Rita Niemi-Mannisen ja Aki Mannisen ainutlaatuiset perhekuvat - vauva mullisti arjen, koti meni uusiksi: ”Yhteinen aika on kiven alla” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rita Niemi-Mannisen ja Aki Mannisen ainutlaatuiset perhekuvat – Vauva mullisti arjen, koti meni uusiksi: ”Yhteinen aika on kiven alla”

Yrittäjäpariskunta Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen opettelevat paraikaa yhteiseloa suloisen tyttövauvan vanhempina. Jo nyt he ovat huomanneet, että vauva-arki tuo eteen kasvunpaikkoja.

Pikkuinen tyttö on ihanalla tavalla mullistanut Ritan ja Akin arjen. Vanhemmuus tuntuu molemmista elämää täydentävältä asialta.

17.8.2019 18:11

Pori

Porin Järvikylässä vaalean talon kuistilla tulijoita tervehtii nelihenkinen perhe.

Rita Niemi-Mannisen käsivarsilla lepäilee tuhiseva tyttövauva. Vierellä on aviomies Aki Manninen, joka pitää silmällä parin innokasta amerikanpitbullterrieriä Putinia. Vauva-arki on mullistanut Temptation Island Suomi ja Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmista tutun pariskunnan arjen täysin.

40 vuotta kesällä täyttänyt Rita oli toivonut lasta pitkään, ja pienokaista oli yritetty pistää jo tovi alulle tuloksetta. Viime kesänä pari aikoi turvautua hedelmöityshoitoihin, mutta juuri niiden aloitusta ennen tärppäsi.

Kun suurimmasta unelmasta tuli totta kesäkuun puolivälissä 13 tunnin synnytyksen jälkeen, elämä on mennyt onnellisesti mullin mallin.

– Parisuhde on kasvanut parempaan suuntaan, mutta haastetta on tullut enemmän! Olemme joutuneet työstämään ajatuksiamme, että olisimme samalla aaltopituudella näissä vauvanhoidollisissa asioissa! Aki toteaa.

17. elokuuta nimen saava tyttövauva on perinyt Ritan jäänsiniset silmät.

Uskomatonta, mutta totta: Aki tatuoi intuitiolla käsivarteensa sinisen kauniin silmäparin, kun pari asui raskauden alkuaikana Turkin Alanyassa.

– Olin jo silloin aivan varma, että saan tytön, vaikka siitä ei ollut mitään tietoa. Otin tatuoinnin sillä ajatuksella, että tatuoin kuvaan lapseni. Ultrassa vaisto sai vahvistuksen.

Kotipesä kuntoon

Alanyan keikka ei kauaa kestänyt, sillä Ritan pahoinvointi pakotti heidät takaisin Suomeen. Molemmat vakuuttavat olevansa tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseensa.

Tarvitseekos pikkuinen maitoa vai uuden vaipan? Aki ja Rita rauhoittelevat itkevää vauvaa. Oman lapsen äännähdyksistä jo melkein tietää, mitä lapsi tarkoittaa.

Akille isyys on merkinnyt kasvun paikkaa. Oma tyttö on isille tärkeintä maailmassa.

Putin-koira on omaksunut suojelevan asenteen pikkuista tulokasta kohtaan. Vauva sai kuvauspäivänäkin helliä pusuja.

Pesänrakennusvietti iski voimalla keväällä 2019 ja talon alakerta remontoitiin kokonaan katosta lattiaan. Aki loihti omin kätösin myös yläkertaan vauvanhuoneen remontin ja on tehtaillut kesän aikana pihalle ison, 35 neliön katetun terassin. Parhaimmillaan hän reissasi viikot Suurin pudottaja -televisio-ohjelman kuvauksissa ja ahersi loppuajan kotihommissa.

Vielä kirsikkana kakun päälle hän rakentaa pihaan terassin jatkeeksi ison uima-altaan, jossa kelpaa polskia pitkälle syksyyn.

Rita heittää hymyillen vitsiä Akin luolamiehen vaistoista, jotka ovat laittaneet aviomiehen hommiin. Taustalla on toinenkin syy: Aki on ottanut askel askeleelta ”iskän” rooliaan haltuun.

– Olihan se aluksi haastavaa, kun en ole ikinä ymmärtänyt vauvoja. Se tuntuu kaukaiselta, kunnes opit tuntemaan omaa lastasi. Opit kuulemaan itkusta, mitä se kaipaa. Kun en ole vauvaihminen, niin tämä on ollut muutoksen aikaa. Minun on täytynyt kasvaa ihmisenä. Olen tottunut, että hoidan kaiken käsilläni kuntoon, korjaan ja nikkaroin, mutta pienokaisen itku ei hoidukaan sillä. On ollut välillä voimaton olo, Aki tunnustaa.

– Ei me äiditkään tiedetä mitä tehdä, huomauttaa Rita lasta tuuditellen.

– Rakennan mieluummin sata terassia kuin hoidan vauvaa, Aki paukauttaa suoraan.

– Siitä meillä on tullut sanomistakin, kun olet kotona, mutta olen kuitenkin ihan yksin vauvan kanssa. Akista ei ole ollut iloa tässä, hän on vaan ahertanut pihalla terassintekohommissa, Rita kertoo.

Yritykseen liittyvät työasiat ovat menneet omalla painollaan ja parin nettivalmennuksille on kysyntää. Perheonneen on ollut sikäli helppo keskittyä, kun yrityksen talous on vakaalla pohjalla.

Aki Manninen laittoi vaimonsa pyynnöstä suuren osan talosta remonttiin ja uudisti kodin ennen vauvan tuloa.

Akin kaverina pihalla terassin laitossa on ollut Putin, joka on isäntänsä vierellä aina yhtä innokkaana.

Lämpöä, hellyyttä, täyteyden tuntua. Sitä pikkutyttö on tuonut Mannisten elämään.

Perheen arki keskittyy kotiin, jossa huolehditaan ystävien ja perheenjäsenten auttamana pikkuvauvasta.

Riitoja paratiisissa

Vauva-arki on aiheuttanut kipinöintiä ja kiivaitakin keskusteluja. Porilaiseen tyyliin molemmat puhuvat suunsa puhtaaksi ja sitä on täytynyt opetella, ettei toiselle sanoisi suuttuessaan rumasti.

Rita kehuu sitä, miten Aki on monesti huomioinut häntä pitkän imetyspäivän jälkeen ja antanut omaa aikaa, jolloin tuore äiti on voinut käydä tuulettamassa päätään lenkillä, jumpissa tai vaikka kahvilla ystävättären kanssa.

Silti molemmat myöntävät yhteen ääneen, että jos parisuhde ei olisi niin hyvässä kunnossa kuin on, nyt se olisi huonosti nukuttujen öiden takia koetuksella.

– Vauva ei korjaa parisuhdetta, päinvastoin. Se vie pahempaan suuntaan, täytyy olla tiiminä. Hermo on joskus aika kovilla vähien yöunien jälkeen. Normaaleja ihmisiä mekin ollaan, Aki summaa ajatuksensa.

Rita ja oma tyttö.

Putin ottaa usein nokosia sohvalla Akin hajussa. Aki kurkistelee vauvan petiin. Pikku lyylillä on kaikki hyvin.

Akin tekemällä terassilla on helppo ja mukava viettää aikaa pitkälle syksyyn. Katetun terassin täydentää pian valmistuva uima-allas.

– Joskus mä vähän töksäytän Akille, et ”ota ny tää”, ja tyrkkään vauvan hänelle koko yön imettämisen jälkeen. Jos mä sanon sen väärin, niin häntä alkaa ärsyttää. Ja sit hän saattaa tokaista mulle, et ”koit ny imettää ku sää oot se äiti”. Se tilanne enteilee riitaa... siinä on aina herkillä, kun et ole nukkunut yhtään, Rita sanoo.

Instagramissa on iloittu, miten aidon rehellisesti pari jakaa vauva-arkensa iloja ja ärsytyksenaiheita.

Onneksi muutama avulias ihminen on ottanut aika ajoin Lyylin hoiviinsa, ja pari on saanut viettää myös kaivattua yhteistä aikaa. Iso apu on tullut muun muassa Akin äidiltä ja perheystäviltä.

Tämän tv-perheen elämää voi seurata Instagramissa.

Omaa aikaa

Aki on jakanut jo tovin aikaa Instagram Storiesissa pohdintojaan vauva-arjesta Posliinimukin tarinat -lähetyksinä. Niissä hän avautuu suhderiidoista, isäksi tulemisen tunteista ja elämänfilosofiastaan hurtilla huumorilla höystettynä.

– Tarinassa tuon ajatuksiani ääneen esille aamuisin, se rakentaa mua myös ihmisenä. Jäsennän ajatuksiani ja kerron henkilökohtaisia tunteitani, Aki sanoo.

Ritalle on ollut tärkeää, ettei oma naiseus huku äitiyden alle.

– Olen nauttinut ripsihuollossa ja kampaajalla käymisestä. Ei mun tarvitse olla homssuinen ja lakata ajattelemasta itseäni siksi, että meillä on vauva. Viimeksi vauvakin oli mukana kampaajalla.

Haastattelu keskeytyy, kun Aki havahtuu vauvan kätinään.

– Pitäisikö tää tylliunelma nyt vaihtaa tän päältä, kun selvästikään ei viihdy? Aki kantaa pienokaisen syrjään vaihtamaan pois kuvausvaatteita.

Rita kääntyy puoleen salaliittolaismaisesti.

– On ihanaa, mitä enemmän hän on vauvan kanssa. Minun ei tarvitse mennä tuohon väliin ja esittää, että osaan paremmin, hän virnistää.

Lyyli ja Putin.

Rita kannustaa miestään. - On ihanaa, mitä enemmän hän on vauvan kanssa. Minun ei tarvitse mennä tuohon väliin ja esittää, että osaan paremmin, hän sanoo Akista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: