Olkiluoto 3:ssa samoja poikkeamia lämpökäsittelyssä kuin Ranskan laitoksilla – Stuk: Selvittely kesken - Satakunta - Satakunnan Kansa

Olkiluoto 3:ssa samoja poikkeamia lämpökäsittelyssä kuin Ranskan laitoksilla – Stuk: Selvittely kesken

Olkiluoto 3:ssa jatkuu ydinpolttoaineen lataukseen eli laitosyksikön käytön aloittamiseen valmistautuminen.

Valmistumassa. Stuk aikoo tarkastaa ennen ydinpolttoaineen lataamista reaktoriin, että OL3:n poikkeamahavainto on selvitetty.

10.2.2020 13:18

TVO:n Olkiluoto 3:n laitosyksikön primääripiiriin kuuluvien höyrystimien ja paineistimen valmistuksen aikaisessa paikallisessa lämpökäsittelymenettelyssä on havaittu poikkeamia. Asiasta kertoo Säteilyturvakeskus Stuk neljännesvuosiraportissaan.

Ongelma on, että valmistajan käyttämän paikallinen lämpökäsittelymenetelmä on aiheuttanut epätasaisen lämpötilajakauman, minkä vaikutusta materiaaliominaisuuksiin selvitetään.

TVO ilmoitti poikkeamista Stukille alkusyksyllä, ja nyt asian selvittely Olkiluoto 3:lla on kesken. Stuk aikoo tarkastaa ennen ydinpolttoaineen lataamista reaktoriin, että poikkeamahavainto on selvitetty asianmukaisesti.

Samaa lämpökäsittelypoikkeamaa on selvitetty Ranskan ydinvoimalaitoksilla syksyn 2019 aikana.

Muutoin Olkiluoto 3:ssa jatkuu ydinpolttoaineen lataukseen eli laitosyksikön käytön aloittamiseen valmistautuminen.

Viime syys-joulukuussa Stuk on käsitellyt OL3:n värähtelyongelmaa. Kyse on primääripiiriin kuuluvan paineistimen yhdyslinjan värähtelykokeista, jotka laitostoimittaja ja TVO tekivät heinäkuussa 2019.

Kylmässä tilassa, kun primäärijäähdytteen lämpötila on noin 20 astetta, tehtyjen kokeiden tulosten perusteella yhdyslinjaan asennettavien bitumivaimentimien vaimennuskyky on riittävä.

Vaimentimien lopullisten tukirakenteiden suunnittelu ja valmistus on kuitenkin yhä kesken. Stuk jatkaa yhdyslinjaan liittyvien aineistojen tarkastamista vuoden 2020 puolella.

TVO:n joulukuussa antaman tiedon mukaan Olkiluoto 3 liitetään valtakunnan sähköverkkoon marraskuussa 2020. Säännöllinen sähköntuotanto alkaisi maaliskuussa 2021.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: