Diabeetikkona asepalveluksen suorittanut raumalainen eduskuntavaaliehdokas vetoaa puolustusministeri Niinistöön pääesikunnan diabeetikkopäätöksen kumoamiseksi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Diabeetikkona asepalveluksen suorittanut raumalainen eduskuntavaaliehdokas vetoaa puolustusministeri Niinistöön pääesikunnan diabeetikkopäätöksen kumoamiseksi

Matias Marttinen suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen 1-tyypin diabeteksen vuoksi Riihimäen Viestirykmentissä vuosina 2011-2012

26.2.2019 21:57 | Päivitetty 26.2.2019 21:57

Pääesikunta on tänään antanut Diabetesliitolle tiedoksi päätöksen, jonka mukaan diabeetikot eivät voi enää jatkossa suorittaa vapaaehtoista asepalvelusta. Pääesikunnan linjaus merkitsee sitä, että vuonna 2001 alkanut diabeetikkojen asepalveluskokeilu päättyy.

Tyypin 1 diabeetikolla on ollut mahdollisuus hakeutua vapaaehtoisesti asepalvelukseen, mikäli sairauden hoitoa koskevat kriteerit ovat täyttyneet.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon erityisavustaja ja kokoomuksen raumalainen kansanedustajaehdokas Matias Marttinen on lähettänyt tiedotteen, jossa hän vetoaa puolustusministerii Jussi Niinistöön (sin.), jotta tämä pyörtäisi pääesikunnan tekemän linjauksen. Marttisen mukaan pääesikunnan päätös vie suomalaista asepalvelusta harppauksen takaisin historiaan.

Marttinen suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen 1-tyypin diabeteksen vuoksi Riihimäen Viestirykmentissä vuosina 2011-2012 ja kotiutui palveluksesta reservin vänrikkinä. Marttinen toimi lisäksi Reserviupseerikoulussa oman kurssinsa oppilaskunnan puheenjohtajana.

–Valtaosa diabeetikoista on suoriutunut palveluksesta hyvin eikä keskeyttämisessä verrattuna muihin asepalvelusta suorittaneisiin ole suurta eroa. Monet palvelukseen astuneista ovat suorittaneet myös johtajakoulutuksen. Palvelusturvallisuus on olennaisen tärkeää, mutta kokemukset diabeetikkojen asepalveluksesta puoltavat kokeilun jatkamista, eivät sen päättämistä”, painottaa Marttinen tiedotteessa.

Marttisen mukaan Niinistö on keväällä 2018 toivonut, että diabeetikot voivat jatkossakin palvella isänmaataan varusmiespalveluksen suorittamalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos