"Kyllä on komia, kyllä menee pitkälle" – tämän vuoksi Laura Huhtasaari (ps.) nousi puolueen johtoon - Satakunta - Satakunnan Kansa

"Kyllä on komia, kyllä menee pitkälle" – tämän vuoksi Laura Huhtasaari (ps.) nousi puolueen johtoon

16.7.2017 6:00

Sekunnit kuluivat, eikä Sofia Latvajärvi, perussuomalainen Kankaanpään Venesjärven kylästä, ollut huutomyrskyltä saada tilaa puheelleen.

Jo aiemmin hän oli ajatellut, että Laura Huhtasaaren suosio oli valtava. Nyt Jyväskylän puoluekokouksessa hän näki sen lavalta, puoluetoveriensa edessä seisten.

Jussi Halla-aho oli jo valittu puolueen johtoon, ja se sopi Latvajärvelle, vaikka hän itse kannattikin Sampo Terhoa. Latvajärven oma tärkeä tehtävä oli silti vielä edessä: hänellä oli minuutti aikaa esittää Laura Huhtasaarta puolueen uudeksi varapuheenjohtajaksi.

Suosionosoitukset Huhtasaarelle olivat niin suuria, että Latvajärvelle tuli kiire aloittaa.

Kuka edes muistaa, että Laura Huhtasaari on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja?

Hänen asiansa ovat suuria: maahanmuutto ja EU. Niitä molempia vastaan Huhtasaari on puhunut paljon ja painokkaasti.

Vaikka Huhtasaari muistetaan muistakin otsikoista: Opettaja-kansanedustaja kiistää evoluution! Laura Huhtasaari ehdottaa häpeärangaistuksen palauttamista! Perussuomalaisten Huhtasaari iloitsee Trumpin voitosta!

Samaan aikaan Laura Huhtasaari, porilainen perheenäiti ja erityisopettaja, on tehnyt yhden Suomen viime vuosikymmenten näyttävimmistä nousuista politiikassa.

Huhtikuussa 2015 hän nousi varaedustajasta kansanedustajaksi 9 259 äänellä. Äänimäärä on korkea valtakunnallisestikin: vähemmän ääniä saivat esimerkiksi suurten vaalipiirien Olli Rehn (kesk.) ja Ilkka Kanerva (kok.).

Huhtikuussa 2017 hänestä tuli kuntavaalien kaikkien aikojen Porin-äänikuningatar 2 566 äänellä.

Kesäkuussa hänet valittiin 781 äänellä suoraan hallituspuolue perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja käytännössä Suomen-johtajaksi, kun Jussi Halla-aho ilmoitti johtavansa Brysselistä.

Suomineito, Suomen jalokivi, kirjoittavat kannattajat hänen Facebook-seinälleen sydämenkuvien kera.

Tämä on oikein persujen pesä, sanoo kankaanpääläinen Teuvo Roskala ja naureskelee päälle.

Kyläkauppa Wihtiksessä Kankaanpään Vihteljärvellä on nähty perussuomalaisten nousu SMP:n jälkeen. Kaupalla on käynyt monta kertaa entinen puheenjohtaja Timo Soinikin.

Nyt täällä on tehty työtä Laura Huhtasaaren menestyksen eteen. Roskala taivutteli Huhtasaarta varapuheenjohtajaehdokkaaksi viime vuoden kesästä saakka. Suosiosta hän oli aivan varma.

Nyt takana on suuri voitto, jota seurasi syvä pettymys. Eduskuntaryhmän hajoaminen on kova paikka. Hän olisi vain toivonut tasapainoa: Sampo Terho olisi ollut Roskalan mielestä hyvä vaihtoehto, jos kerran Huhtasaari ei puheenjohtajaksi vielä halunnut.

–Leikkaus onnistui, mutta potilas kuoli.

Ei perussuomalaisia kaapattu, jos Huhtasaaren tukijoilta kysytään. Eikä puoluekokous heidän mielestään ollut ”nuivien riemuvoitto”. Esimerkiksi Suomen Sisun varapuheenjohtaja Riku Nevanpää sai puheenjohtajavaalissa vain kahdeksan ääntä.

Teuvo Roskala ja Sofia Latvajärvi seisovat Jussi Halla-ahon puheenjohtajuuden takana, mutta monelle satakuntalaiselle tärkeintä oli nostaa nimenomaan Laura.

–Saattaa olla, että Halla-aho ei olisi noussut ilman Lauran tukea, sanoo kokemäkeläinen puolueaktiivi Mikko Laiho.

Samaa sanoo moni muu Laura Huhtasaarta äänestänyt satakuntalainen perussuomalainen. Tai ehkä Halla-aho ei olisi edes lähtenyt ehdolle ilman Huhtasaaren tukea, he pohtivat.

Mikko Laiho tapasi Laura Huhtasaaren ensimmäisen kerran vuonna 2012, jolloin hän oli mukana perustamassa Kokemäen perussuomalaisten paikallisyhdistystä yhdessä muun muassa Huhtasaaren isän Esa Huhtasaaren kanssa.

–Laura oli silloin teinityttömäinen, hyvin helposti lähestyttävä ja niin avoin, että tällainen aikuinen mies suhtautui pikkuisen varovaisesti, Laiho muistelee.

Teuvo Roskala puolestaan muistaa, miten Huhtasaari seisoi Kankaanpään torilla vuonna 2013 ja yritti saada huomion paikallisilta isäntämiehiltä, joiden mielestä vaalea, Porista paikalle tupsahtanut opettajatar oli turhan arka ja hiljainen.

Puoli vuotta myöhemmin Huhtasaari tuli taas torille, ryhti suorana, kymmeniä vaalitilaisuuksia kiertäneenä ja alkoi puhua, kovaan ääneen ja itsevarmana.

–Kyllä on komia, kyllä menee pitkälle, sanoivat ne samat isännät, joiden mielestä Laurasta ei pitänyt tulla mitään, Roskala nauraa.

Vain taivas on rajana Huhtasaaren nousulle, ajatteli Roskalakin, ja samaa mieltä hän on yhä.

Avoimeksi Laura Huhtasaarta sanotaan yhä. Kerrotaan, että hän jää kuuntelemaan, vaikka rähjäinenkin ihminen lähestyisi. Tukijat kehottavat varautumaan kohtaamiseen: Hän sitten katsoo silmiin, läheltä.

Kun perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini on tunnettu vitseistään, Laura Huhtasaari puhuu selkeitä lyhyitä lauseita, jotka hän muotoilee terävästi.

–Soini pyrki saamaan ihmiset vitseillä nauramaan, mutta nauru ei vie eteenpäin. Vakavat ajat vaativat vakavia puheita. Olen seurannut ihmisten reaktioita, kun Laura puhuu. On vakava hiljaisuus ja hiljainen hyminä., Mikko Laiho sanoo.

Jos ei ole hyminää, on usein kiivas vastustus.

–Laura osaa puheellaan koskettaa. Ja jos ei puhe ihmistä kosketa, hän ei sitä jälkeenpäin muistakaan.

Huhtasaari on puhunut paljon, joka puolella Suomea. Hän on esiintynyt niin kovan linjan oikeistolaiseksi määritellyssä Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumassa kuin pienten kuntien toreillakin. Kannattajien mukaan hän tulee sellaisiin kyläjuhliin, joista moni muu kieltäytyy.

Vaikka Huhtasaarella on kotikentällään kova tuki, hänet nostettiin perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi valtakunnallisella kannatuksella.

Ne paljon puhutut, salaisiksi kutsutut Facebook-ryhmät perusti satakuntalainen aktiivi, mutta moderaattorina niissä toimii esimerkiksi helsinkiläinen nuori puolueaktiivi Roger Kulmala. Hänenkin paikallisyhdistyksensä tapahtumissa Huhtasaari on käynyt puhumassa.

Niissä Facebook-ryhmissä ei Kulmalan mukaan sen kummempaa tapahtunut. Niissä nostatettiin henkeä ja sovittiin käytännön asioista kuten kyydeistä ja majoituksista. Osa ihmisistä kuului myös Halla-ahon kannatusryhmään, mutta eivät kaikki, eivätkä kaikki halla-aholaiset eivät kannattaneet Huhtasaarta esimerkiksi uskonnollisten näkemysten takia.

Vaaleat hiukset, suora ryhti, kohti katsovat siniset silmät, hymyilevät kasvot – ei niistä haittaakaan ole, ainakaan jos haluaa puhua sinivalkoisen Suomen puolesta. Ehkä niillä saa sosiaalisessa mediassa jonkin ihailevan kommentin ylimääräistä.

–On Soinillakin valtava karisma, vaikka ei hän mikään Brad Pitt ole, sanoo Teuvo Roskala silti.

On jotain, mitä sanoilla ei voi selittää. Kannattajat yrittävät pukea sitä sanoiksi. He sanovat: minä tunnen Lauran. Laura kuuntelee ja on ystävällinen, he jatkavat. "Hän puhuu sydämestään, häntä me olemme odottaneet", häntä kuvaillaan.

Jääräpää, sanovat monet tukijat myös Laura Huhtasaaresta. Ei taivu, ei muuta mielipidettään, vaikka se olisi epäsuosittukin ja aiheuttaisi hankausta.

–Laura on ollut minulle esikuva. En aluksi uskaltanut sanoa mielipiteitäni ääneen, mutta ajattelin, että kyllä minä voin sen tehdä, jos hänkin, sanoo Satakunnan perussuomalaisten nuorten viestintävastaava Toni Jalonen.

Jaloselle puoluevalinta oli selvä. Hän kiinnostui politiikasta, kun tuhannet turvapaikanhakijat tulivat Suomeen syksyllä 2015. Perussuomalaisia ja nimenomaan Laura Huhtasaarta hän oli seurannut pidempään.

Teuvo Roskala sanoo: ”Ei Laura tuossa olisi, jos hän olisi sote-ekspertti”.

–Muutama vuosi sitten perussuomalaisten jäsenistölle tehtiin kysely siitä, mikä on tärkein asia, jota puolueen pitää ajaa. Maahanmuuttokriittisyys nousi tärkeimmäksi 61 prosentilla. Kaikki muut saivat alle 20 prosentin lukemat, ja mukana oli tällaisia, kuin työttömyys ja eläkeläisten asiat, Roskala sanoo.

Maahanmuuttoasia on niin suuri, että jos jostain asiasta onkin Huhtasaaren kanssa eri mieltä, sillä ei ole merkitystä, sanoo esimerkiksi Toni Jalonen.

–Minusta esimerkiksi evoluutionäkemykset ovat henkilökohtaisia eivätkä liity politiikkaan.

Perussuomalaiset kärsi tappion Pohjois-Satakunnassa kevään kuntavaaleissa, mutta Sofia Latvajärvi kuului voittajiin. Hän oli Kankaanpään äänikuningatar ja avoimesti antanut tukensa Laura Huhtasaarelle jo ennen puoluekokousta.

Latvajärvelle maahanmuuttokriittisyydessä ei ole kysymys rasisimsta vaan resursseista, siitä, missä järjestyksessä rahaa jaetaan. Hän sanoo: omistakin pitäisi pitää huoli.

Latvajärven mukaan ihmiset pelkäävät.

–Sitä, että ne, jotka tarvitsevat yhteiskunnan palveluita, eivät saa niitä. Ihmiset pelkäävät hyvinvointiyhteiskunnan murenemista.

Sofia Latvajärvi on huomannut, että ihmiset eivät uskalla edes sanoa pelkoaan ääneen. He pelkäävät leimautuvansa rasisteiksi tai tyhmiksi.

–Toiset eivät osaa pukea sitä sanoiksi, ja kaikki tulee ulos vihamöykkynä.

Ja niille, jotka pysyvät aina hiljaa, on vielä yksi vaihtoehto: äänestyskoppi, jossa he muistavat, kuka on pysähtynyt kuuntelemaan huolia samalla silmiin katsoen.

–Siitä tämä kaikki kertoo. Hiljainen, kärsivä kansa kertoo viimeistään äänestyskopissa mielipiteensä, Latvajärvi sanoo.

Laura Huhtasaari

Laura Huhtasaari on porilainen 38-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja, perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Porin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.

Jäi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa varasijalle reilulla 3 000 äänellä.

Nousi Porin kaupunginvaltuustoon vuonna 2012.

Jäi valitsematta eurovaaleissa vuonna 2014 reilulla 9 000 äänellä.

Nousi eduskuntaan yli 9000 äänellä vuonna 2015 ja sai vuonna 2017 Porin kaikkien aikojen suurimman äänimäärän kuntavaaleissa.

Oikaisu 16.7. klo 13.52: Huhtasaari on perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, ei ensimmäinen puheenjohtaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?