Törkeää plagiointia vai silkkaa poliittista ajojahtia? Huhtasaaren gradu jakoi lukijat vahvasti kahteen leiriin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Törkeää plagiointia vai silkkaa poliittista ajojahtia? Huhtasaaren gradu jakoi lukijat vahvasti kahteen leiriin

Laura Huhtasaaren gradu puhutti Satakunnan Kansan lukijoita.

28.8.2018 8:42

Satakunnan Kansan maanantaina julkaisemat artikkelit kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) gradun esiselvityksestä saivat lukijat kommentoimaan asiaa puolesta ja vastaan.

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläisen maanantaina antamassa ratkaisussa todettiin, että Huhtasaaren menettelytavat ovat johtaneet tiedeyhteisöä harhaan. Toimia pidetään sekä luonteeltaan että mittaluokaltaan vakavina.

Esiselvityksen tehnyt professori Patrik Schein ilmoitti omassa vastineessaan, että Huhtasaaren tutkielman pohdintaluvussa 80 prosenttia on kopioitu muualta ilman asianmukaisia lähdemerkintöjä. Schein näki, että Huhtasaaren toimintatapa on vaarallisen lähellä tutkimusvilpiksi laskettavaa tulosten sepittämistä.

Monessa kommentissa koko asiaa ja sen uutisointia pidettiin mustamaalaamisena tai poliittisena ajojahtina.

–Ei tällaista asiaa uutisoitaisi jos ei keväällä olisi vaalit. Maksaako tutkimisen sdp vai sak, kysyi eräs kommentin kirjoittaja.

–Hyvä Laura. Pidä pintasi. Olet ollut liian kova sanomaan totuuksia, ja nyt on keksitty tämä juttu. Me todelliset äänestäjät emme tuosta välitä. Jatka samaa rataa vaan, kirjoitti nimimerkki Pidä pintasi.

–Merkille pantavaa on, että tuossa päätöksessä on tyydytty vain toistelemaan vanhoja syytöksiä, mutta mitään todisteita väitteiden tueksi ei ole kyetty esittämään, kirjoitti nimimerkki Timo R.

Osa kommentoijista ei pitänyt gradun plagioimista kovin suurena syntinä.

–Ei häiritse oikeastaan pätkääkään tämä. Laura on halunnut paperit ulos ja pikkasen oikonut. Koska en pidä KM:n oppiarvoa minään valtavana saavutuksena, niin tuon gradunkin merkitys on lähinnä symbolinen, kirjoitti nimimerkki Työrauhaa.

Yksi kommentin kirjoittaja katsoi, että koko kohu sataa Huhtasaaren ja perussuomalaisten laariin.

–Kohkatkaa vaan. Kaikki kohkaaminen sataa persujen laariin. Tuo yliopiston rehtorin ratkaisu ihan oikeasti on vessapaperin arvoinen ja tasan plusmiinusnolla.

Kaikki eivät olleet asiassa yhtä suopeita Huhtasaarelle.

–Hävetköön. Tuskin osaa sitäkään. Olen erittäin pettynyt häneen, kirjoitti eräs.

–Jos ei ole omia ajatuksia, täytyy lainata, kirjoitti toinen.

–Äänestin tuota naista ensimmäiselle edustajankaudelleen. Nyt tunnen syvää häpeää. Ihan kuin olisin äänestänyt varasta, muotoili nimimerkki Vesalaine.

Yhdessä kommentissa vaadittiin Porin kaupungilta järeitä toimia.

–Porin kaupungin on välittömästi aloitettava Huhtasaaren erottamisprosessi virasta ja vaadittava korvaukset virkavuosilta, jotka hän on toiminut valemaisterina, kommentissa lukee.

Useammassa kommentissa syyllisen viittaa sovitettiin yliopistolle.

–Miten se gradunohjaaja on hommansa tehnyt, kysyi nimimerkki Ope.

–Tämä kertoo hyvin sen, millä tasolla Suomen yliopistot opetusta antavat. Ja miten helposti maisterintutkinto on läpäistävissä yliopistoissa ilman suurempaa ponnistelua, kirjoitti nimimerkki Arska.

Osa näki yliopiston syyttämisen perusteettomana.

–Työn tarkastaja ei voi tuntea kaikkien Suomessa julkaistujen gradujen sisältöä. Hän ei ole plagiaatintunnistuskone, vaan tarkastaa, että työssä on käytetty tutkimuskirjallisuutta oikein ja riittävän kattavasti ja oma tutkimusasetelma ja siihen vastaaminen on onnistunut. Huhtasaaren gradun osalta tämä täyttyi, mutta käytännössä nämä ainekset oli vaan kopioitu suoraan toisesta gradusta, kirjoitti nimimerkki Masa80.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: