Huumekauppias Otto sanoo, että Pori on kaupunki, jossa ekstaasi käy kaupaksi kesällä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kun kesähelteet saapuvat Poriin, ekstaasin kysyntä räjähtää – Otto oli 14-vuotias, kun hän tilasi huumeita ensimmäisen kerran Tor-verkosta: ”Parissa tunnissa meni 900 tablettia”

Porilainen entinen huumekauppias ja alamaailman kovanaama kertoo, millainen Porin alueen laiton huumemarkkina todellisuudessa on ja kuinka paljon huumekaupalla ansaitse.

Huumekauppias Otto kertoo, miten Porin huumemarkkinoilla pääsee dominoivaan asemaan. Vaikka alamaailmassa asiat ratkaistaan väkivallalla, se ei suurenna huumekauppiaan markkinaosuutta pitkällä tähtäimellä.

6.4.2019 18:01 | Päivitetty 6.4.2019 18:09

Pori

Huumeongelmaa voi tarkastella monesta eri perspektiivistä. Yksi on poliisin, toinen sosiaali- ja terveyspalveluiden, kolmas – harvoin jos koskaan suurelle yleisölle aukeava – on huumekauppiaan tai narkomaanin. Tämän jutun kautta lukija pääsee kurkistamaan Porin huumemarkkinoiden todellisuutta sisältäpäin katsottuna.

– Ihmiset usein toivovat silmät ummessa, että huumeiden käyttö ei olisi niin yleistä, kuin sen sanotaan olevan. Todellisuudessa se on yleisempää, niin myös täällä Porissa. Sopivaan hintaan myyntiin tuleva aine valuu hetkessä diilerin käsistä.

Puhuja on Otto, porilainen noin 30-vuotias mies, joka pyöritti pitkään huumekauppaa Porissa ja lähikunnissa. Hän on niin sanottua huumekauppiaiden nuorta polvea, joka hallitsi tavaran hankintaa ja myyntiä tehostavat uudet tekniset menetelmät.

Oton nimi on muutettu, eikä tässä jutussa kerrota hänen ulkonäköönsä tai elämäänsä liittyviä yksityiskohtia, jotta hän uskaltaisi kertoa mahdollisimman avoimesti Porin huumemarkkinoista ja alamaailman säännöistä ilman pelkoa väkivallan uhasta.

Oton pyörittämä huumekauppabisnes alkoi monien muiden tavoin kannabiksesta.

– 100 grammaa kukkaa saisi menemään heti, kilon myymiseen suoraan käyttäjille menisi ehkä kuukausi, jos pitäisi hinnan kohtuullisena, Otto kuvailee Porin markkinatilannetta.

Lajikkeesta ja käyttäjän mieltymyksestä riippuen kilosta kannabista voi saada jopa 5 000 käyttöannosta.

”Viikossa Porissa saisi kyllä kaupaksi kesähelteillä 1000 ekstaasitablettia. Silloin sana kiirii ja hakijoita riittää lähikunnistakin.”

Kannabista kasvatetaan porilaisissa asunnoissa ja erityisesti kehyskuntien haja-asutusalueilla. Polttamiseen sopivaa kuivattua kukkaa saa myös tilattua Tor-verkon kautta postitse esimerkiksi Etelä-Amerikasta. Oton mukaan tyypillinen hankintahinta kukalle on Tor-verkon kautta ulkomailta tilatessa noin kaksi euroa grammalta.

Näitä myydään Porissa eniten

Entinen huumekauppias Otto arvioi Porin huumemarkkinoiden tilannetta ja listasi pyynnöstä aineet, joita hänen mukaansa käytetään ja myydään eniten Porissa.

1. Kannabis

2. Päihdyttävät lääkeaineet

3. Subutex (on korvaushoitolääke, mutta Oton mukaan sitä käytetään siinä määrin, että niputtaminen muiden lääkkeiden kanssa vääristäisi kokonaiskuvaa)

4. Ekstaasi

5. Amfetamiini

6. Muuntohuumeet

Katukaupassa kannabiksen kukkaa myydään Porissa noin 15–20 euron grammahintaan. Tukkuri puolestaan voisi myydä kilon satsinsa 100 gramman erissä alemman tason myyjille 14 euron grammahintaan.

– Mitä lähemmäs bongia itse myyt, sen kovemmat katteet. Jokainen välikäsi ottaa omansa välistä, mutta toisaalta pitkä ketju suojaa tukkuria.

Kauppiaan ei tarvitse poistua Porista, jos tavara ja hinta kohtaavat. Asiakkaat tulevat lähikunnista - joskus jopa Helsingistä asti.

– Hinta vain nousi koko sen ajan, kun olin mukana myymässä tai käyttämässä. Mitään notkahduksia ei tullut, Otto sanoo.

Otto oppi jo nuorena, yläasteikäisenä, hyödyntämään käyttäjän toimet salaavaa Tor-verkkoa aineiden hankkimisessa. Ei mennyt kauan, kun hän oppi hyödyntämään samaa työkalua myynnissä.

Oton oma rooli huumekaupassa vaihteli. Hän toimi tukkurina, joka tilasi ulkomailta huumeita Tor-verkon avulla. Eri puolilta maailmaa postipaketissa tulleet aineet Otto myi pääasiassa Porissa toimiville seuraavan tason huumekauppiaille.

”Huumemaailmassa kiehtoi valta enemmän kuin raha. Oli tärkeää, että olit päällikkö.”

Tor-verkosta oli hyötyä myös myyntitoiminnassa, jos huumekauppias hankki kerralla suuremman lastin huumeita ja halusi päästä niistä nopeasti eroon. Tällöin kauppias saattoi matkustaa toiseen kaupunkiin ja naputella matkalla myynti-ilmoituksen Tor-verkon myyntisivustolle, kuten nykyisin jo suljetun Sipulitorin korvanneelle Torilaudalle.

– Muutamassa tunnissa voi saada kaupaksi 900 ekstaasitablettia.

Ekstaasille löytyy hyvin markkinoita myös Porin kaupungin rajojen sisäpuolelta. Erityisesti kysyntä kasvoi kesän koittaessa.

– Viikossa saisi kyllä kaupaksi kesähelteillä 1000 ekstaasitablettia. Silloin sana kiirii ja hakijoita riittää lähikunnistakin, Otto arvioi.

Otto kutsuu ekstaasin viihdekäyttäjiä narkomaaniharjoittelijoiksi. Huume on suosiossa käyttäjillä, jotka eivät ole vielä valuneet kovempiin aineisiin.

Oton kohdalla kohtalokas siirtymä tapahtui nuorena. Hän tilasi huumeita ensimmäisen kerran Tor-verkosta jo 14-vuotiaana. Ensimmäisen kerran hän piikitti amfetamiinia suoneen 18-vuotiaana.

Kannabiksen ja muiden huumeiden ympärillä pyörivät maailmat poikkeavat Oton mukaan Porissa selvästi toisistaan. Kannabiksen hallussapidosta ja myynnistä annetut rangaistukset ovat hyvin pieniä ja kiinteään vankeusrangaistukseen vaaditaan suuri määrä huumausainetta.

Esimerkiksi törkeän huumausainerikoksen ohjeellinen raja on kannabiksen kukan osalta 1000 grammaa, kun kokaiinin kohdalla se on 15 grammaa.

”Porilainen päivittäispolttelija on arka. Hän ei halua olla osa huumemaailmaa ja haluaa tehdä kaupat nopeasti myyjän sanelemilla ehdoilla.”

Oton mukaan juuri olematon rangaistusten uhka rohkaisi asiakkaat hakemaan kannabista suoraan myyjiltä.

– Tötsyttelijät ovat muutenkin hyvin erilaisia, kuin vaikkapa amfetamiinin päivittäiskäyttäjät. Porilainen päivittäispolttelija on arka. Hän ei halua olla osa huumemaailmaa ja haluaa tehdä kaupat nopeasti myyjän sanelemilla ehdoilla.

Otolta hänen mainitsemansa tötsyttelijät, kannabiksen päivittäiskäyttäjät, saattoivat hakea kolmekin grammaa päivässä. Se teki kannabiskauppiaalle mukavat 45 euron verottomat tulot päivässä yhtä asiakasta kohden. Katetta saattoi jäädä jopa 40 euroa.

Amfetamiininkäyttäjiltä huumekauppiaat joutuivat Porissa perimään huumevelkoja usein väkivaltaisestikin.

– Tötsyttelijät puolestaan varmistivat, että onhan varmasti OK, jos tuon summan korkoineen vasta huomenna, Otto hymähtää.

Lopulta pieniriskinen kannabiskauppa ei kuitenkaan riittänyt Otolle. Ensin myyntivalikoimaan tulivat ekstaasitabletit ja sitten myös kovemmat aineet.

Huumemaailmassa valta on sillä, jolla on huoneessa eniten ja kovimpia huumeita. Hän päättää mitä tehdään ja mitä musiikkia kuunnellaan.

– Huumemaailmassa kiehtoi valta enemmän kuin raha. Oli tärkeää, että olit päällikkö, Otto sanoo pohtiessaan motiivejaan.

Otto paljastaa Satakunnan Kansan tilaajille tarkoitetussa tähtijutussa, miten porilaisia lapsia houkutellaan Porin kävelykadulla huumekoukkuun ”pushingin” avulla ja miten huumemarkkinoilla saavuttaa dominoivan aseman.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut