Maapallo hukkuu muoviin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Maapallo hukkuu muoviin – Siikaisten muovinkeräyshanke kerrytti älyttömän potin muovijätettä

Siikaisten yhteiskoulun seitsemäs luokka taistelee muovijätettä vastaan. Kuvassa: Emilia Kallio, Topi Sorvala, Iina Hallikainen ja Veera Savala. Takana: Elmeri Pulkkinen, Mika Palomäki ja Eemeli Korpunen. Etualalla: Vilma Karonen ja Atte Sorvala.

13.5.2018 12:28

Siikaisten yhtenäiskoulun seitsemännen luokan oppilaat seurasivat kevään huolestuttavaa muovijäte-uutisointia ja pohtivat mitä tilanteelle voisi tehdä. Nuoret löivät viisaat päänsä yhteen ja perustivat Siikaisiin oman muovinkeräyshankkeen. Projektin tavoitteena on ihmisten kannustaminen kierrättämiseen ja muovinkeräyspisteen perustaminen Siikaisiin.

–Kierrättämiseen pystyy kaikki, mutta meillä ei ole muovinkeräyspistettä. Tälle asialle voimme tehdä jotain, opiskelija Emilia Kallio toteaa.

Nuoret saivat muovinkeräysidean pohtiessaan että mitä heidän kaltaiset 13-vuotiaat voivat tehdä maapallon hyväksi.

–Täällä on vaikea käyttää pelkästään julkista liikennettä tai käytännössä oppilaiden on vaikea vähentää ympäristön kuormittamista omilla toimilla, Emilia Kallio jatkaa.

Seitsemännen luokan oppilaat käynnistivät huhtikuussa muovinkeräyshankkeen osana maantiedon opintojaan yhteistyössä kotitalousopetuksen kanssa. Oppilaiden oli tarkoitus tuoda kotonaan kertyneitä pakkausmuoveja koulun keräyspisteelle kerran viikossa koko kevään ajan. Muovijätettä kertyi 110 oppilaan ja koulun henkilökunnan kotitalouksista yhteensä 2 275 litraa. Muovipotti painaa yhteensä 62 kiloa. Muovit viedään Pomarkun muovinkeräyspisteeseen, josta matka jatkuu Riihimäen Fortumin muovinjalostamolle uusiokäyttöön.

–Muovista voidaan valmistaa esimerkiksi ulkokalusteita, aitoja, liikenne- tai meluesteitä ja sahapukkeja, Emilia Kallio kertoo täsmällisesti.

Muovijäte

Muovi on yleisnimitys keinotekoisesti tuotetuille pitkille hiiliatomiketjuista koostuville materiaaleille.

Ihmiskunta on tuottanut vuosina 1950–2015 noin 8,3 miljardia tonnia muovia, josta noin 80 prosenttia on kaatopaikoilla ja merissä.

Muovia tuotetaan vuosittain noin 90 miljardia kiloa, josta jopa 10 prosenttia päätyy meriin.

On arveltu, että vuonna 2050 merissä olisi enemmän muovia, kuin kaloja.

Suomalainen käyttää noin 86 kiloa muovia vuodessa, mikä on keskimäärin vähemmän, kuin muissa länsimaissa.

Keräyksen muovijäte koostuu oppilaiden mukaan pääosin pakkausmuovista, muovipusseista ja kotitalouksien muoviroskista. Oppilaat rohkaisevat muovin kierrätyksen ohella käyttämään kestokasseja, vähämuovisia pakkauksia ja hedelmäpusseja.

–Ihmiset käyttävät muovia turhaan, Vilma Karonen sanoo.

–Miettikää päivittäisiä valintojanne ympäristön kannalta! Kierrättäkää edes jollakin asteella! Vaatikaa parempaa jäteprosessointia! Älkää roskatko! Topi Sorvala neuvoo.

Nuoret korostavat luonnonvarojen huomioimista jokapäiväisessä kulutuksessa.

–Muovi valmistetaan öljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Se voi siis loppua jo meidän elinaikanamme, sanoo Veera Savala.

–Muovia pitää alkaa valmistamaan jostain muusta sitä korvaavasta raaka-aineesta.

Yhtenäiskoulun maantiedon opettaja Sanna Harju kehuu oppilaiden vastuullista suhtautumista luonnonvarojen kulutukseen ja taloudellisuuteen.

–On hienoa, että nuoret kiinnittävät huomiota omiin kulutustottumuksiinsa, Harju toteaa.

–Muovin lajitteluun pystyy kaikenikäiset. Roskakaapissa on kaksi pussia, joista toiseen sujautetaan muovit ja toiseen laitetaan muut roskat entiseen tapaan.

Muovinkeräyspisteitä on Suomessa vasta 500 kappaletta. Muovia voitaisiin Harjun mukaan kierrättää samalla tavalla, kuin lasia, pahvia tai paperia. Muovijätteen kerääminen on Harjun mukaan verrattavissa pullojen palautukseen vaivattomuutensa puolesta.

–Muovin saa siistittyä tiskien mukana ja se on helppo kuljettaa keräyspisteelle keveytensä vuoksi, maantiedon opettaja kertoo määrätietoisesti.

Muovinkeräyksen toteutuminen, tiedon hankkiminen ja Ihmisten innostuminen ovat seitsemännen luokan oppilaiden mielestä projektin parhaita puolia. He suhtautuvat optimistisesti keräyksen tulevaisuuteen.

–Jos muovinkeräyspistettä Siikaisiin ei saada, ei kuitenkaan kannata lopettaa muovin kierrätystä, keräystä tai jätteiden lajittelua, Eemeli Korpunen toteaa toiveikkaana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: