Harjavallan puukotukseen liittyvän lastensuojeluyksikön toimitusjohtaja: Rajutkin väkivaltatilanteet arkea lastensuojelussa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Harjavallan puukotukseen liittyvän lastensuojeluyksikön toimitusjohtaja: Rajutkin väkivaltatilanteet arkea – ”ei kerrota julkisuudessa”

16-vuotiaan tytön raju hyökkäys teräaseen kanssa aikuisen kimppuun ei lastensuojelupalveluita tuottavan yrityksen toimitusjohtajan mukaan ole mitenkään täysin poikkeuksellinen tapaus.

Aikuisen naisen tapon yrityksestä epäilty tyttö otettiin pakomatkan jälkeen kiinni Harjavallassa perjantaina aamupäivällä.

20.10.2019 17:20

Teinityttö hyökkäsi 52-vuotiaan naisen päälle Harjavallassa sijaitsevassa lastensuojeluyksikössä varhain perjantaiaamuna. Teräaseella varustautunut tyttö aiheutti naiselle poliisin mukaan hengenvaarallisia vammoja. Tyttö saatiin pakomatkan jälkeen kiinni Harjavallan keskustasta ja häntä epäillään nyt tapon yrityksestä.

Iltalehden useasta lähteestä saaman tiedon mukaan hyökkäys tapahtui sisällä Harjavallan keskustassa sijaitsevassa Eemeli-lastensuojeluyksikössä. Seiska-lehden tietojen mukaan hyökkäyksen uhri on yksikön yövalvoja ja epäilty tyttö lastensuojelun asiakas.

Poliisi ei tietoja vahvista, vaan vetoaa suojelun tarpeeseen, koska kyseessä on nuori epäilty.

– Silloin kun kyseessä ovat lapset, on tarve mennä hyvin niukalla tiedotuslinjalla tutkinnanjohtaja rikoskomisario Matti Ala-Haavisto Lounais-Suomen poliisista perustelee.

Eemeli-yksikköä pyörittävän Familar Oy:n toimitusjohtaja Harri Pomell on samalla linjalla ja perustelee sitä lainmukaisuudella.

– En voi lähteä vahvistamaan mitään. Nämä ovat lastensuojelun asiakkuuksia ja sosiaalihuoltolaki kieltää kertomasta näistä yhtään mitään, Pomell sanoo.

Lehti tavoitti aiemmin myös Eemeli-yksikön toiminnanjohtajan, mutta hänkään ei halunnut kommentoida asiaa mitenkään.

Saatetaan ottaa mallia

Harjavallan Eemeli-yksikköä pyörittävä Familar Oy kuuluu Mehiläinen-konserniin ja sillä on yli 60 erilaista lastensuojeluyksikköä eri puolilla Suomea. Lisäksi yhtiö tarjoaa erilaisia avohuollon ja muun muassa tuetun asumisen palveluita lapsille, nuorille ja lapsiperheille eri puolilla maata.

Vaikka Familarin toimitusjohtaja Harri Pomell ei vahvista, että hyökkäys olisi tapahtunut heidän yksikössään, hän kommentoi kuitenkin tapahtumaa yleisellä tasolla. Hänen mukaansa lastensuojeluyksiköissä rajutkaan hyökkäykset henkilökuntaa kohtaan eivät ole poikkeuksellisia.

– Sijoitusten takana ovat usein päihteet, väkivalta ja psyykkiset ongelmat. Ja jopa tämän kaltaiset tilanteet ovat kyllä arkea lastensuojelussa. Niistä ei vain pahemmin kerrota julkisuudessa.

Pomellin mukaan väkivaltatilanteiden ei haluta päätyvän julkisuuteen, koska sijoitetut lapset ja nuoret saattavat ottaa niistä suoraan mallia.

– Ylipäänsä uutisointi herättää lastensuojelun asiakkaina olevissa lapsissa ja työntekijöissäkin voimakkaita tunteita. Laitoksiin sijoitetut lapset eivät välttämättä pysty hahmottamaan samalla tavalla uutisointia kuin muut lapset, hän sanoo.

– Näissä pitäisi aina miettiä, ettei uutisointi aiheuta samanlaisia tilanteita muissa paikoissa. Vaikeiden asioiden kanssa ollaan tekemisissä, Pomell jatkaa.

Luvattomia tarkastuksia

Yle kertoi viime viikolla miten lastensuojelu on tuottoisaa bisnestä alan suurimmille yrityksille, joita ovat Mehiläinen-konsernin Familar Oy ja Arjessa-konserni. Kumpikin toimija on tehnyt viime vuosina miljoonien eurojen voittoja.

Samalla kerrottiin myös että lastensuojelulaitoksia ja perhekoteja valvova viranomainen on havainnut epäkohtia ainakin 50 eri yksikössä viime vuosina. Mukana oli useita Familarin ja Arjessa-konsernin toimipisteitä.

Ylen selvityksestä paljastui, että viranomaiset olivat havainneet puutteita myös kyseisessä Harjavallan Eemeli-lastensuojelunyksikössä.

– Lapsia oli liikaa lupaan nähden ja osalla henkilökunnalla ei ollut soveltuvaa tutkintoa. Lapsille tehty luvatta henkilönkatsastuksia laitoksen ulkopuolella, Ylen jutussa todetaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: