Yrittäjä, näin voit hakea suoraa yritystukea Business Finlandilta tai ely-keskuksilta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yrittäjä, näin voit hakea suoraa yritystukea Business Finlandilta tai ely-keskuksilta

Yritysten tuen tarve koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa on osoittautunut ennakoitua suuremmaksi. Tästä kertoo myös Business Finlandille saapuneiden hakemusten määrä.

Kokemäen kaupunginhallitus edellyttää osastojensa etsivän runsaan viikon aikana vielä noin 200 000 euron säästöt.

1.4.2020 18:00

Valtio on reagoinut yrittäjien koronasta aiheutuneeseen talousahdinkoon suuntaamalla miljardi euroa suoriin yritystukiin. Summa on ollut nousussa, sillä esimerkiksi Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta korotettiin viime viikolla 700 miljoonaan euroon.

Business Finlandin senior advisor Jukka Lohivuo, miten rahoitustukea tarvitsevan yrityksen tulee toimia?

– Ensin kannattaa tutustua Business Finlandin tai ely-keskuksen nettisivuilla, millaisia suoria yritystukia on tarjolla. Business Finlandin etusivulla on linkki, joka ohjaa koronahäiriötilanteen rahoitusvaihtoehtoihin.

– Hakemuksen voi täyttää helposti sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemukset pyritään käsittelemään asiallisessa ajassa.

Sekä Business Finland että ely-keskukset myöntävät häiriötilanteen kehitysrahoitusta, kummalta taholta tukea pitää hakea?

– Business Finlandin rahoituspalvelut on suunnattu pk- ja midcap-yrityksille, ely-keskukset keskittyvät alle 6 henkilöä työllistäviin yrityksiin. Jos pieni yritys on ehtinyt laittaa hakemuksensa Business Finlandille jo aiemmin, se käsitellään normaalisti.

Millä perusteella tukea voidaan myöntää?

– Tämä rahoitus on vain niille yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii nimenomaan koronavirustilanteesta. Yritys ei saa olla kriisiyritys ennestään. Rahoitus on tarkoitettu uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa.

– Häiriötilannerahoitukset ovat de minimis -säännön (vähämerkityksinen tuki) alaisia. Jos yritykselle on myönnetty säännön alaista tukea jo aiemmin, uusi tuki ei saa ylittää sallittua enimmäismäärää.

Miten häiriötilanteen rahoitus eroaa Business Finlandin myöntämästä muusta rahoituksesta?

– Ehdot ovat tässä tilanteessa paljon löysemmät. Kotimarkkinayrityksiä on paljon, vaikka normaalikriteeri on kansainvälisille markkinoille pyrkiminen. Nyt esimerkiksi tästä joustetaan.

Miltä yritysten tilanne vaikuttaa hakemusten perusteella?

– Hakemuksia on tullut jo yli 17 000. Joukossa on paljon idearikkaita yrityksiä, pakko on hyvä motivaattori kehittää uutta.

– Myönteistä on se, että koronatilanne aiheuttanee jonkinasteisen digiloikan. Tämän seurauksena saattaa löytyä uusia, hienoja toimintamalleja vakituiseen käyttöön.

Suorat yritystuet korona-aikana

Business Finlandin avustusvaltuus 700 miljoonaa euroa nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin

Ely-keskusten yritysten kehittämishankkeiden myöntämisvaltuus 300 miljoonaa euroa

Business Finland on avannut kaksi uutta rahoituspalvelua (esiselvitys ja kehittämisrahoitus) koronavirustilanteen vuoksi, jotka on suunnattu Suomessa toimiville pk-yrityksille, jotka työllistävät 6–250 henkeä, ja midcap-yrityksille, joiden oma tai konsernin liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa

Ely-keskukset rahoittavat 1–5 henkilön yrityksiä mukaan lukien toiminimiyritykset

Jos pieni yritys on ehtinyt laittaa hakemuksensa Business Finlandille jo aiemmin, se käsitellään normaalisti

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön www-sivut ja Jukka Lohivuon haastattelu

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos