Satasairaalassa tuhkarokkoa rokottamattomalla lapselle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satasairaalassa tuhkarokkoa rokottamattomalla lapsella – nyt tavoitellaan Huittisten koululaisia ja muskarilaisia

Suomessa tuhkarokkorokotteen (MPR) saa ilmaiseksi, mutta pakollinen se ei ole.

14.1.2020 18:28 | Päivitetty 14.1.2020 18:35

Pori

Satasairaalassa on todettu tuhkarokkoa rokottamattomalla lapsella. Sairastunut on Huittisista kotoisin oleva rokottamaton lapsi. Tartunta on saatu todennäköisesti vuodenvaihteessa lomamatkalla Rovaniemellä, jossa on ollut koolla kansainvälisiä turisteja.

THL ja Lapin sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavat selvittävät asiaa. Tiedossa ei ole muita sairastuneita. Matka on tehty yksityisautolla.

Juuri ennen kuumeen nousua, 7. tammikuuta potilas on ollut Huittisten Lauttakylän koulussa ja samana iltana Huittisten kansanopiston muskariluokassa kello 15–17. Oppilaiden ja musiikkikerhoon osallistuneiden rokotussuojaa täydennetään mikäli siinä havaitaan puutteita.

Satasairaalan lastenpäivystyksen odotustiloissa 13. tammikuuta kello 12–16 asioineet ovat saattaneet altistua tuhkarokkotartunnalle. Lastenpoliklinikan henkilökunta pyrkii tavoittamaan mahdollisesti altistuneet puhelimitse rokotussuojaustarpeen selvittämiseksi.

Rokottamattomat ohjataan saamaan MPR-rokote huomenna 15. tammikuuta tai viimeistään torstaina 16.1. omasta terveyskeskuksesta.

Samassa tilassa on työskennellyt myös remonttityöntekijöitä, joiden rokotussuoja on syytä tarkastaa. Satakunnassa MPR-rokotuksen rokotuskattavuus on hyvä ja epidemian todennäköisyys on pieni.

Ohjeita mahdollisesti altistuneille

Henkilöitä, jotka ovat käyneet kyseisissä tiloissa edellä mainittuina aikoina, kehotetaan tarkistamaan, onko oma suoja kunnossa.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Jos lapsi on saanut rokotusohjelman mukaisesti ensimmäisen annoksen rokotetta, toista annosta ei tarvitse aikaistaa.

Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.

Mikäli oma tai lapsesi rokotussuoja puuttuu tai et tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota viipymättä puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Erityisesti 1965–1975 syntyneillä voi olla puutteellinen rokotussuoja.

Suurimmalla osalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama suoja.

Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa mahdollisen altistuksen jälkeen, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Erittäin herkästi tarttuva sairaus

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireet alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3–5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.

Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo 1 vuorokautta ennen ensioireita ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen). Tässä tapauksessa mahdolliseksi tartuttavuusajaksi on arvioitu 7.1 – 15.1.2020.

Lisätietoa tuhkarokosta THL:n sivuilta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos