Olkiluotoon ensimmäiset ydinjätteen loppusijoitustunnelit - Satakunta - Satakunnan Kansa

Olkiluodon kallioperään ensimmäiset ydinjätteen loppusijoitustunnelit – Viiden tunnelin louhiminen kahden vuoden urakka

Onkalossa on laaja tunneliverkosto. Yksi niistä on loppusijoituksen pitkäaikaistestaukseen varustettu tunneli.

14.4.2020 7:56 | Päivitetty 14.4.2020 14:20

Eurajoki

Posiva Oy on etenemässä Olkiluodon Onkalo –loppusijoituslaitoksen rakentamisessa ensimmäisten ydinjätekapselien sijoitustunnelien louhintaan. Noin 430 metrin syvyyteen louhitaan viisi luolaa, joiden pituus on 300-350 metriä.

Posiva on solminut YIT Suomi Oy:n kanssa jatkosopimuksen louhintaurakasta. YIT on louhinut Onkaloon keskustunnelin. jonka varteen loppusijoitustunnelit sijoittuvat.

Rakennuspäällikkö Juha Riihimäki Posivasta arvioi, että tunnelit valmistuvat keväällä 2022.

Noin kahden vuoden louhintatyön valmistelut ovat käynnistyneet koereikäporauksilla. Jokaisen loppusijoitustunnelien kallioperän laatu ja ominaisuudet selvitetään koko tunnelin pituudelle vaakatasossa porattavilla pilottirei’illä.

Riihimäki arvioi, että louhintatyöhön päästään kuluvan vuoden lopulla.

Keskustunnelin varteen louhittavien tunnelien korkeus on noin neljä metriä ja leveys noin kolme metriä. Louhinta tehdään poraus-räjäytys –menetelmä. Louhinta tehdään pienissä erissä ja maltillisin latauksin, jotta ympäröivä kallio säilyy mahdollisimman eheänä, Riihimäki sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Loppusijoitustunnelien pohjaan porataan jokaiselle ydinjätekapselille sijoitusreikä. Kuvassa testi- ja tutkimuskäyttöön tarkoitettu kapselireikä.

Käytetty ydinpolttoaine pakataan kupari-valurautakapseleihin Niitä varten loppusijoitustunneliin porataan reiät ja kapselit vuorataan bentoniittisavella. Parhaillaan Olkiluotoon rakennetaan kapselointilaitosta.

Posiva vastaa Teollisuuden Voiman Olkiluodon-voimaloiden ja Fortumin Loviisan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukset. Olkiluodon Onkalo on maailman ensimmäinen korkea-aktiivisen ydinpolttoainejätteen loppusijoituslaitos.

Juttua oikaistu: tunnelin mittatiedot ovat korkeus noin neljä metriä ja leveys noin kolme metriä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos