Satasairaalassa testattiin neljä koronavirusepäilyä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satasairaalassa on testattu yhteensä neljä koronavirusepäilyä – ”Väestön ei ole syytä käyttää hengityssuojaimia”

Porin ja Rauman perusturvat pitäytyvät varautumissuunnitelmissaan ja konsultoivat sairaanhoitopiiriä.

Infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan testausprotokollaa piti muuttaa myös Porissa THL:N linjausten mukaisiksi. ­

27.2.2020 16:26

Pori, Rauma

Satasairaalassa on testattu neljä henkilöä koronavirusepäilyn vuoksi. Testien tulokset olivat negatiivisia.

– Näytteenotto tapahtui Satasairaalan ilmaeristyshuoneessa ja näytteet lähtivät tutkittaviksi Helsinkiin. Kaikki epäilyt ovat olleet hyväkuntoisia ja ovat odottaneet vastausten tuloa kotona muita ihmisiä tapaamatta ja altistamatta, Satasairaalan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä kertoo.

– Vaikka tauti ilmeisesti tarttuu pisara- ja kosketustartuntana influenssan tapaan, toistaiseksi noudatetaan myös ilmavarotoimia.

Tällä hetkellä Satasairaalassa testataan vain henkilöitä, jotka ovat oleskelleet riskialueilla. Riskialueina pidetään Manner-Kiinaa, Irania, Etelä-Koreaa sekä Italiassa Lombardiaa, Venetoa, Piemontea ja Emilia-Romagnaa.

Jos on matkustanut näillä alueilla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ja sairastuu hengitystieinfektion oirein, tulee ottaa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai Satasairaalan päivystykseen ohjeita saadakseen.

Uusitalo-Seppälän mukaan epäilyt osoittivat, että systeemi toimii Satakunnassa hyvin: ihmiset osaavat ottaa yhteyttä soittamalla ja näytelogistiikka toimii.

– Kaikki voivat olla turvallisella mielellä. Väestön ei ole syytä käyttää mitään hengityssuojaimia. Tavanomaiset hengitystieinfektion välttämistoimet eli käsien pesu, oikea yskimishygienia ja tarvittaessa desinfiointiaineen käyttäminen riittävät.

Rauman sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Satu Helin kertoo, että entistä pandemiavarautumisohjelmaa eli nykyistä influenssatorjuntaohjelmaa päivitetään Raumalla edelleen.

– Edellinen päivitys on tehty viime marraskuun alussa, mutta sen jälkeen muun muassa yksi osasto on siirtynyt toiseen paikkaan, joten päivitystä jatketaan.

Varautumissuunnitelmat ovat Helinin mukaan lähtökohtaisesti salaisia. Nyt voimassa oleva suunnitelma on laaja ja käsittää yli 40 sivua.

Tavallisen ihmisen kannalta on oleellista, että virusepäilyn tapahtuessa soitetaan päivystykseen Raumalla ja sen kiinni ollessa Satasairaalaan.

Raumalla toimii perusterveydenhuollon kiirevastaanotto kello 7.30–22.00. Yöaikainen ja sairaalatasoinen päivystys toimii Satasairaalassa

– Tärkeintä on, ettei oma-aloitteisesti lähde tulemaan fyysisesti päivystykseen, toteaa Helin.

Helinin mukaan mahdollisiin Covid 19-virustapauksiin suhtaudutaan kaikella vakavuudella.

– Näitä tilanteita saattaa tulla eteen. Toki on muistettava, että meneillään on nyt myös normaalia kausi-influenssaa. Infektion arkisessa torjunnassa tärkeää on käsien pesu.

Johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist kertoo, että Raumalla toimitaan korona-virustartuntaa epäiltäessä THL:n ja Satasairaalan ohjeistuksen mukaisesti.

– Seuraamme aktiivisesti lähes päivittäin muuttuvia ohjeita ja muuta uutisointia. Hyvin herkästi konsultoimme virka-aikana Satasairaalan infektiolääkäriä. 24/7-infektiolääkäri on tavoitettavissa HUS:ssa.

– Jos jostain syystä tämä tai joku muu infektio ”villiintyisi”, siirrymme noudattamaan valmiussuunnitelmaamme riittävässä laajuudessa.

Raumalla ei ole tiedossa yhtään koronavirusepäilyä.

Porin perusturvajohtaja Sanna Mustajoki-Kunnaksen mukaan tilannetta seurataan jatkuvasti.

– Tänään koronavirus oli juuri esillä perusturvan esimiespalaverissa. Tiedotusta asiassa koordinoi Satasairaala.

Porin kaupunginsairaalassa varaudutaan viruksen mahdolliseen leviämiseen ja tarvittaessa myös vuodehoitopaikkojen osoittamiseen potilaita varten.

– Ylimääräisiä tiloja meillä ei ole, mutta jos pandemia tulee päälle, niin tilaa hankitaan.

Porin perusturvalla on olemassa valmis pandemiasuunnitelma.

– Infektioasiat kuuluvat normaaliin varautumissuunnitelmaan.

– Noudatamme annettuja ammattilaisohjeita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?