Keikyän riippusillan remontti yhdistyksen vastuulle? - Satakunta - Satakunnan Kansa

Keikyän riippusillan remontti yhdistyksen vastuulle? – Markku Torpo uskoo, että korjaustyöt alkavat ensi vuonna

Kaupungilta alustava lupaus tarvikkeiden maksamisesta.

Markku Torpon usko riippusillan remontin toteutumiseen ei horju. Talkootyön merkitys olisi erittäin suuri.

19.5.2019 13:15

Keikyän Perikunta ry:n vetäjä Markku Torpo uskoo yhä vankasti, että Keikyän riippusillan korjaus saadaan alkuun vuoden päästä kesällä. Uusittu silta voitaisiin todennäköisesti vihkiä käyttöön Äetsän voimalaitoksen satavuotisjuhlissa kesällä 2021.

Yhtenä ratkaisumallina voisi Torpon mukaan olla se, että Keikyän perikunta ottaisi korjaushankkeessa vetovastuun.

Kaupunki on alustavasti luvannut, että se vastaa tässä tapauksessa tarvikekuluista. Jos kaupungin lupaus pitää, kyse on merkittävästä vastaantulosta.

Toisena ratkaisumallina olisi se, että siltaremontin korjaus jaettaisiin osiin, jotka kaikki kilpailutetaan erikseen. Kaupunki on pyytänyt Destiaa selvittämään asiaa.

- Olkoon malli mikä tahansa, on joka tapauksessa selvää, että kyläläisten talkootyötä tarvitaan. Talkoiden merkitys on kustannusten alentajana erittäin suuri.

Torpon mukaan talkoisiin voisi osallistua kuka tahansa. Hyvällä suunnitellulla vältetään vaaratilanteet.

- Talkoolaisten päätyötä olisi vanhojen ja uusien siltalankkujen kantaminen ja kärrääminen. Sillan kannen uusiminen jaettaisiin turvallisuussyistä 5-10 metrin pituisiin osiin. Rakennustelineillä ei talkoolaisten tarvitsisi keikkua, vaan ne olisivat vain ammattilaisten käytössä. Talkooväki huolehtisi myös muun muassa muonituksesta, Torpo kertoo.

Talkootyöstä saatiin hyviä kokemuksia hiljattain Kokemäellä, jossa pantiin kuntoon Säpilänniemen riippusilta. Talkoiden ja avustusten ansiosta Säpilänniemen sillan kustannusarvio alittui tuntuvasti.

Kokemäellä siltaremonttiin saatiin yrityksiltä ja muilta tahoilta tuntuvia avustuksia. Myös Keikyän riippusillan hyväksi on mahdollista maksaa kannatusmaksua. Pesämunaa on avustuksista jo kertynyt muutaman tonnin verran.

EU-rahaa jakava Joutsenten reitti hylkäsi hiljattain liian laajana hakemuksen, joka koski melonta- ja veneilyreittien rakentamista Sastamalaan niin, että Keikyä olisi hankkeen pilottina.

Kaupungilta lienee kuitenkin tulossa Joutsenten reitille uusi vastaava hakemus, joka koskisi vain Keikyän aluetta riippusiltoineen.

Keikyän puinen riippusilta on lajissaan Suomen pisin. Ilman remonttia sitä uhkaa lähivuosina käyttökielto tai jopa purkaminen. Viime aikoina sillan korjaushanke on saanut runsasta julkisuutta valtakunnallisestikin. Silta on myös keskeisestä mukana, kun Sastamala markkinoidessa matkailukohteitaan. Tätä nykyä silta on kaupungin omistuksessa ja vastuulla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut