Satakunnassa osa klamydiatartunnoista on jäänyt toteamatta seulontatestissä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Klamydiatesti antoi seksisuhteessa olleille virheellistä tietoa myös Satakunnassa – osa tartunnoista jäi ensimmäisessä testissä huomaamatta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna lähes 15 000 klamydiatapausta. Klamydiaa ja muita seksitauteja voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia.

23.4.2019 19:53 | Päivitetty 24.4.2019 10:51

Helmikuusta alkaen on Suomessa todettu noin sata sukupuoliteitse tarttunutta klamydiatapausta, joissa näytteet ovat olleet negatiivisia ensisijaisella seulontatestillä, mutta ovat kuitenkin olleet positiivisia toisilla klamydian osoitustesteillä.

Tämä määrä on alle 0,5 prosenttia testatuista näytteistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tapauksia on löydetty Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä yksityislaboratorioissa (SYNLAB ja Yhtyneet Medix Laboratoriot).

Kaikki tähän mennessä havaitut virheelliset laboratoriovastaukset on korjattu.

Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa, jossa sitä alettiin heti selvittää yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa.

Samassa yhteydessä laboratoriot siirtyivät käyttämään varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta.

Laboratorioissa käydään läpi vanhoja tuloksia ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen.

THL:n mukaan laboratoriot tiedottavat itsenäisesti mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut