Euran yt-neuvottelut päätökseen: jatkossa 35 työtehtävää vähemmän - Satakunta - Satakunnan Kansa

Euran yt-neuvottelut päätökseen: Jatkossa 35 työtehtävää vähemmän – suunnitelmissa myös veronkorotus

Veera ja Lotta Leino testasivat Panelian omatoimikirjaston sen avauduttua 2017. Nyt Euran kunnan talouden vakauttamisohjelmassa esitetään myös Kiukaisten kirjaston muuttamista omatoimiperiaatteella toimivaksi.

19.8.2019 14:46 | Päivitetty 19.8.2019 20:41

Eura

Juuri päätökseen saadut yt-neuvottelut vähentävät 35 työtehtävää Euran kunnalta. Osa-aikaistamisia ei näyttäisi tulevan, eikä myöskään lomautuksia.

Kunnalla oli viime vuonna vakituisia työntekijöitä 656 ja määräaikaisia 195.

Henkilöstövähennyksistä runsaat 20 toteutunee eläkkeelle siirtymisinä ja muina poistumina, joita ei korvata. Irtisanominen koskisi siten kymmenkuntaa henkilöä. Määrä varmistuu, kun kunnanhallitus päättää lopullisesti yt-neuvottelujen käytännön toimeenpanosta 2. syyskuuta.

Säästötoimiin on kuitenkin ryhdytty rivakasti.

– Olemme reagoineet henkilöstön vähennystarpeeseen jo yt-neuvotteluprosessin aikana. Avoimeksi tulleita virkoja on esimerkiksi jätetty täyttämättä. Samoin koulujen tuntikehyksen kavennusten tuomat 4–5 opettajan henkilöstökuluja vastaavat vähennykset astuivat voimaan jo koulujen alkaessa, sanoo Euran hallintojohtaja Kari Kankaanranta.

Maanantaina kunnanhallitus käsitteli yt-neuvottelujen päättämistä ja päätti esittää kunnan taloudelle laadittua vakauttamisohjelmaa 26. elokuuta kokoontuvalle valtuustolle. Vasta vakauttamisohjelman hyväksymisen jälkeen voidaan aloittaa yt-neuvotteluiden mukainen toimeenpano.

Talouden vakauttamisohjelmalla tavoitellaan kokonaisuudessaan noin kolmen miljoonan euron pysyviä vuosisäästöjä. Näistä kaksi miljoonaa on tarkoitus löytää henkilöstökuluista: 1,5 miljoonaa henkilökuntaa vähentämällä, loput muilla keinoin.

Miljoonan euron verran pysyviä säästöjä haetaan menoja karsimalla ja veroa ja taksoja korottamalla.

Kunnan tuloveroprosenttia ehdotetaankin nostettavaksi puolella prosenttiyksiköllä 21 prosenttiin. Se toisi kunnalle noin miljoonan euron lisätulot vuodessa.

Terveyskeskuksen korotetut asiakasmaksut on otettu käyttöön jo heinäkuun alusta, ja korotuksia on luvassa myös vesi- ja viemärilaitoksen perusmaksuihin.

Suoraan palveluverkossa näkyviä muutoksia esitetyssä vakauttamisohjemassa on Kari Kankaanrannan mukaan vähän.

– Lähinnä Panelian terveysaseman lääkärivastaanoton siirto Euran sote-keskukseen sekä Kiukaisten kirjaston muuttaminen omatoimikirjastoksi. Muutokset hallinnossa ja tukipalveluissa näkyvät enemmän välillisesti.

Kunnanhallitus päätti, että varhaiskasvatuksen ja vanhustenhuollon toiminnan tehostamiseksi tilataan vielä ulkopuolisen asiantuntijan selvitys.

Panelian oppimiskeskuksen rakentamista ja peruskorjausta koskeva hankesuunnitelma päätettiin palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.

Säästökuurille Euran kunnan on vienyt nopeasti heikentynyt talous. Kunta teki viime vuonna 3,9 miljoonan euron alijäämän, koska verotuloja tuli ennakoitua vähemmän ja menot kasvoivat keskimääräistä enemmän.

Myös tämän vuoden talous oli jo ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella miinuksella.

Uutista päivitetty 19.8. kello 20.40: Lisätty kunnanhallituksen päätökset.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos