksi Tampereen korkeakoulukonserniin.

Ehdotus on, että Samk ja Seamk liittyisivät mukaan itsenäisinä ammattikorkeakouluina, joille nimitetään oma hallitus. Mahdolliset uudelleenjärjestelyt astuisivat voimaan 2021.

Tulevaisuuden optiona voisi olla myös yhden ammattikorkeakoulun muodostaminen.

Samkin rehtorin Jari Multisillan mukaan keskeistä on varmistaa, että Satakunnassa saa sekä ammattikorkeakoulun että yliopiston antamaa toimivaa korkeakoulutusta myös ensi vuosikymmenellä.

Hänestä tärkeää olisi löytää malli, jossa säilyvät toimivat suhteet sekä Tampereen että Turun yliopistoihin.

–Sitä tukisi molempien yliopistojen tulo Samkin omistajiksi. Myös paikallisten omistajien säilyminen on kuitenkin tärkeää sen varmistamiseksi, ettei kaikki päätösvalta valu pois Satakunnasta, Multisilta sanoo.

Samkin hallituksen puheenjohtaja Henry Merimaa näkee hänkin yhdistymisessä paljon mahdollisuuksia, mutta korostaa kunkin ammattikorkeakoulun säilyttämistä omana yksikkönään konsernissa.

–Alueellisen vaikutusvallan säilyminen on varmistettava.

Merimaa korostaa rehtorin tavoin olemassa olevien väylien säilyttämistä myös Turun yliopistoon.

Sairaanhoitajaopintoja Samkissa suorittaville Essi Vähäsantaselle, Hille Sihvo-Mäkelälle ja Aino Palomäelle tieto korkeakoulujen yhteistyöpohdinnoista on uutta.

–Yleensä kun mennään isompiin yksiköihin, laatu kärsii. Toivottavasti tässä ei käy niin, Aino Palomäki toteaa.

–Toivottavasti minkään alan opetus ei lopu Porissa, pohtii Sihvo-Mäkelä.

On inhimillinen reaktio pelätä Satakunnan menettävän jotain tiettyä, sanoo Samkin opiskelijakunta Sammakon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Saarnilahti. Koulutusta katsotaan hänen mukaansa kuitenkin aina valtakunnallisesta tarpeesta.

–Tärkeintä meille on, että Satakunnassa koulutetaan riittävät määrät osaajia maakunnan tarpeisiin.

Mahdollisessa liitoksessa hän näkee hyvänä erityisesti entistä laajemman opetustarjonnan.

Opiskelijat on Saarnilahden mukaan otettu hyvin huomioon muutoksia pohdittaessa.

Selvitysryhmä suosittelee myös, että Porissa ja Seinäjoella aloitettaisiin pilotti uudenlaisesta yliopistokampus-mallista, joka tekisi niissä ammattikorkeakoulusta ja yliopistokeskuksesta yhtenäisen korkeakouluyhteisön.

–Se voisi tarkoittaa entistä joustavampia opintopolkuja ammattikorkeakoulusta yliopistoon. Yhtä lailla voitaisiin lisätä yhteistyötä tutkimuksen ja tukipalveluiden osalta, Jari Multisilta pohtii.

Voisiko se merkitä myös uusia tilaratkaisuja?

–Toivotan omasta puolestani yliopistokeskuksen tervetulleeksi asema-aukiolle. Tänne voidaan tarvittaessa rakentaa lisää. Toki välimatka ei nytkään ole pitkä ja yhteydet ovat sujuvat, Multisilta sanoo.

Yhteisen kampusalueen synergiamahdollisuudet kuulostavat hyvältä myös Merimaan korvaan.

–Seiniin ei kannata laittaa rahaa, ennemmin vaikka uudenaikaisiin opetusvälineisiin, toteaa myös Sammakon puheenjohtaja.

Hänen mukaansa yhteistyötä tehdään jo nyt paljon yliopistokeskuksen suuntaan ja sitä sopii lisätä.

Merimaan mukaan yhteistyön Samkin ja yliopistokeskuksen välillä pitäisi olla paljonkin nykyistä saumattomampaa.

Entä mitä sanovat sairaanhoitajaopiskelijat kampusmallista?

–Emme edes tiedä, mitä yliopistokeskuksessa on tarjolla. Läheinen sijainti voisi kannustaa useampia jatkamaan opintojaan ammattikorkean jälkeen.

Juttua on päivitetty 16.37. Lisätty Samkin hallituksen puheenjohtajan, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajan sekä opiskelijoiden kommentit.

Tampere3

Tampere3 on prosessi, jossa Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi. Se aloittaa toimintansa 2019 tammikuussa. Tampereen ammattikorkeakoulu liittyy erillisenä toimijana yhteiseen konserniin.

Samkin, Seamkin ja Tamkin aloitteesta tehdyssä yhteistyöselvityksessä ehdotetaan Tampereen korkeakoulusäätiön, Samkin ja Seamkin omistajien neuvotteluja Samkin ja Seamkin liittymiseksi Tampereen korkeakoulukonserniin, mikä laajentaisi Tampere3:a entisestään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: