Porin seurakuntavaaleissa äänestetään henkilöitä, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Mitä ihmettä? Porin seurakuntavaaleissa äänestetään henkilöitä, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen

18.9.2018 16:41 | Päivitetty 18.9.2018 21:23

Kaikkiaan 216 ehdokasta pyrkii syksyn seurakuntavaaleissa Porin ev.lut. seurakuntayhtymässä seurakuntaneuvostoihin ja 205 yhteiseen kirkkoneuvostoon. Ehdokaslistojen yllätys on siinä, että osa ehdokkaista ei halua tietosuojalain nojalla nimeään julkisuuteen.

Keski-Porin seurakunnasta kuusi kokoomuksen ehdokasta ja yksi sitoutumattomien ehdokas ei halua nimeään julkisuuteen, Teljän seurakunnassa nimeään panttaavat kaksi sitoutumattomien ja kaksi kokoomuksen ehdokasta ja Lavian seurakunnasta yksi sitoutumaton ehdokas.

Porin ev.lut. seurakuntayhtymän keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja, Meri-Porin kirkkoherra Heimo Hietanen, miten äänestäjät voivat ylipäätään äänestää henkilöitä, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen?

– EU:n yleisen tietosuojalain hengessä ehdokaspapereissa kysyttiin henkilön halukkuutta julkistaa henkilötietonsa. Osa pisti sihen kieltokohtaan rastin. Suurin osa ehdokaslistoista jätettiin meille viime tipassa, emmekä ehtineet tarkistaa ehdokkailta, olivat he todellakin sitä mieltä, ettei omaa nimeä saa julkaista.

Hietanen on varma, että ennakkovaalien alkuun, 6.-10. marraskuuta, mennessä kaikki ehdokkaat ovat myöntäneet nimensä julkistamisen.

Yle Porin haastatteleman kirkkohallituksen kampanjapäällikön Hanna Piiran mukaan seurakuntavaalien kampanjaosaston tavoitteena ei missään tapauksessa ole, että ehdokkaiden nimiä salaillaan. Useat seurakunnat eri puolilla Suomea ovat julkaisseet kaikkien ehdokkaiden nimet tiistai-iltana ehdokasasettelun päätyttyä.

Juttua korjattu 17.51. Lavian seurakunta kuuluu Porin seurakuntayhtymään, ei Luvian seurakunta. Lisätty Yle Porin haastatteleman Hanna Piiran kommentti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: