Yle: Voiko Jussi Hakulinen todella kieltää kappaleidensa esittämisen muistokonsertissa? ”Tekijä voi ottaa teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yle: Voiko Jussi Hakulinen todella kieltää kappaleidensa esittämisen muistokonsertissa? ”Tekijä voi ottaa teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi”

25.3.2019 10:51 | Päivitetty 25.3.2019 11:01

Jussi Hakulinen on väläytellyt kieltävänsä kappaleidensa esittämisen Olli Lindholmin muistokonsertissa.

Artistien oikeuksia valvoo perinteisesti Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry.

Artisti tekee sopimuksen Teoston kanssa ja luovuttaa näin oikeutensa ja määräysvaltansa tekemiinsä teoksiin. Teosto on kuitenkin hiljattain muuttanut artistien kanssa tekemäänsä asiakassopimusta, mikä muuttaa tilannetta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

– Tekijä voi ottaa yksittäisen teoksen oikeudet takaisin itselleen, jopa vain lyhyeksi ajaksi, kertoo Ylen haastattelema Teoston liiketoimintapäällikkö Lasse Fast.

Fast huomauttaa, että teoksen – eli esimerkiksi yhden kappaleen – kaikkien tekijöiden pitää kuitenkin olla yksimielisiä siitä, että oikeudet haetaan takaisin itselle. Jos tekijä on yksi ja sama henkilö, voi hän tietysti itse päättää asiasta.

Vaikka kieltäminen siis käytännössä on mahdollista, myöntää Fast kuitenkin, että kiellon valvonta voi olla haasteellista.

Yle kysyi Fastilta, astelisiko kenties poliisi kesken konsertin lavalle, jos Joutsenlaulu lähtisi soimaan?

– Se on hyvä kysymys, että miten tällaisia tilanteita valvotaan. Ennakkotapauksia ei ole, pohtii Lasse Fast Ylelle.

Lue koko Ylen uutinen aiheesta täältä.

Lue myös:

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut