Paukkuarka Erne-ori selvisi uudenvuodenyöstä ilman ahdistusta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Paukkuarka lämminveriori selvisi vuodenvaihteesta ilman ahdistusta – "Uskon, että Erne sai tutkimuksessa oikeaa lääkettä, koska yö sujui niin hyvin"

Erne selvisi uudenvuodenyöstä ilman suurempaa ahdistusta. Tiistaina ori ulkoili jo kaikessa rauhassa kotitallilla Porin Pinomäessä.

1.1.2019 14:15 | Päivitetty 1.1.2019 14:23

Uudenvuodenyö on stressannut paukkuarkaa lämminveriori Erneä useina vuosina. Hevonen on kiertänyt karsinaa Porin Pinomäessä korvat pystyssä, kun raketit ovat paukkuneet tallin läheisyydessä.

–Ahdistunut hevonen on levoton. Se saattaa toistaa stereotyyppistä käyttäytymistä, kuten kiertää ympäri pilttuuta, syödä seinää tai kaltereita. Hevosen sieraimet voivat alkaa vuotaa ja hengitys tihenee. Se ei syö, ja maha voi mennä ripulille. Hevonen saattaa saada jopa ähkyn, joka voi johtaa pahimmillaan kuolemaan. Sitä Ernellä ei ole onneksi ollut vielä koskaan, omistaja Johanna Juhola kuvailee.

Eikä ahdistus katoa paukkeen tauottua.

–Saattaa mennä useampia viikkoja, ennen kuin hevonen käyttäytyy taas normaalisti. Kantava tamma voi luoda varsansa ennen aikojaan tällaisessa tilanteessa. Erneä ahdistavat ilotulitusrakettien lisäksi muun muassa myrskyt.

Johanna Juhola on viettänyt 11-vuotiaan Ernen kanssa 6–7 vuotta.

–Uudenvuodenyön sujuminen riippuu paikasta ja säästä. Viime vuonna ja sitä edellisenä oli vaikeaa. Tänä vuonna näin Orionin ilmoituksen hevosille tehtävästä äänipelkotutkimuksesta, ja päätin osallistua siihen. Uskon, että saimme tutkimuksessa oikeaa lääkettä, koska yö sujui niin hyvin, arveli Juhola uudenvuodenpäivän aamulla.

Erne sai tutkimuksen ajaksi sykemittarin ympärilleen.

Tutkimukseen osallistui Juholan mukaan kaikkiaan 24 hevosta, joista osa sai oikeaa lääkettä ja osa lume-lääkettä. Hevosia seurattiin läpi yön sykemittarin ja videon välityksellä.

–Kaikille hevosille annettiin aloitusannos aattoiltana viimeistään kello 17. Käytettävissä oli kaikkiaan viisi lääkeannosta, joita annettiin tarvittaessa. Välissä piti olla vähintään kaksi tuntia. Erne ei tarvinnut kuin ensimmäisen annoksen. Vähän ennen puoltayötä se kävi levottomammaksi, kun alkoi kunnolla paukkua. Neuvottelin Orionin eläinlääkärin kanssa, ja päätimme, ettemme anna toista annosta, koska vaikutuksen antaminen kestää puolisen tuntia.

Päätös oli Juholan mukaan oikea, koska ihmiset kävivät ampumassa raketit nopeasti ja painuivat saman tien takaisin sisälle. Myös Ernen levottomuus häipyi, kun pauke taukosi ja taivas lakkasi vilkkumasta.

–Hevosen kuulo on paljon tarkempi kuin ihmisen. Tänne Pinomäkeen kantautuu rakettien ääniä aina Tiiliruukista asti. Tänä vuonna huono sää vähensi pauketta selvästi, sillä muutkin tallin hevoset olivat rauhallisempia kuin aiempina vuosina.

Video ja sykemittari tallensivat Ernen uudenvuodenyön lääkeyhtiön tutkittavaksi. Lisäksi Johanna Juhola oli illan ja yön mittaan yhteydessä eläinlääkäriin ja kirjasi omia havaintojaan netin kautta. Hän on tyytyväinen, että lähti mukaan tutkimukseen.

–Tällä lääkkeellä on saatu jo aiemmin hyviä tuloksia koirien kanssa. Toivon tutkimuksesta apua Ernelle, mutta myös muiden paukkuaroille hevosille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos