Keskustan Timo Kalli tyrmää Antti Rinteen ehdotuksen lapsilisien verotuksesta – "Ei ole kovin linjakasta, kun ensin puhutaan synnytystalkoista" - Satakunta - Satakunnan Kansa

Keskustan Timo Kalli tyrmää Antti Rinteen ehdotuksen lapsilisien verotuksesta – "Ei ole kovin linjakasta, kun ensin puhutaan synnytystalkoista"

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) sanoo, että lapsilisät kuuluvat kaikille, perheen tuloihin katsomatta. Arkistokuva vuodelta 2017.

13.5.2018 19:55

Euralainen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) ei innostu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen ehdotuksesta laittaa lapsilisät verolle.

Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa, että osa perheistä pystyy säästämään lapsilisän pesämunaksi tulevaisuuteen, eikä sitä hänen mukaansa ole tarkoitettu sellaiseksi.

Kallin mukaan Lapsista johtuvia kustannuksia pitää kompensoida perheen tuloihin katsomatta.

–Minusta se ei ole oikein linjakasta kun ensin puhutaan synnytystalkoista sun muista. Välillä ollaan tätä mieltä ja välillä tuota mieltä.

Kallin mielestä nykyjärjestelmä on osoittautunut hyväksi, vaikka aika ajoin keskustellaan siitä, tarvitsevatko hyvätuloiset lapsilisiä.

–Minun mielestä on hyvä, että myös niillä, joilla on tuloja, on houkuttimia olemassa. Ei pidä karsinoida ihmisiä ansioiden perusteella. Järjestelmä on luotu lapsia varten ja se on kaikkien mahdollisuus.

Hän nostaa esille myös keskustelun perhevapaauudistuksesta. Hänen mukaansa Rinteen ehdotus ei ainakaan helpottaisi naisten siirtymistä työmarkkinoille.

–Oikeastaan päinvastoin.

Eläkkeet ensimmäisiä kohteita

Rinteen vappupuheessa ehdottamaan pienten eläkkeiden korottamiseen Kalli suhtautuu varovaisen myönteisesti. Talous kasvaa ja tulevina vuosina jakovaraa saattaa olla hieman enemmän.

–Ensimmäisiä kohteita on nämä pienet eläkkeet. Sekään ei ole mikään helppo asia asettaa rajaa. Jos jäät tulorajan toiselle puolelle, etkä saa, niin se aiheuttaa heti katkeruutta.

Rinteen ehdotuksessa rahat otettaisiin veronkorotuksista. Listalla olivat muun muassa sijoitusvakuutukset ja listaamattomien yritysten osinkoverotusten korottaminen. Tähän Kalli suhtautuu nihkeästi.

–Pitää muistaa, että yrittämiseen liittyy riskejä. Sen peittämiseksi pitää olla houkuttimia. Listaamattomien yritysten kannustin on toiminut hyvin.

Kallin mukaan rahaa voidaan jakaa vain, jos veropohja laajenee.

–Ei esimerkiksi lisävelalla. Silloin joudutaan taas uusiin leikkauksiin.

Jakovaraa ei silti kauheasti ole tulevaisuudessakaan. Suurin osa rahoista menee puolustusvoimien pakollisiin laitehankintoihin. Kallin mukaan myös koulutukseen ja tutkimukseen pitäisi löytyä rahaa.

–Samaan aikaan työmarkkinoilta poistuu enemmän ihmisiä kuin sinne tulee. Siltä kuitenkin näyttää, että velkaantuminen saadaan kuriin. Kaikki riippuu siitä, kykenemmekö saamaan ihmisiä töihin. Ilman rakenteellisia uudistuksia se ei onnistu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: