Satakunnan osuuskauppa jatkaa vahvasti investoimista – Kauppakassi-palvelu laajenee - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnan Osuuskauppa jatkaa vahvasti investoimista – Kauppakassi-palvelu laajenee Länsi-Poriin ja Kankaanpäähän

Viime kesänä toimitusjohtaja Harri Tuomi (oikealla), Prisman ja Kodin Terran johtaja Janne Nurmi ja projektipäällikkö Janne Reunanen naureskelivat Mikkolan Prisman uudistetussa ravintolamaailmassa. Uudistus oli osa Prisman viime vuoden 16,8 miljoonan euron investointeja.

10.2.2020 13:08 | Päivitetty 10.2.2020 14:48

Satakunnan Osuuskauppa investoi viime vuonna vahvasti palveluihin ja aikoo jatkaa tänä vuonna. Viime vuoden investoinnit nousivat 16,8 miljoonaan euroon eli 4,4 prosenttiin liikevaihdosta.

Tänä vuonna jatketaan muun muassa Huomisen keskukseksi nimitettyä Mikkolan Prisman laajennuksen valmistelua. Mikkolan kauppakeskuksen kooltaan lähes kaksinkertaistavaan hankkeeseen menee arviolta 3–5 vuotta, ennen kuin tulee valmista.

Tänä vuonna on luvassa monia pienempiä uudistuksia: Uuden S-marketin rakentaminen Ulvilaan alkaa loppuvuodesta. Noormarkun S-marketin lähelle avataan uusi ABC-mittarikenttä eli kansankielisesti kylmäasema.

Kauppakassi-palvelu eli ruuan ja päivittäistavaran internet-myyntipalvelu laajenee Mikkolasta myös Länsi-Porin Prismaan ja Kankaanpään S-markettiin.

Satakunnan Osuuskauppa 2019

Satakunnan Osuuskaupan ja Palin Oy:n muodostaman Satakunta-konsernin liikevaihto nousi 379 miljoonaan euroon (375 miljoonaa euroa vuonna 2018).

Konsernin veroton myynti oli 386 miljoonaa euroa, missä on kasvua 1 prosentti.

Konsernin tulos ennen veroja oli 5,3 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,3 prosenttia liikevaihdosta. Vastaavat luvut 2018 ovat 5,1 miljoonaa euroa ja 1,4 %.

Konsernin omavaraisuusaste on 65 prosenttia (sama kuin edellisenä vuonna).

Asiakasomistajia vuoden lopussa 70 300 (70,6 prosenttia toimialueen kotitalouksista).

Satakunnan osuuskaupan toimialueella on noin 160 000 asukasta, missä on vähennystä noin 15 000 kahdeksan vuoden takaiseen.

Konsernin palveluksessa on noin 1 200 henkilöä. Kesätyöntekijöitä oli viime kesänä 550.

Mikkolan Prisman kaltainen Itsudemo Sushibar avataan myös Länsi-Porin Prismassa. Mikkolan sushibaari avattiin loppuvuodesta. Alun perusteella satakuntalaiset ovat hulluna sushiin: annosten arvioidaan menevän kaupaksi noin 52 000 kilogramman vuosivauhdilla.

Maakunnassa Huittisten ABC-ravintola ja ABC Kiikoisten Sale uudistuvat, ja Luvian Sale muuttuu S-marketiksi. Lisäksi kaikki alueen S-marketit on tarkoitus uudistaa lähivuosina.

Rauhallinen kesä näkyi myynnissä

Market- ja tavaratalokaupan yhteenlaskettu myynti kasvoi yhden prosentin, mikä on noin 248 miljoonaa euroa. Käyttötavarakaupan myynti kehittyi viime vuonna yli viisi prosenttia.

Toimitusjohtaja Harri Tuomi pitää päivittäistavarakaupan ja polttonesteiden kilpailutilannetta Satakunnassa kovana koko Suomeen verrattuna.

Polttonestekaupan viime vuoden heinä–elokuussa ja hotelleissa ja ravintoloissa erityisesti heinäkuun myynnissä näkyi notkahdus edellisvuoteen. Kesä oli yksinkertaisesti hiljaisempi verrattuna edelliseen, jolloin Porissa järjestettiin muun muassa asuntomessut.

Hotellien ja ravintoloiden myyntiin vaikuttivat myös Vaakunan aamiais- ja tilausravintolan sekä Mikkolan ravintolamaailman uudistukset, joista aiheutui yli kuukauden kiinniolot.

Myös alueen yleinen toimeliaisuus näkyy hotellien kysynnässä. Liikematkustajia on aiempaa vähemmän. Hotellihuoneiden käyttöaste Porissa koko toimialalla oli noin 55 ja 54 prosenttia vuosina 2017–2018, mutta viime vuonna enää 50.

Osuuskauppa osti itselleen Porin Sokoksen kiinteistön alkuvuodesta 2019. Osuuskauppa pitää nykyistä vuokra-astetta hyvänä. Sokoksen myynti kasvoi viime vuonna 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Autokauppa vaikeaa

Autokaupassa tuloksen tekeminen on tällä hetkellä vaikeaa. Uusien autojen myynti oli valtakunnallisesti yli 5 prosenttia matalampi viime vuonna kuin edellisenä, mutta Satakunnassa pudotus oli vieläkin suurempi, noin 10 prosenttia.

Kysynnän vähyys näkyi Palin Oy:n liikevaihdossa, mutta Satakunnan Autotalon osto nosti kuitenkin myyntimäärää.

Autokaupan elpyminen vaatisi osuuskaupan johtoryhmän mukaan valtiovallalta sitovia kannanottoja käyttövoimaan ja päästöihin.

– Mikä on se käyttövoima, jota jatkossa tuetaan? Palinin toimitusjohtaja Juha Sormunen tiivistää epätietoisuuden.

Palin Oy:ssä käydään yt-neuvotteluita, joiden piiriin kuuluu noin 90 henkilöä. Irtisanomisuhan alla on joka kolmas.

Pitkällä aikavälillä toimitusjohtaja Tuomi näkee konsernin henkilöstön vahvan investointiohjelman ansioista pikemmin kasvavan kuin pienenevän.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: