Porin teknisen lautakunnan esitykset - Satakunta - Satakunnan Kansa

Katso tästä koosteesta kaikki teknisen lautakunnan esitykset: Porilainen Terhi Aavinko kommentoi toripysäköinnin maksuttomuutta ”oikein hyväksi asiaksi”

Teknisen toimialan esityslista sisältää monta liikennehanketta ja pysäköintiyllätyksen.

Porilainen Terhi Aavinko pysäköi usein torin laidalle, sillä hänen sisarensa asuu torin kupeessa.

15.8.2019 19:23

Pori

Porilainen Terhi Aavinko ajaa autonsa eteläkauppatorille iltakuuden aikoihin, kun pysäköintimaksua alueella ei tarvitse enää maksaa. Aavinko on menossa tapaamaan sisartaan, joka asuu torin laidalla. Torin maksullisia pysäköintipaikkoja hän käyttää samasta syystä usein.

Ensi vuonna pysäköintimaksua ei toripysäköinnistä kuitenkaan välttämättä enää tarvitse maksaa. Porin tekninen toimiala on tekemässä ensi vuoden talousarvioonsa yllätysesityksen, joka lisäisi keskustan maksuttomia pysäköintiruutuja.

– Se on oikein hyvä asia. Yllättävä, mutta positiivinen, Aavinko kommentoi esitystä.

Esityksen mukaan kauppatorin pysäköinti muutetaan vuonna 2020 maksuttomaksi ja aikarajoitetuksi. Esityksen toteutuminen tietäisi noin 100 000 euron pienenemistä toimialan tuloihin. Aavinko pitää aikarajoitusta hyvänä asiana.

– Ei tule sentään koko päivän paikkoja.

Tällä hetkellä pohjoiskauppatorilla on seitsemän puolen tunnin maksutonta kiekkopaikkaa. Aavinko arvelee, että toripysäköinnin maksuttomuus elävöittäisi keskustaa.

– Uskon, että tähän tulee sitten eri lailla liikettä.

Toistaiseksi Aavinko on löytänyt parkkipaikan torin laidalta helposti, mutta hän arvelee syyksi nimenomaan paikkojen maksullisuutta. Nähtäväksi jää, miten hyvin paikkoja löytyy, jos niistä ei enää tarvitse maksaa. Torin pysäköintialue kuuluu ykkösvyöhykkeeseen, eli pysäköintimaksun suuruus on 50 senttiä puolelta tunnilta.

– Se on vaikeaa, että aina pitää olla pikkurahaa mukana.

Esitys on vastaus monien pyyntöihin. Porin keskustaan ja erityisesti torin varteen on kaivattu ilmaisia pysäköintipaikkoja. Toiveita ovat esittäneet sekä keskustan yrittäjät että porilaiset autoilijat.

Porin keskustan houkuttavuutta ja elinvoimaisuutta aiotaan muutenkin parantaa. Kaupunkisuunnittelu olisi saamassa ensi vuodeksi 100 000 euroa kävelykadun kehittämiseen.

Koulut ja päiväkodit

Teknisen toimialan talousarvioesityksessä kaupunki ryhtyisi määrätietoisesti toteuttamaan valtuuston hyväksymää palveluverkkouudistusta, johon kuuluvat koulut ja päiväkodit.

Kolmena vuonna toteutettava jättihanke Pohjois-Porin monitoimitaloksi saisi ensi vuodeksi 1,7 miljoonaa euroa. Hankkeen usealle vuodelle ajoittuvat kokonaiskustannukset nousevat yli 20 miljoonan euron. Myös Vähänrauman uusi koulu saisi siemenrahaa. Investointilistalta löytyvät lisäksi Ahlaisten monitoimitalo ja Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennus.

Kyläsaaren uusi päiväkoti saisi aloitusrahaa. Söörmarkun koulun peruskorjaus, Uudenkoiviston päiväkodin peruskorjaus ja Reposaaren puukoulukorttelin peruskorjaus saisivat nekin aloitusrahaa.

Kadut ja liikenne

Porin pää- ja kokoojakaduista suunnitellaan ja rakennetaan vuoden 2022 loppuun mennessä Pohjoisväylä, Pappilanpuistikko, Koillistuulentie ja Länsiväylä. Aikataulu edellyttää, että Pohjois-Porin asemakaava saa lainvoiman syksyyn 2019 mennessä.

Väyliä kiirehditään, koska niiden on oltava kunnossa kouluverkkouudistusta varten

Useilla katu- ja liikennehankkeilla halutaan rakentaa kaupunkia turvallisemmaksi. Porissa tapahtuu vuosittain yli 100 henkilövahinkoon johtanutta liikenneonnettomuutta, jotka aiheuttavat Porin kaupungille laskennallisesti vuosittain noin 8 miljoonan euron välittömät ja välilliset kustannukset.

Urheilutalo, sairaala...

Tekninen toimiala esittää myös, että ensi vuoden budjetissa käytettäisiin 1,2 miljoonaa euroa uuteen lastensuojelulaitokseen. Kaupungilla olisi tarve kahdelle 14-paikkaiselle laitokselle.

Nykyisen urheilutalon peruskorjaus saisi ensimmäisen miljoonansa. Kolmelle vuodelle jakautuvan korjauksen kustannuksiksi arvioidaan 8,5 miljoonaa euroa.

Kaupunginsairaalan peruskorjausohjelmaa aiotaan jatkaa. Mukana olisi muun muassa vanhan vuonna 1890 valmistuneen paviljonkisairaalan peruskorjaus toimistokäyttöön. Myös B-siiven vastaanottotiloja peruskorjattaisiin.

Reposaaren kalasatamaa kehitettäisiin 0,4 miljoonalla.

Nuorisotaloa ryhdyttäisiin korjaamaan nuorten taloksi. Nuorten talolla tarkoitetaan monialaista palvelukokonaisuutta alle 29-vuotiaille. Perinteisten nuorisopalveluiden lisäksi talossa olisi työvoimapalveluita, sosiaalipalveluita ja opiskelupalveluita. Vastaavaa tukitoimien kokoamista on tehty jo useissa kaupungeissa.

Kaikista budjettikohteista päättää lopullisesti Porin kaupunginvaltuusto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos