Porissa pahoinpideltiin maahanmuuttaja – mies oli matkalla kirkkoon perheensä kanssa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porissa pahoinpideltiin maahanmuuttaja – mies oli matkalla kirkkoon perheensä kanssa

Turvapaikanhakijat Amin Memmat ja Shahin Faraji toivovat, ettei kaikkia turvapaikanhakijoita syytetä yhden teoista. Miehet muistivat maanantaina Turun puukotusten uhreja kukin ja kynttilöin.

22.8.2017 5:00

Satakunnassa on toistaiseksi jätetty yksi rikosilmoitus, joilla saattaa olla yhteys Turun puukotuksista aiheutuneeseen vihaan ulkomaalaisia kohtaan, kertoo Lounais-Suomen poliisi.

Ulkomaalaistaustaista perhettä uhkailtiin ja perheen isää pahoinpideltiin Porissa sunnuntaiaamuna, kun perhe oli matkalla kirkkoon. Poliisi on toistaiseksi vaitonainen rikoksen yksityiskohdista.

Muut Satakunnassa tehdyt mahdolliset viharikokset liittyvät kirjoitteluun sosiaalisessa mediassa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaipaleen mukaan vastaanottokeskuksia vastaan on esitetty uhkauksia. Uhkaukset eivät kuitenkaan ole kohdistuneet mihinkään tiettyyn keskukseen, eikä vielä ole varmuutta siitä, mitkä uhkauksista johtavat poliisin toimiin.

Rikosylikomisario Keijo Ristola kuitenkin huomauttaa, että poliisilla on nollatoleranssi myös netissä tapahtuviin rikoksiin.

–Nyt jäitä hattuun. Ei ole vihapuheiden aika. Jotkut levittelevät netissä tarkoituksella valheita, joten kaikkeen ei kannata uskoa. Netissä on niin kovin helppo ymmärtää väärin, joko tarkoituksella tai tarkoittamatta. Emme tarvitse kansalaistuomioistuinta, vaan poliisi tekee työnsä, Ristola painottaa.

Poliisin rahoittelusta huolimatta ulkomaalaisten kokema pelko kantaväestön suuttumuksesta on todellisuutta Satakunnassakin.

Maahanmuuttajien kanssa työskentelevä Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala on huomannut maahanmuuttajien pelon kasvaneen Turun puukotusten jälkeen. Hänen mielestään on todella huolestuttavaa, että viattomien ihmisten pitää pelätä kostoa.

–On ymmärrettävää, että suomalaiset kokevat voimakkaita tunteita. Vihaa ei kuitenkaan voiteta uhkailemalla sellaisia henkilöitä, joilla ei ole mitään tekemistä tapahtuneen kanssa, Huhtala sanoo.

Myös SPR:n Satakunnan piirin vastaanottotoiminnan johtaja Juho Suoramaa vahvistaa, että turvapaikanhakijoiden pelko ja huoli ovat kasvaneet. Esimerkiksi joitakin lapsia on jännittänyt mennä kouluun ja jokunen aikuinen on kysynyt, miten kantaväestö suhtautuu turvapaikanhakijoihin tapahtuneiden jälkeen.

–Vastaanottokeskusten tunnelma on kuitenkin pysynyt rauhallisena, Suoramaa sanoo.

Myös iranilaiset turvapaikanhakijat Shahin Faraji ja Amin Memmat ovat huolissaan siitä, että kantasuomalaiset syyttävät Turun tapahtumista kaikkia turvapaikanhakijoita.

–Suomalaisten viha on ymmärrettävä. Jotkut suomalaiset luulevat, että me turvapaikanhakijat olemme kaikki samanlaisia, Memmat sanoo.

Kaksikko pysytteli suosiolla vastaanottokeskuksen tiloissa viikonlopun yli. He poistuivat alueelta vasta sunnuntaina, mutta eivät joutuneet tavallisesta poikkeaviin tilanteisiin.

–Haluan sanoa suomalaisille, että otamme osaa suruunne ja pidämme ääriliikkeitä pahoina. Olisin halunnut päästä Turkuun muistamaan terroriteon uhreja, mutta minulla ei ole keinoja matkustaa sinne, Shahin Faraji sanoo.

Hän sytytti kaksi kynttilää ja vei kimpun kukkia Käppärän hautausmaan muistolehdolle muistoksi puukotusten uhreille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos